Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Minestrone recept
Minestrone
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egészséges

Gluténérzékeny lettél? Íme, a 4 leggyakoribb tévhit!

Nincs könnyű helyzetben, aki gluténérzékeny. Nem azért, mert nem tudja kezelni az állapotát, sokkal inkább azért, mert még mindig túl sok tévhit él az emberekben a gluténérzékenységgel kapcsolatban és ezt sajnos sokszor hangoztatják is. Mutatjuk a leggyakoribb mítoszokat!

Sajnálkozás, minden tudományos alapot nélkülöző jó tanácsok – ismerős helyzet egy gluténérzékenynek. Hiába az egyre több tudományosan bizonyított állítás, mégis vannak olyan hamis állítások, melyek megkeserítik a mindennapokat.

„A péksütemények ehetetlenek”

A kenyér és a péksütemények sarkalatos pontjai a gluténmentes diétának. Sajnos akármennyire próbálkozunk, a búzalisztből készült kenyér állagát nehéz elérni mentes lisztekkel. (Mivel a glutén egy szerkezetalakító fehérje, a hiánya nagyban befolyásolja a mentes pékáruk állagát és minőségét.) Azért kétségbeesni nem kell, ma már kaphatók olyan gluténmentes kenyérlisztkeverékek, amelyekkel jó minőségű kenyér süthető.

Gluténmentes kenyér – nem csak szép, finom is / Fotó: Shutterstock
Gluténmentes kenyér – nem csak szép, finom is / Fotó: Shutterstock

„Egy falat glutén nem árthat”

Mit kell finnyáskodni, egy falattól nem halsz meg… Igen, csakhogy a gluténérzékenység nem egyenlő azzal, hogy válogatós vagy. Ez egy autoimmun betegség, amelyre csak a 100 százalékos, életen át tartó diéta nyújt megoldást. Egy gluténérzékeny szervezete számára a legkisebb szennyeződés is durva tünetekkel és hosszú távon komoly egészségügyi kockázattal járhat! Figyeljünk arra, hogy a gluténmentes ételeket mindig külön készítsük el, mindig külön kezeljük, ne tegyük egy tálba például a zsemlemorzsás és a kukoricalisztes rántott húst, mert azt már nem fogyaszthatja egy gluténérzékeny. Ha neki főzünk, a legjobb, ha az egész menüt gluténmentesre tervezzük, hiszen így kerülhetjük el a legkönnyebben a keresztszennyeződést, és megkönnyítjük a saját dolgunkat is.

„A sütik drágák és íztelenek”

Makacsul tartja magát a nézet, miszerint a gluténmentes alapanyagokból készült ételek – különösen a sütemények – élvezhetetlenek, leginkább fűrészporhoz hasonlít az ízük és az állaguk is. Mindehhez persze nagyon drágán jutnak hozzá szegények, tehát duplán is sajnálhatjuk őket. Az, hogy drága, relatív persze, de azért elmondhatjuk: ma már olyan széles a megfizethető gluténmentes alapanyagok kínálata, hogy bárki bármikor könnyen készíthet mentes desszertet. Fontos, hogy nem csak a hagyományos liszt, de a sütőpor, sőt a pudingpor is tartalmazhat glutént, ezért a hozzávalóknál is gondoljuk végig, hogy melyiket kell mentes változatra cserélnünk.

A mandulalisztes amerikai palacsinta gluténmentes / Fotó: Shutterstock
A mandulalisztes amerikai palacsinta gluténmentes / Fotó: Shutterstock

„Fogyózom, ezért gluténmentes diétán vagyok”

Ismerjük a divat-gluténmentességet, és a fogyókúrázók tévedését. Önmagában az, hogy egy termék gluténmentes, még messze nem jelenti azt, hogy egészséges is. Mivel a glutén hiánya befolyásolja az állagot és a tésztaszerkezetet, nagyon sok gluténmentes termék tartalmaz több cukrot vagy hozzáadott zsiradékot a megfelelő állag elérése érdekében, ezért is jobb, ha magunk készítjük. A gluténmentes lisztek szénhidráttartalma a legtöbb esetben hasonló a búzalisztéhez, ugyanúgy finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok. Természetesen gluténérzékenyként a mentes diéta szükségszerű, és lehet egészséges étrendet követni glutén nélkül is, de önmagában a gluténmentesség nem jelenti, hogy egy termék egészséges.

Ajánljuk még:


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.