Lecsó-vita
Még el sem kezdünk főzni, de már a zöldségeknél elakadunk, a java pedig csak eztán jön.
A hagymát szeleteljük, kockázzuk vagy reszeljük? Hogyan vágjuk a paprikát? Karikára, hosszában, negyedelve, tépkedve? Van, aki ezt is reszeli.
Aztán jön a paradicsom és a „héjastul én meg nem eszem” vagy a „hagyjuk már rajta a héját, ne forrázgassunk” és a „mekkora rutintalanság a zöld szárrészt benne hagyni”.
Miben készül? Vannak, akik a bográcsos változatra esküsznek, de olvasni lehet tepsis variációról is.
Zsír, olíva- vagy étolaj?
Rozmaring és kakukkfű? Oregánó, majoranna?
Csípős legyen? Ha igen, Pista, pirospaprika, friss zöldpaprika, esetleg csili vagy tabasco?
Van, aki csak tojással eszi. Virslit, kolbászt, szalonnát tegyünk-e bele? Esetleg májat? Megy-e bele fokhagyma vagy sem? (Én itt szoktam kiszállni.) Rizs, nokedli vagy tarhonya? Tofu?
Hallottatok már a tejes lecsóról? Van, aki így készíti. És a lecsós szorbet? Egy lecsófagyit valakinek? Tavaly ez lett az év fagylaltja…
Ami biztos: van benne hagyma, paradicsom és paprika. Az arányok változhatnak, de az egy rész hagyma, két rész paradicsom, négy rész paprika a legáltalánosabb vélekedés. A többi hozzávaló rutin, éhségszint, lelkiállapot és persze diplomáciai érzék kérdése.
Lecsó - ahogy máshol készítik
A lecsó balkáni eredetű étel, de Európában szinte mindenhol eszik. Nézzük a külföldi helyzetet:
Szerbiában gyuvecs, darált hússal rétegezve
Franciaországban ratatouille, padlizsánnal, kakukkfűvel
Lengyelországban leczo, cukkinis, fokhagymás, chilipaprikás
Németországban Letscho, általában hússal
Baszkföldön piperade, sok tojással és fokhagymával
Olaszországban peperonata, a szegények lecsója, zellerrel, répával
Törökországban menemen, hozzá a zöldségeket apróra vágják, és a tetején tükörtojással tálalják
Annyi szent, gyors és energiaszegény vacsorát tudhatunk magunkénak, ha nem zsíron főzzük, és nem eszünk meg hozzá fél kiló friss, ropogós fehérkenyeret, aminek a héjával majd kitunkoljuk a szaftot.
Lehet mélyhűteni és tartósítani, úgyhogy az adagokkal itt sem muszáj spórolni. A lecsót téli vasárnapokon használhatjuk majd fel, mondjuk a rácpontyhoz (ami pontyos rakott burgonya, szalonnás lecsóval, tejföllel), magyaros szűzérméhez vagy rizses húsba.
A lecsó mellé pedig igyunk fröcsit!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.