Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kínai szezámmagos csirke
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus grízgaluska leves
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus kuglóf
Krémes spenótfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Farsangi szalagos fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Zsemlegombóc
Káposztás tészta egyszerűen
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagymás rostélyos
Epres blondie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal
Egészséges

Hivatalos: potenciálisan rákkeltő lehet a világ egyik legnépszerűbb édesítőszere

Potenciálisan rákkeltő lehet az aszpartám /Fotó: Shutterstock
Júniusban robbant a hír, miszerint rákkeltő anyagnak minősíthetik az aszpartámot, azt a népszerű édesítőszert, melyet számtalan élelmiszerben és üdítőitalban megtalálhatunk.

Ahogy arról korábban a Mindmegette is beszámolt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két szakértői bizottság állásfoglalása mentén júliusban hoz döntést arról, hogy rákkeltő anyaggá nyilvánítja-e az aszpartámot. A bizottságok ülése lezajlott, a szervezet pedig meghozta az ítéletet a cukormentes italok készítése során gyakran használt édesítőszerről.

Potenciálisan rákkeltő lehet az aszpartám /Fotó: Shutterstock
Potenciálisan rákkeltő lehet az aszpartám /Fotó: Shutterstock

Az aszpartám rákkeltő lehet

A WHO alá tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) pénteken a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolta az aszpartámot. Ez a besorolás azt jelenti, hogy korlátozott bizonyítékok vannak arra nézve, hogy az édesítőszer rákot okozhat.

Az aszpartámot két szakértői bizottság vizsgálta, melyek egyike azzal foglalkozott, van-e bizonyíték az aszpartám potenciális egészségügyi kockázatára, a másik pedig azt értékelte, hogy a mesterséges édesítőszer ténylegesen mekkora veszélyt jelent.

Mekkora mennyiség veszélyes az aszpartámból?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) közös szakértői bizottsága (JECFA) a vizsgálat után arra a megállapításra jutott, hogy nem áll rendelkezésére meggyőző bizonyíték az aszpartám egészségkárosító hatásáról, és azt javasolta, hogy az emberek tartsák a fogyasztást a biztonságosként meghatározott napi érték (40 milligramm/testtömeg-kilogramm) alatt.

Ezt a szintet 1981-ben határozták meg, és a szabályozó hatóságok világszerte alkalmazkodtak hozzá. A WHO rámutatott: egy 60-70 kilogrammos embernek naponta több mint 9-14 doboz üdítőitalt kellene meginnia ahhoz, hogy aszpartámfogyasztása meghaladja a biztonságos értéket.

Az aszpartámot leggyakrabban a cukormentes üdítők gyártásához használják /Fotó: Shutterstock
Az aszpartámot leggyakrabban a cukormentes üdítők gyártásához használják /Fotó: Shutterstock

Mi lesz ezután az aszpartámmal?

Francesco Branca, az Egészségügyi Világszervezet szakértője hangsúlyozta: nem kérik a vállalatoktól, hogy távolítsák el az aszpartámot a termékeikből, de a gyártókat és a fogyasztókat is mértékletességre intik. A WHO korábban jelezte: nincs bizonyíték arra, hogy az édesítőszerek segítik a testsúlyszabályozást.

Több kutató szerint az aszpartám és a rák közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékok gyenge lábakon állnak. Az élelmiszer- és italgyártók szerint az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalásai azt mutatják, hogy az aszpartám biztonságos, és jó választás azoknak, akik csökkenteni szeretnék a cukorbevitelt – olvasható az MTI közleményében.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.