Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Érdekességek

Halászlé, hajósi borok és gyuvecs - gasztrokalandozás Baján

Bajai (dunai) halászlé
Aki az őszi hosszú hétvégéken Bajára látogatna, feltétlenül ismerje meg a helyi specialitásokat, és az ízletes fogások mellé, kóstolja meg a Hajós-Bajai borvidék zamatos borait!

Baja Bács-Kiskun megye déli részén, a Duna bal partján fekvő kisváros. Határa átnyúlik a Dunántúlra, és magában foglalja a Gemenci Tájvédelmi Körzet egy részét.

A jó minőségű, gabonatermesztésre alkalmas földek miatt hívták a területet „kincses Bácskának”.

Baját a vizek városának is nevezhetjük, hiszen keresztülszövik a Duna mellékágai, például az egész körzetet meghatározó Sugovica. Ez a mellékág szolgáltatja homokos partjával és fűzfáival a környék egyik legkedveltebb strandját, míg folyóparti vendéglői mediterrán hangulatot árasztanak.

Baja és környéke évszázadok óta különféle nemzetiségek közös lakhelye volt. Ez hatást gyakorolt a vidék hagyományos, népies ételeire is. Erre a régióra jellemző többek között a bajai halászlé, a csukapörkölt, a harcsapaprikás és a bácskai húsos galuska, de ugyanígy asztalra kerül a szerb gyuvecs, a rácos halsaláta vagy a bácskai töltött paprika is.

Míg máshol halételek csak hétvégén vagy ünnepnapokon kerülnek az asztalra, Baján a halból készült fogásokat hétköznapokon is előszeretettel fogyasztják.

Mitől lesz bajai egy halászlé?

A 2015 októbere óta hungarikumnak számító bajai halászlé receptje körül állandó vita zajlik: darálni vagy nem darálni a halat, tésztával illik enni vagy anélkül? Az hivatalos receptúra szerint, a dunai halászlé gyakorta csak pontyból készül, ám a bajai esetében törpeharcsa is fődögélhet a bográcsban fortyogó paprikás lében. Tészta nélkül sem a dunai halászok, sem a bajai emberek nem eszik a halat. Míg a férfiak az udvaron forgatják-rázogatják a szabad tűz fölé akasztott halfőző bográcsot, az asszonyok a konyhában tésztát gyúrnak, majd sós vízben kifőzik a metéltet. A halászlét a bográcsból a tányérokba szedett gyufatésztára merik, és csak ezután következik a hal.

DUNAI, TISZAI, BALATONI - ITT A 3 EREDETI HALÁSZLÉRECEPT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.