Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Érdekességek

5 bevált tipp + 3 szuper grillpác a kerti grillezéshez

grill
A piruló húsok fűszeres aromája a kertvárosokban egyúttal a csábító nyári esték illata is. Azt jelenti, előkerültek a grillek, kezdődhet a kültéri sütés. Ha csupán arasznyi balkonja van, akkor is érdemes belevágnia, mert a szabadtéren sült étel íze egyszerűen utánozhatatlan!

1. Milyen grillsütőt válassz?

Aki próbálta már letakarítani az előző sütés maradványait a grillről, az tudja, miért fontos könnyen tisztítható, rozsdamentes változatot választani. 
Az igazi grillélményt a faszenes fajta nyújtja, de ennek használatához fontos tudni, hogy az alágyújtástól számított 20-30 perc múlva lesz megfelelő a parázs a hússütéshez. Ezzel szemben az elektromos grill pár perc alatt sütésre kész, kis helyet foglal, ezért erkélyre ez a típus javasolt.
A gázgrill pedig egyetlen gombnyomással begyújtható, továbbá állítható rajta a hőmérséklet attól függően, milyen húst szeretne sütni. Fedeles grillt érdemes választani akkor, ha a nagyobb darab, egybesült grillhúsokat kedveled.

Így lesz tökéletes a grillezés >>>

Igazi montenegrói grilltál
Igazi montenegrói grilltál

2. kellékek a grillezéshez

Szerezz be hosszú nyelű villát – ezzel, illetve fogóval forgassa a húsokat a rácson. Szükséged lesz még fogókesztyűre, valamint konyhai ecsetre a sütés közbeni páccal való kenegetéshez. Ha a húsokat fanyársakra szeretnéd húzni, akkor sütés előtt áztasd be azokat hideg vízbe fél órára, majd kend be őket olajjal – így a megsült finomságokat könnyedén leszedheted róluk. Dobj a parázsra borókaágat vagy más aromás fűszernövényt, ettől az étel még ízletesebb lesz.

A grillezés előtt a húsokat legalább fél óráig hagyd állni a pácban
A grillezés előtt a húsokat legalább fél óráig hagyd állni a pácban

3. Kapkodni tilos!

Miuzán kivetted a húsokat a hűtőszekrényből, hagyd őket szoba-hőmérsékletűre melegedni, és csak ezután kezdd el sütni. Amikor elkészültek, ne tálald azonnal, hanem alufóliával letakarva pihentesd pár percig, így szaftosabb lesz a végeredmény, hiszen felvágáskor nem fog kifolyni belőle az értékes húslé.

4. Válassz kevésb zsíros húst

Egy steaknek vagy egy isteni grillkolbásznak nem könnyű ellenállni, ám a nyári melegben érdemes kerülni a nehéz, zsíros húsokat. A legokosabb, ha halat, bőr nélküli csirkehúst vagy pulykamellet készítünk a parázs fölött. Ha mégsem tudunk lemondani a a vörös húsokról, akkor legjobb, ha hátszínt választunk.

5. Köret is készíthető a szabadban

Nyáron a zöldségválaszték végtelen és színes, a grillhúsokhoz pedig a legtökéletesebb köret a szezonális zöldség, mert magas a vitamin- és rosttartalmuk: paradicsom, cukkini, padlizsán, spárga, gomba – enyhe fűszerezés után ideális grillen sütve. A siker garantáltan nem marad el, ha a zöldségeket sajttal bolondítjuk meg.

Grillezett csirkemell kétféle páccal >>>

5+1. Amire ügyelni kell!

Érdemes ügyelni arra, hogy a húsokat parázs fölött süssük, mert a nyílt láng fölött a hús elszenesedhet, amely miatt rákkeltő kemikáliák keletkeznek. A gyors pirítás helyett válassza inkább az alacsonyabb hőmérsékleten, ám hosszabb ideig tartó sütést. A húsból kisült zsírt pedig itassuk fel mielőtt a parázsra csöpöghetne, fellobbanó lángot okozva.

Grillezéshez is ideális a tarja: nem szárad ki, és jól pácolható
Grillezéshez is ideális a tarja: nem szárad ki, és jól pácolható

Top 3 grillpác

A most következő, különlegesen finom marinádok 1-1 kg húshoz elegendőek. A pácolási idő legalább 30 perc.

Egy jó páctól a grillhús izgalmasabbá, pikánsabbá válik
Egy jó páctól a grillhús izgalmasabbá, pikánsabbá válik

1. Gyömbéres-mézes
 

Összekeverünk 2 dl napraforgóolajat 2 ek szezámolajjal és 4 ek folyékony mézzel. Ezután beleforgatunk 1 db meghámozott, vékonyan felszeletelt gyömbért, 1 ág felaprított citromfüvet és 1 db felkarikázott piros csilipaprikát. Csirke- és pulykahúshoz remek.

2. Fűszerpaprikás
 

Összedolgozunk 1 ek paradicsompürét 2 tk édes-nemes paprikával és 2 dl napraforgóolajjal. Állni hagyjuk kb. 1 órán keresztül, hogy a fűszer leülepedjen. Azután a leöntött olajat összekeverjük 2 db megtisztított, apróra vágott újhagymával és 1 db kápia- vagy piros kaliforniai paprikával, végül 1 tk fehér borssal ízesítjük. Sertésbordához illik leginkább.

A faszén jellegzetes illata teszi igazán finommá a grillhúst
A faszén jellegzetes illata teszi igazán finommá a grillhúst

3. Citromos-zöldfűszeres

Vékonyan felszeletelünk 2 gerezd meghámozott fokhagymát, majd összekeverjük 3-3 ág kakukkfű és rozmaring lecsipkedett, felaprított leveleivel, 1/2 db citrom kifacsart levével, 3 ek fehérborral, valamint 2 dl olívaolajjal. Bárányhúshoz és szárnyasokhoz kiváló.

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.