A Penn Egyetem kutatói szerint a jelenség segíthet megérteni az ízérzékelés és a testsúly közötti kapcsolatot, ami megmagyarázhatja, miért képtelenek lemondani az édességről a már amúgy is túlsúlyos emberek.
"Ha már nem érezzük úgy az ételek ízét, mint régebben, hajlamosak vagyunk nagyobb mennyiséget fogyasztani belőle - nyilatkozta Andras Hajnal, a Penn Egészségügyi Egyetem viselkedéstudományi segédprofesszora. - Ez egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz kilépni." Korábbi kutatások során kiderült, hogy a túlsúlyos emberek kevésbé érzékenyek az édes ízre, viszont jobban is kívánják ezeket, mint a normál súlyúak. A tudósok mostani kísérletük során patkányokat használtak fel ennek a jelenségnek az okfeltárására.
A túlsúlyos és egészséges súlyú patkányok agyába elektródákat ültettek, hogy megvizsgálhassák az idegsejtek működését az ízérzékelés közben. Ezek után különböző ízű anyagokat (só, citromsav, víz és hat különböző koncentrációjú cukor) adtak a rágcsálóknak. Az eredmények szerint az egészséges súlyú patkányokkal összehasonlítva a túlsúlyos állatok jóval kevésbé érzékenyek az édes ízre. Kiderült továbbá az is, hogy a túlsúlyos patkányok az alacsonyabb koncentrációjú cukrokra kevésbé, míg a magasabb cukortartalmú dolgokat erősebben reagálnak. Ezért hajlamosabbak a túlsúlyosak minél több, minél édesebb dolgot fogyasztani.
A Penn Egyetem kutatói szerint az édes ételek folyamatos nagyobb mennyiségű fogyasztása befolyásolhatja az agy jutalomközpontját is, mely így kevésbé érzékeli az élelmiszerek ízét.
"Emiatt lehetséges, hogy a feldolgozott élelmiszerek egyre több cukrot és zsírt tartalmaznak, hiszen az agy jutalomközpontjának kielégítésére egyre nagyobb mennyiségre van szükség ezekből az anyagokból" - nyilatkozta Hajnal professzor.
Forrás: Medipress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.