15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A kenyér sokunk táplálkozásának egyik alappillérét képzi, melyet nap mint nap fogyasztunk, mégis olyan keveset tudunk készítési folyamatáról, összetevőiről, fajtáiról.

A különféle tévhitek eloszlatásában, a félreértések tisztázásában és nem utolsó sorban az egészséges termékek kiválasztásában most Ludwig Klára, a Jókenyér alapítója nyújt segítséget.

Vigyázz, lehet, hogy színezik

Az egyik leggyakoribb tévhit a kenyerekkel kapcsolatban, hogy a barna kenyér mindig teljes kiőrlésű és magas rosttartalmú. Sajnos nemcsak a teljes kiőrlésű és a rozsliszt adhat a pékáruknak barna színt, előfordul, hogy maláta, kakaópor vagy egyéb színezőanyagok segítségével érik el a kívánt színhatást. (A maláta ugyanakkor nem egészségtelen, hiszen az is természetes alapanyag, de mégsem azt a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag kenyeret kapjuk, amit elvárnánk.)

Teljes kiőrlésű kenyér

Az egyik legegészségesebb barnakenyér-fajta a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér. A teljes kiőrlésű liszt őrlésekor a búzaszem 100%-a feldolgozásra kerül, így megtartja tápanyagait, ráadásul rost, vas és B-vitamin tartalma is igen magas, komplex szénhidrátjai pedig kiváló energiaforrást képezhetnek napi étrendünkben.

Rozskenyér

A rozskenyerek szintén a legegészségesebb kenyerek táborát gazdagítják. Kétféle lisztből, búza – és rozslisztből készülnek, melyeket eltérő arányban kevernek a tésztába – a rozsliszt aránya azonban mindig 40% feletti. Az aránytól függően a rozskenyerek színe a világostól egészen a sötét árnyalatig mozog – minél több rozslisztet tartalmaznak, annál sötétebb szürkésbarna színt öltenek. A rozskenyereknek számos előnyös hatásuk van egészségünkre; vitalizáló, immunerősítő, nem utolsó sorban pedig növeli a fizikai erőnlétet. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban is.

Válogass legjobb kenyeres receptjeink között!

A rozsos kenyér a rozskenyérnél kevesebb rozslisztet (15-40%) és több búzalisztet tartalmaz, így az egészségre gyakorolt hatása is ennek mértékében csökken, ugyanakkor vitamin és ásványi anyag tartalma így sem elhanyagolható.

A helyes tárolás

Folyamatosan visszatérő téma a penészes kenyér. Ésszerűnek tűnhet, hogy a kenyér penészesedésekor elég a kékes-zöldes színekben pompázó penészfoltokat eltávolítani, ám nem árt, ha tudjuk, hogy a penészgomba ekkorra már kenyerünk belsejében, számunkra láthatatlan módon is felütötte fejét. Maga a penészedés egy természetes folyamat, melyet a 100%-ban természetes alapanyagokból készült, adalékanyagoktól mentes kenyerek esetén megakadályozni nem lehet. Megfelelő tárolással azonban lassíthatjuk a folyamatot. A pékárut száraz, hűvös helyen, oxigéntől elzárva ajánlott tartani, ahol a konyhában főzés közben keletkező pára elkerüli.

Mitől marad friss?

A pékáruba a magyar szabályozás szerint nem kerülhet tartósítószer, de egyes természetes alkotóelemek – mint a kovász – meghosszabbíthatják kenyerünk frissességét. Hogy mi is az a kovász? A kovász egy úgynevezett előtészta, mely liszt és víz felhasználásával készül, és amelyben hosszú erjesztési folyamat során természetes élesztőgombák, tejsav – és ecetsavbaktériumok fejlődnek ki. A kovász a kenyértészta számára ruganyosságot és a hosszan tartó frissességet biztosít, mely mellé gyakran egy jellegzetes, kesernyés íz társul.

Milyen kenyeret válasszunk?

Egészségünk érdekében érdemes tehát érdemes mindig magas rosttartalmú, a lehető legnagyobb arányban természetes alapanyagokból készült, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag kenyeret választani, hiszen ahhoz, hogy valaki testileg és lelkileg is boldog lehessen, elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.