Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Egészséges

5 zöldség és 5 gyümölcs, ha kipróbálnád októberben a szezonális étkezést

Egyre többen térnek vissza nagyanyáink módszeréhez, és étkeznek úgy, hogy mindig az adott évszak zöldségeit, gyümölcseit részesítik előnyben az étrendünk összeállításánál. Míg régen ez természetes volt, egy időben különcnek számított az, aki nem ette a távoli országokból importált, esetleg melegházakban termelt élelmiszereket. Ma, hála az egyre terjedő környezettudatos életmódnak, ismét trendi a szezonális étkezés.

Decemberben „friss” paradicsom és paprika? Szinte biztos lehetsz benne, hogy még a múlt század második felében sem volt ez gyakori. Most, amikor minden, de tényleg minden élelmiszer elérhető pillanatok alatt, nem vagyunk hozzászokva, hogy bármiről lemondjuk. Pedig valójában nem is lemondás ez, hanem csupán észszerűség. Az ősz második hónapja Magyarországon rengeteg friss, helyben termelt zöldséget és gyümölcsöt kínál. Ezek gazdagok vitaminokban, rostokban, és ízletes ételek alapanyagaiként szolgálnak.

Őszi zöldségek és gyümölcsök
Az ősz itthon is rengeteg finom zöldséget és gyümölcsöt kínál / Fotó: Shutterstock

Szezonális zöldségek októberben:

1. Sütőtök

Mi más is szerepelhetne a listánk élén, mint a sütőtök, ami igazi vitaminbomba, nagyon finom, és tényleg sokoldalúan felhasználható? Megsütve önmagában is isteni csemege, de készülhet belőle leves, főzelék, desszert, sőt még savanyúság is. Nem kérdés tehát, hogy ott a helye az őszi étrendünkbe!

2. Cékla

Remek rostforrás, tele van vassal és C-vitaminnal. Nyersen salátákba, turmixokba tökéletes, megfőzve remek köret, de készülhet belőle sütemény is. Savanyítva igen népszerű, már egészen apró gyerekek is kedvelik. Mi is készítettünk egy finom ecetes céklát, próbáld ki te is!

3. Sárgarépa

Ugyan a répa egész évben kapható, hiszen tavaszig jól tárolható, de most ősszel igazán friss és ropogós. Gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne. Kiemelkedő béta-karotin tartalma. Érdemes vékonyan hámozni, mivel értékes tápanyagainak nagy része közvetlenül a vékony külső héj alatti háncsszövetben található. Elképzelhető nélküle a húsleves, krémlevesként fenséges, sütve finom köret, nyersen a saláták elmaradhatatlan alapanyaga, sütikben mennyei. Reggel turmixba, smoothie-ba érdemes fogyasztani. Ha mártogatóst készítesz, répát mindig szeletelj hozzá!

Ez a sárgarépakrémelves igazi lélekmelengető így ősszel / Fotó: Mindmegette

4. Káposzta

Most friss, brutálisan sok C-vitaminnal! Mindegy, hogy savanyítva vagy frissen fogyasztod, ott a helye az őszi-téli étrendedbe! A savanyítás, fermentálás nem nehéz, itt olvashatsz róla bővebben!

5. Zeller

A gumós és a szárzeller igen értékes vitaminokban és ásványi anyagokban: kiemelkedő a szerves nátrium-tartalma, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre, jó emésztési panaszok, étvágytalanság esetén és erősíti az immunrendszert is. mésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. Mi magyarok imádjuk a zellerkrémlevest, ami egyszerűen, gyorsan elkészíthető, de püréként is gyakran fogyasztjuk. 

Zeller hozzávaló, alapanyag
Igazi kincs a zeller az őszi időszakban / Fotó: Shutterstock

Októberi szezonális gyümölcsök:

1. Alma

Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, így rendszeres fogyasztása segíthet a jó egészség megőrzésében. Csak néhány a jótékony hatások közül: magas rosttartalma (pektin) segíti az emésztést, hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez; a benne lévő flavonoidok, például a quercetin, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkentik a nyomást és erősítik az érfalakat; a benne lévő antioxidánsok, különösen a polifenolok és a kvercetin , az erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segíthetnek a krónikus betegségek megelőzésében. Nyersen, vagy kompótnak elkészítve fogyasztjuk, jól illik húsételekhez is, de gyakori alapanyag a sütiknek, turmixoknak, smoothie-knak, no és persze a gyümölcsleveseknek is.

2. Körte

A körte héjának magas flavonoid tartalma erős gyulladáscsökkentő hatással bír, valamint a benne található fahéjsav hatékony rákmegelőző hatással rendelkezik. A C- vitamin mellett olyan gyulladáscsökkentő anyagok is találhatók a körtében, mint a karotinoidok, azaz a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin. Sajttal sütve finom előétel, húsokkal remek párost alkot – a süteményekről nem is beszélve. Csakúgy, mint az almát, szendvicsekhez is ajánljuk.

körtebefőtt / Fotó: Vidék íze magazin
A körtebefőtt szuper desszert, de húsokhoz, tésztákhoz is jól illik / Fotó: Vidék íze magazin

3. Szőlő

Antioxidásokban gazdag gyümölcs, amit vétek lenne kihagynod ebben az évszakban. Jótékony hatásairól és arról, hogy miért egyél minél többet belőle, ebben a cikkünkben olvashatsz.

4. Birsalma

Talán nem is gondolnád, de vitaminokban és ásványi anyagokban nagyon gazdag gyümölcsünk, aminek most van a szezonja. Sok benne a C-vitmain, ami antioxidánsként működik és védi a sejteket, de emellett káliumot, magnéziumot és vasat is bőven tartalmaz. Elsősorban kompótként vagy lekvárként fogyasztjuk, de pitékhez is jól illik.

5. Gesztenye

Főzve vagy sütve is népszerű, tele van ásványi anyagokkal. Itt elolvashatod, hogyan kell megsütni, hogy még finomabb legyen a végeredmény!

(Kiemelt kép: Shutterstock)

 



 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.