Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Sokak szerint a magyar nem is a pörköltek, paprikások és gulyások nemzete, hanem a rántott húsok (sajtok, gombák, halak stb.) nációja. Szöveg: Cserna-Szabó András

Tény, hogy talán a legnépszerűbb fogás hazánkban a rántott hús, nélküle nincs vasárnapi ebéd. Még mielőtt lenéznénk és gasztrobunkónak tekintenénk magunkat, nézzünk, honnan érkezett hozzánk ez a fogás.

A közkeletű legenda szerint a rántott karaj Joseph Wenzel Radetzky tábornagy által került Lombardiából Bécsbe. Arról a cseh grófról van szó, akinek nevét nem katonai sikerei tették halhatatlanná, hanem id. Johann Strauss Radetzky-indulója, s aki utolsó éveit Milánóban töltötte. Az utolsó vacsora városában már régen csontos borjúkarajból készítették a „Cotoletta alla milanese” című „rántott húst”, és hősünk úgy gondolta, ezt a receptet megfontolhatná az előkelő bécsi közönség is. Így lett a Wiener Küche, vagyis a Bécsi Konyha legismertebb fogása a „bécsi szelet”, vagyis a Wiener Schnitzel (magyarosan olykor vínersnicli).

Vékonyra potyolt borjúszelet (dió, frikandó vagy felsál) lisztben, tojásban, zsemlemorzsában panírozva, forró zsírban kisütve. Egyszerű, de nagyszerű. Ha sertésből készíti, akkor „Schnitzel nach Wiener Art”-nak hívja a művelt bécsi. (Egyes források szerint a rántott karaj még csak nem is észak-olasz találmány, mert oda is Andalúziából került a recept, sőt az andalúzok pedig a móroktól tanulták az „aranyozott hús” receptjét.)

Hogy mindebből hogyan lett nálunk Munkácsy rántott karaj? Örök titok! Mikor (1858 januárjában) Radetzky tábornagy meghal Milánóban, Munkácsy még asztalosinas Békéscsabán. 1865-ben azonban már Bécsben találjuk. Talán ekkor, egy észrevétlen pillanatban csempészi a császárvárosból Pestre az arab-andalúziai-milánói rántott karajt?

A híres magyar írók és költők kedvenc ételeit - újragondolva - megkóstolhatják januártól a
Bártfai Vendéglőben, akár gluténmentesen is!

KIHERÉLTÉK A JUHOT, A HÍRES ÍRÓ LEVESÉBE KERÜLT>>>

AZ ARAB HAJÓS ESETE A TATÁR MARHÁVAL, AVAGY SZINDBÁD TATÁRBIFSZTEKJE>>>

A HÍRES SZÍNÉSZ DEBRECENBEN KAKASKODOTT>>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.