Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Egészséges

Transzzsír, az igazi ellenség! Miért olyan káros, és miben található meg?

Megtudhatod, miért káros, és hogyan kerülheted el a fogyasztását.

A gyártók és forgalmazók bevonásával népegészségügyi kampány indult hazánkban az egyik legalattomosabb egészségkárosító élelmiszer-összetevő, a transzzsír túlzott mértékű használata ellen.

Átalakul?

A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. A növényi olajok (napraforgó, repce, szója) nagy mennyiségben tartalmaznak egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakat, de a hidrogénezésük során ezek egy része átalakul transzzsírsavvá, kedvező élettani hatása pedig eltűnik. A hidrogénezés révén az olajok hosszabb ideig elállnak, és jobban bírják a fagyasztást.

Miért káros?

Transzzsírsavak nem képződnek az emberi szervezetben, ami nem csoda, hiszen szerepük lehet az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

A tudományos vizsgálatok szerint a napi 1 g alatti transzzsírsav-bevitel még nem jelent számottevő kockázatot. Csakhogy a felmérések szerint mi, magyarok, napi átlagban 6-8 g transzzsírsavat juttatunk be a szervezetünkbe!

Miben található meg?

A transzzsírsavak csak a feldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő, főleg a részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékokban és az ezekkel sütött élelmiszerekben, például nagy zsírtartalmú krémmel töltött kekszekben, gofrikban, nápolyikban, süteményekben, nugátkrémekben, kakaós tejmasszákban, illetve a sós ropogtatnivalókban (kekszek, chipsek, vajas pattogatott kukorica).

Ügyelni kell arra is, hogy a kész- és félkész ételeknek (például a mélyhűtött pizzákban) nagyobb lehet a transzzsírtartalma az ideálisnál, és az instant termékeket (pl. leves- és mártásporok) sem szabad túl nagy mennyiségben vagy túl gyakran fogyasztani.

Mit mire cserélj? Apró trükkök, hogy egészségesebben étkezz! >>>

A jó és a rossz szénhidrát - melyik, miben taláható? >>>

Konzerv, zacskós és mirelit kaják - vajon mennyire egészségtelenek? >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.