Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Érdekességek

Az év kenyere 2023: ezek a döntős péktermékek – itt a lista!

Az év kenyere 2023: ezek a döntős péksütemények - itt a lista!
Az idén 12. alkalommal megrendezett Év kenyere verseny második körös zsűrizése is lezajlott. Idén is három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétáló Sütemény termékkategóriákban várta a Magyar Pékszövetség a pékárukat. A döntőbe összesen 27 mestermű jutott – mutatjuk a listát!

Friss, roppanós héjú cipó, nemzeti szalaggal átkötött kenyér, magvas buci, piros-fehér-zöld színű vekni, hagymás-mézes és málnás-pisztáciás ízesítésű péktermék. Ez csak pár példa azokból a termékekből, amelyek június 14-én és 15-én a Magyar Pékszövetség asztalára kerültek. Ugyanis a szervezet idén immár tizenkettedik éve hirdette meg szakmai versenyét. A megmérettetés célja 2023-ban is az, hogy a sütőipari vállalkozásokat ösztönözzék minél izgalmasabb, újítóbb, rendhagyó péktermékek megalkotására, ezáltal gazdagítva az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér választékát.

Idén is három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétáló Sütemény termékkategóriákban várta a szervezet a pékárukat.

Kategóriánként 9-9 termék jutott be a 2. körös zsűrizésre (Fotó: Magyar Pékszövetség)
Kategóriánként 9-9 termék jutott be a 2. körös zsűrizésre (Fotó: Magyar Pékszövetség)

Ki süti az év kenyerét?

Azt a törekvést, hogy a pékmesterek már hagyományosnak számító próbatétele folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, jól tükrözi, hogy idén minden eddiginél több, azaz összesen 85 termékkel neveztek a pékek. A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy az ország szinte minden részéről van olyan kézműves, kovászos vagy nagyüzemi pékmester, aki egyszerre kezdte el kitalálni, hogy milyen remekművekkel pályázzon az idei Év kenyere, az Év Innovatív kenyere és az Év Sétáló Süteménye címre.

A termékek száma és sokszínűsége miatt 2023-ban újdonság volt, hogy az eddig egynapos zsűrizést most kétnaposra kellett bővíteni. Így a június 14–15-én megrendezett, első körös zsűrizésen 29 db Szent István napi és 34 db Innovatív kenyeret, valamint 22 db Sétáló Süteményt értékelt a hétfős szakmai zsűri, amely anonim módon, szakmai szempontokat figyelembe véve pontozta a termékeket.

A hétfős zsűri értékel (Fotó: Magyar Pékszövetség)
A hétfős zsűri értékel (Fotó: Magyar Pékszövetség)


Ahány kategória, annyi elvárás

A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér. Ez esetben a pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsűrizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a nevezett termék a versenykiírás feltételeinek (többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában.

Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékekkel lehetett nevezni, amelyekkel szemben elvárás volt, hogy magyar alapanyagok és lehetőleg fűszerek felhasználásával készüljenek, maximum fél kilogramm tömegegységben. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag-használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában. Külön érdemes volt odafigyelni arra, hogy a Magyar Ízek Utcája 2023. évi témája a HÚS és a PECSENYE, amire az innovatív termékekkel célszerű volt rákapcsolódni.

A Sétáló Sütemények esetében a kreatív, dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont amellett, hogy az érzékszervi tulajdonságokra – így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre – is figyelt a bírálat során a sokéves tapasztalattal rendelkező grémium.

Szent István napi kenyér kategória (Fotó: Magyar Pékszövetség)
Szent István napi kenyér kategória (Fotó: Magyar Pékszövetség)

EZEK A döntős péktermékek

A zsűri döntése tehát nem volt egyszerű, hiszen idén is rengeteg kreatív, újító ötlettel készült pékáruval találkoztak, és kétségkívül minden versenymű a maga nemében rendkívüli alkotásnak számított. A kétnapos értékelés után a bíráló bizottság összpontszámai alapján a termékkategóriánként legjobbnak bizonyult 9-9 péktermék jutott be a második körös zsűrizésre.

A Szent István napi Kenyér kategória verseny kenyerei: Bornemissza kenyér, Harmónia kenyér, Házi jellegű paraszt cipó, István király kenyere, István napi durum kenyér, Királyi Szakajtós kenyér, Koronás kenyér, Paraszt kenyér, Ünnepi paraszt cipó

Az Innovatív kategória verseny kenyerei: Aranymetszés kenyér, Aszaltszilvás-Diós rozskenyér, Céklás-almás cipó, Csicseriborsós-mustármagos vekni, Fügés-vadkovászos kenyér, Lecsós vakaró, MaHun kenyér, Mézes-rozmaringos cipó, Rozmaringos durumkenyér

A Sétáló Sütemény verseny termékei: Almás völgy, Citromos álom, Durumos málnás rebarbarás háromszög, Epres kifli-vajas leveles, Kalapos-rumos meggy, Karamellás malomkő, Málnás-Pisztáciás Pékfagylalt, Nyári álomkehely, Teljes kiőrlésű alakoros epres csoda

A győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl jelentős pénzjutalomban is részesülnek majd, ami kategóriánként eltérő összegű nyereményt jelent. A kategóriagyőztes termékekkel a nagyközönség augusztus 18–20. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen.

Az innovatív kenyér kategória (Fotó: Magyar Pékszövetség)
Az innovatív kenyér kategória (Fotó: Magyar Pékszövetség)

Az első körös zsűri tagjai:
Ilonka Boldizsár – a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja
Bajusz János – a COOP Szolnok Zrt. üzemvezetője
Kászpári Károly – Baranya-Somogy-Tolna vármegye régiós elnöke, a Fristen Kft. ügyvezetője
Király István – Bács-Kiskun vármegye területi elnöke, a Király Pék és Társa Bt. alapítója
Kovács Zoltán - a balatonkenesei Katica Pékség és Kávé és Teaház üzemvezetője

A második körös zsűri kiegészül:
Dr. Felkai Beáta Olga – az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára
Dr. Pleva György – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság igazgató főállatorvosa

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.