Decemberben „friss” paradicsom és paprika? Szinte biztos lehetsz benne, hogy még a múlt század második felében sem volt ez gyakori. Most, amikor minden, de tényleg minden élelmiszer elérhető pillanatok alatt, nem vagyunk hozzászokva, hogy bármiről lemondjuk. Pedig valójában nem is lemondás ez, hanem csupán észszerűség. Az ősz második hónapja Magyarországon rengeteg friss, helyben termelt zöldséget és gyümölcsöt kínál. Ezek gazdagok vitaminokban, rostokban, és ízletes ételek alapanyagaiként szolgálnak.
1. Sütőtök
Mi más is szerepelhetne a listánk élén, mint a sütőtök, ami igazi vitaminbomba, nagyon finom, és tényleg sokoldalúan felhasználható? Megsütve önmagában is isteni csemege, de készülhet belőle leves, főzelék, desszert, sőt még savanyúság is. Nem kérdés tehát, hogy ott a helye az őszi étrendünkbe!
2. Cékla
Remek rostforrás, tele van vassal és C-vitaminnal. Nyersen salátákba, turmixokba tökéletes, megfőzve remek köret, de készülhet belőle sütemény is. Savanyítva igen népszerű, már egészen apró gyerekek is kedvelik. Mi is készítettünk egy finom ecetes céklát, próbáld ki te is!
3. Sárgarépa
Ugyan a répa egész évben kapható, hiszen tavaszig jól tárolható, de most ősszel igazán friss és ropogós. Gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne. Kiemelkedő béta-karotin tartalma. Érdemes vékonyan hámozni, mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony külső héj alatti háncsszövetben található. Elképzelhető nélküle a húsleves, krémlevesként fenséges, sütve finom köret, nyersen a saláták elmaradhatatlan alapanyaga, sütikben mennyei. Reggel turmixba, smoothie-ba érdemes fogyasztani. Ha mártogatóst készítesz, répát mindig szeletelj hozzá!
4. Káposzta
Most friss, brutálisan sok C-vitaminnal! Mindegy, hogy savanyítva vagy frissen fogyasztod, ott a helye az őszi-téli étrendedbe! A savanyítás, fermentálás nem nehéz, itt olvashatsz róla bővebben!
5. Zeller
A gumós és a szárzeller igen értékes vitaminokban és ásványi anyagokban: kiemelkedő a szerves nátrium-tartalma, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre, jó emésztési panaszok, étvágytalanság esetén és erősíti az immunrendszert is. mésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. Mi magyarok imádjuk a zellerkrémlevest, ami egyszerűen, gyorsan elkészíthető, de püréként is gyakran fogyasztjuk.
1. Alma
Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, így rendszeres fogyasztása segíthet a jó egészség megőrzésében. Csak néhány a jótékony hatások közül: magas rosttartalma (pektin) segíti az emésztést, hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez; a benne lévő flavonoidok, például a quercetin, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkentik a nyomást és erősítik az érfalakat; a benne lévő antioxidánsok, különösen a polifenolok és a kvercetin , az erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek a krónikus betegségek megelőzésében. Nyersen, vagy kompótnak elkészítve fogyasztjuk, jól illik húsételekhez is, de gyakori alapanyag a sütiknek, turmixoknak, smoothie-knak, no és persze a gyümölcsleveseknek is.
2. Körte
A körte héjának magas flavonoid tartalma erős gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint a benne található fahéjsav hatékony rákmegelőző hatással rendelkezik. A C- vitamin mellett olyan gyulladáscsökkentő anyagok is találhatók a körtében, mint a karotinoidok, azaz a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin. Sajttal sütve finom előétel, húsokkal remek párost alkot – a süteményekről nem is beszélve. Csakúgy, mint az almát, szendvicsekhez is ajánljuk.
3. Szőlő
Antioxidásokban gazdag gyümölcs, amit vétek lenne kihagynod ebben az évszakban. Jótékony hatásairól és arról, hogy miért egyél minél többet belőle, ebben a cikkünkben olvashatsz.
4. Birsalma
Talán nem is gondolnád, de vitaminokban és ásványi anyagokban nagyon gazdag gyümölcsünk, aminek most van a szezonja. Sok benne a C-vitmain, ami antioxidánsként működik és védi a sejteket, de emellett káliumot, magnéziumot és vasat is bőven tartalmaz. Elsősorban kompótként vagy lekvárként fogyasztjuk, de pitékhez is jól illik.
5. Gesztenye
Főzve vagy sütve is népszerű, tele van ásványi anyagokkal. Itt elolvashatod, hogyan kell megsütni, hogy még finomabb legyen a végeredmény!
(Kiemelt kép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.