Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Megtudhatod, miért káros, és hogyan kerülheted el a fogyasztását.

A gyártók és forgalmazók bevonásával népegészségügyi kampány indult hazánkban az egyik legalattomosabb egészségkárosító élelmiszer-összetevő, a transzzsír túlzott mértékű használata ellen.

Átalakul?

A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. A növényi olajok (napraforgó, repce, szója) nagy mennyiségben tartalmaznak egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakat, de a hidrogénezésük során ezek egy része átalakul transzzsírsavvá, kedvező élettani hatása pedig eltűnik. A hidrogénezés révén az olajok hosszabb ideig elállnak, és jobban bírják a fagyasztást.

Miért káros?

Transzzsírsavak nem képződnek az emberi szervezetben, ami nem csoda, hiszen szerepük lehet az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

A tudományos vizsgálatok szerint a napi 1 g alatti transzzsírsav-bevitel még nem jelent számottevő kockázatot. Csakhogy a felmérések szerint mi, magyarok, napi átlagban 6-8 g transzzsírsavat juttatunk be a szervezetünkbe!

Miben található meg?

A transzzsírsavak csak a feldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő, főleg a részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékokban és az ezekkel sütött élelmiszerekben, például nagy zsírtartalmú krémmel töltött kekszekben, gofrikban, nápolyikban, süteményekben, nugátkrémekben, kakaós tejmasszákban, illetve a sós ropogtatnivalókban (kekszek, chipsek, vajas pattogatott kukorica).

Ügyelni kell arra is, hogy a kész- és félkész ételeknek (például a mélyhűtött pizzákban) nagyobb lehet a transzzsírtartalma az ideálisnál, és az instant termékeket (pl. leves- és mártásporok) sem szabad túl nagy mennyiségben vagy túl gyakran fogyasztani.

Mit mire cserélj? Apró trükkök, hogy egészségesebben étkezz! >>>

A jó és a rossz szénhidrát - melyik, miben taláható? >>>

Konzerv, zacskós és mirelit kaják - vajon mennyire egészségtelenek? >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.