Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Karácsony

7 halászlé recept, ahogy dédanyáink főzték

Halászlé
Dunai vagy tiszai? Ha eddig ezt a két fajta halászlevet ismertük, akkor itt az ideje megismerni még ötfélét, merthogy van ám balatoni halászlé is, meg bácskai is. Mi a különbség? Íme, tessék választani!

Halból készült leves ételek már a középkori magyar szakácskönyvekben is fellelhetők. A 18. század végéig inkább az egyszerű és savanyú, pirospaprikamentes hallevesek voltak népszerűek, az 1800-as évektől pedig a halpaprikásból eredeztethető pirospaprikás halászlevek váltak egyre népszerűbbeké. A karácsonyi asztalról mára a régi, savanyú hallevesek teljesen leszorultak.

Paprikás halleves

Az 1800-as évek elejétől főleg a Duna-menti magyarok és svábok fogyasztották ezt az ételt. Bár hasonlít a most ismert halászléhez, ez nem pörköltes, paprikás módra készült, hanem inkább paprikás-rántott levesnek.

Íme, rántásos-paprikás halleves elkészítési módja:

  1. Először hagymás-paprikás rántást készítünk az alábbiak szerint: 2 db közepes fej vöröshagymát megtisztítunk, apróra vagdalunk, ezt 2-3 evőkanálnyi forró disznózsírban halványra pirítjuk, majd egy evőkanálnyi lisztet hozzáadva és kavargatva világos rántást készítünk.
  2. Tűzről levéve a rántást egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikával meghintjük és elkeverjük, majd 1 liter hideg vízzel felöntjük, forraljuk és keverjük.
  3. Közben hozzáadunk: 2-3 evőkanál borecetet (vagy 1 dl fehérbort); 1 kiskanál borsikafüvet vagy borsot; vagy 1 kis darab szárított csípős paprikát.
  4. Ha már forr, hozzáadunk fél kiló tisztított, sózott halszeletet. Úgy fél óráig, lassú tűzön puhára főzzük a halat. Szükség szerint sózzuk, fűszerezzük.
  5. Ezután még 5-10 percig főzzük, utána fogyaszthatjuk.

Az eredeti recept szerint pirított zsemle- vagy kenyérkockákkal tálalták, később inkább kenyérrel ették.

Dunai halászlé

A Duna-menti vidékeken elterjedt halászlétípus, amely, a paprikás halleves egyfajta rántás nélküli változatának tekinthető. A 19. századtól egyre ismertebb hungarikum.

Dunai - vagy más néven bajai - halászlé
Dunai - vagy más néven bajai - halászlé
  1. Megtisztítunk és felszeletelünk nagyjából 1 kg halat. A szeleteket megsózzuk és hűvös helyen 1-2 órát hagyjuk pácolódni.
  2. Ezalatt egy nagyobb fej vöröshagymát megtisztítunk, apróra vagdaljuk, majd 2-3 evőkanálnyi disznózsírban halványra pirítjuk.
  3. Lehúzzuk a tűzről és belekeverünk 1-2 evőkanál pirospaprikát.
  4. Hozzáadjuk a lesózott haldarabokat és visszatéve tűzre az edényt, a haldarabokat 2-4 percig pároljuk a hagymával.
  5. Felöntjük 1,5 liter vízzel, és erős tűzön legalább fél órát főzzük. Amikor a hal puhára főtt, az étel tálalható.

Többnyire friss kenyérrel fogyasztották.

Tiszai halászlé

Ez a leves a Tisza-vidék sajátos halászlé féléje. A 19. század közepétől népszerű magyar, horvát és sváb ételnek számított. Sűrű, pörkölt- vagy paprikásszerű és élénkpiros halászlére számítsunk.

Tiszai - más néven szegedi - halászlé
Tiszai - más néven szegedi - halászlé

Íme a tiszai halászlé receptje:

  1. Megtisztítunk és feldarabolunk úgy 1-1,5 kg-nyi halat. Fejét, uszonyát és a farokrészt levágjuk nyesedéknek, és nem dobjuk ki, félretesszük a levesalaphoz.
  2. A haltörzset szeletekre vágjuk, a zsíros részeket lefejtjük, a szeleteket sózzuk, és 1 órán át hagyjuk saját levében érlelődni.
  3. A főzőedényben 1-2 kanál disznózsírt felmelegítünk majd: hozzáadunk 2 fej megtisztított és apróra vagdalt vöröshagymát; beleszórjuk a leszedett zsíros aprítékot, és a hagymával együtt világosra pirítjuk.
  4. A tűzről levéve meghintjük pirospaprikával és gyengén melegítve pirítjuk, majd 1-1,5 liter vízzel felöntjük. Hozzáadjuk a nyesedéket és 1 órán át gyengén forraljuk.
  5. Amikor a nyesedék foszlósra főtt, szűrőn átpasszírozzuk egy másik edénybe.
  6. A pépet annyi vízzel felöntjük, hogy 2 liternyi lé legyen és felforraljuk.
  7. Amikor a leves már „lobog”, hozzáadjuk a halszeleteket és 1 szárított csípős paprikát. Gyenge tűzön 20-30 percig főzzük, majd kóstoljuk, szükség esetén sózzuk.
  8. Ezután az étel már tálalható - tészta nélkül!

Balatoni halászlé

Ez az étel elkészítési módját tekintve hasonlít a tiszai halászlé receptjéhez. Annyi az eltérés, hogy a halnyesedékkel együtt néhány szem megtisztított krumplit is adtak hozzá, amit az átpasszírozás előtt kivettek a főzőléből, majd a kész halászlében a tányéron tálalták. Egyes balatoni bortermő vidékeken a halászléalapot nem vízzel öntötték fel, hanem kis savanykás borral.

Balatoni halászlé
Balatoni halászlé

Drávai halászlé

A balatoni halászléhez hasonlóan készült, de két igen lényeges eltéréssel. Az egyik: hogy a piros és csípős paprikát csak a halszeletek főzésekor adták hozzá. A másik: hogy a halaprólékkal együtt főtt krumplit is bele-passzírozták. Ezzel sűrítve a halászlét.

Vegyes halászlé

Olyan halászlé, amelynek alapját nemcsak a szeleteket adó hal nyesedékei adták, hanem egyéb apró halak is. Ezeket tisztítás után együtt főzték és passzírozták a halszeleteket adó hal aprólékaival.

Bácskai halászlé

Ez a fajta halászlé halgulyásnak vagy paprikás hallének is tekinthető. A dunai halászléhez hasonlóan készült, két különbséggel. Az egyik az, hogy a halászléhez adott hagymát nem pirították meg, hanem nyersen belefőzték a lébe, ami nem pörköltes, hanem inkább leveses ízt eredményezett. A másik eltérés, hogy a tésztát nem külön főzték meg, hanem a halászlében. Egyes vidékeken 1-2 deci bort is öntöttek hozzá, a pikáns íz érdekében.

Aki nem tudna választani a fenti halászlé receptek közül, annak javasoljuk, nézze meg hogyan készíti a halászlét Gáspár Bea, fedezze fel a másnaposság ellen is kiváló korhely halászlé receptjét is, de, aki különlegességet keres "halból készült leves" témakörében, annak a szicíliai hallevest ajánljuk szeretettel!

Borítókép: Mindmegette

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.