Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Érdekességek

Halászlé, hajósi borok és gyuvecs - gasztrokalandozás Baján

Bajai (dunai) halászlé
Aki az őszi hosszú hétvégéken Bajára látogatna, feltétlenül ismerje meg a helyi specialitásokat, és az ízletes fogások mellé, kóstolja meg a Hajós-Bajai borvidék zamatos borait!

Baja Bács-Kiskun megye déli részén, a Duna bal partján fekvő kisváros. Határa átnyúlik a Dunántúlra, és magában foglalja a Gemenci Tájvédelmi Körzet egy részét.

A jó minőségű, gabonatermesztésre alkalmas földek miatt hívták a területet „kincses Bácskának”.

Baját a vizek városának is nevezhetjük, hiszen keresztülszövik a Duna mellékágai, például az egész körzetet meghatározó Sugovica. Ez a mellékág szolgáltatja homokos partjával és fűzfáival a környék egyik legkedveltebb strandját, míg folyóparti vendéglői mediterrán hangulatot árasztanak.

Baja és környéke évszázadok óta különféle nemzetiségek közös lakhelye volt. Ez hatást gyakorolt a vidék hagyományos, népies ételeire is. Erre a régióra jellemző többek között a bajai halászlé, a csukapörkölt, a harcsapaprikás és a bácskai húsos galuska, de ugyanígy asztalra kerül a szerb gyuvecs, a rácos halsaláta vagy a bácskai töltött paprika is.

Míg máshol halételek csak hétvégén vagy ünnepnapokon kerülnek az asztalra, Baján a halból készült fogásokat hétköznapokon is előszeretettel fogyasztják.

Mitől lesz bajai egy halászlé?

A 2015 októbere óta hungarikumnak számító bajai halászlé receptje körül állandó vita zajlik: darálni vagy nem darálni a halat, tésztával illik enni vagy anélkül? Az hivatalos receptúra szerint, a dunai halászlé gyakorta csak pontyból készül, ám a bajai esetében törpeharcsa is fődögélhet a bográcsban fortyogó paprikás lében. Tészta nélkül sem a dunai halászok, sem a bajai emberek nem eszik a halat. Míg a férfiak az udvaron forgatják-rázogatják a szabad tűz fölé akasztott halfőző bográcsot, az asszonyok a konyhában tésztát gyúrnak, majd sós vízben kifőzik a metéltet. A halászlét a bográcsból a tányérokba szedett gyufatésztára merik, és csak ezután következik a hal.

DUNAI, TISZAI, BALATONI - ITT A 3 EREDETI HALÁSZLÉRECEPT >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.