Epres blondie
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dödölle - az eredeti recept
Kínai szezámmagos csirke
Babgulyás
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék
Klasszikus kuglóf
Hagymás rostélyos
Dubarry-csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Farsangi szalagos fánk
Tojásos nokedli fejes salátával
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell
Megtudhatod, miért káros, és hogyan kerülheted el a fogyasztását.

A gyártók és forgalmazók bevonásával népegészségügyi kampány indult hazánkban az egyik legalattomosabb egészségkárosító élelmiszer-összetevő, a transzzsír túlzott mértékű használata ellen.

Átalakul?

A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. A növényi olajok (napraforgó, repce, szója) nagy mennyiségben tartalmaznak egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakat, de a hidrogénezésük során ezek egy része átalakul transzzsírsavvá, kedvező élettani hatása pedig eltűnik. A hidrogénezés révén az olajok hosszabb ideig elállnak, és jobban bírják a fagyasztást.

Miért káros?

Transzzsírsavak nem képződnek az emberi szervezetben, ami nem csoda, hiszen szerepük lehet az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

A tudományos vizsgálatok szerint a napi 1 g alatti transzzsírsav-bevitel még nem jelent számottevő kockázatot. Csakhogy a felmérések szerint mi, magyarok, napi átlagban 6-8 g transzzsírsavat juttatunk be a szervezetünkbe!

Miben található meg?

A transzzsírsavak csak a feldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő, főleg a részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékokban és az ezekkel sütött élelmiszerekben, például nagy zsírtartalmú krémmel töltött kekszekben, gofrikban, nápolyikban, süteményekben, nugátkrémekben, kakaós tejmasszákban, illetve a sós ropogtatnivalókban (kekszek, chipsek, vajas pattogatott kukorica).

Ügyelni kell arra is, hogy a kész- és félkész ételeknek (például a mélyhűtött pizzákban) nagyobb lehet a transzzsírtartalma az ideálisnál, és az instant termékeket (pl. leves- és mártásporok) sem szabad túl nagy mennyiségben vagy túl gyakran fogyasztani.

Mit mire cserélj? Apró trükkök, hogy egészségesebben étkezz! >>>

A jó és a rossz szénhidrát - melyik, miben taláható? >>>

Konzerv, zacskós és mirelit kaják - vajon mennyire egészségtelenek? >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.