Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Érdekességek

Bélproblémák ellen ez a gyümölcs csodákat tesz

Modern korunkban egyre többen szembesülnek valamilyen bélproblémával, ezek közül is kiemelkedik a székrekedés, amely leginkább az alacsony rostbevitel és az ülő életmód számlájára írható. Jó hír, hogy vannak olyan gyümölcsök, amelyeknek a rendszeres fogyasztásával könnyedén segíthetünk a gondokon...

Több tünet is utalhat arra, hogy nem fogyasztunk elegendő rostot a napi étkezéseinkkel, ilyen panaszok: székrekedés, puffadás, lassú emésztés. A rostban gazdag ételek segítenek visszaállítani az emésztés helyes ritmusát. De a magas rosttartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával nemcsak az emésztésünket rakhatjuk helyre, hanem a vércukorszint-ingadozás okozta fáradtságérzettől is megszabadulhatunk. Ha étkezéseink után álmosság tör ránk, az annak is lehet a jele, hogy a vércukorszintünk gyorsan megemelkedett, majd leesett: ennek a kiegyensúlyozásában is nagy szerepük van a rostoknak.

A bélproblémák és a „cukorcsúcs” kiiktatásához is van egy tippünk, egy igazán ízletes szupergyümölcs: s ez a körte.

Megfelelő mennyiségű rostbevitellel természetes módon orvosolhatjuk a bélproblémákat (Shutterstock)
Megfelelő mennyiségű rostbevitellel természetes módon orvosolhatjuk a bélproblémákat (Shutterstock)

Ezek a körte jótékony hatásai

A körte az egyik legmagasabb rosttartalmú gyümölcs, 100 grammra vetítve hat gramm rostot tartalmaz, amelynek jelentős része oldhatatlan rost. Az oldhatatlan rostok afféle gyengéd hashajtóként működnek, ezért a székrekedéses problémák enyhítésére kiválóak. A legtöbb oldhatatlan rostot a körte héja tartalmazza, ezért érdemes hámozás nélkül fogyasztani. Táplálkozási szakértők ajánlása szerint minimum napi 30 gramm rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek. Egy szem körte hozzávetőleg 10 gramm rostot tartalmaz, így három gyümölcs elfogyasztásával fedezhetjük a napi ajánlott rostmennyiséget.

A körte vitamintartalma is magas

A körtében rengeteg vitamin is található, pontosabban: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, valamint C-, E-, K- és J-vitamin. Sőt. Egy normális méretű körte a napi C-vitamin-szükséglet beviteléhez is jelentősen hozzájárul. A körte ásványi anyagokban ugyancsak bővelkedik, ráadásul ezeket mind természetesen kötött formában tartalmazza: megtalálható benne a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, vas, bór, fluor, cink.

A körte nemcsak nagyon finom gyümölcs, de fogyasztása kifejezetten javasolt székrekedés esetén (Shutterstock9
A körte nemcsak nagyon finom gyümölcs, de fogyasztása kifejezetten javasolt székrekedés esetén (Shutterstock9

A körte azért is megfelelő lehet a székrekedés enyhítésére, mert jelentős mennyiségű szorbitot tartalmaz, amely hashajtó hatású vegyület és a székrekedés kezelésére szolgáló oldatban is megtalálható.

Hogyan fogyasszuk a körtét?

Hámozás nélkül, nyersen vagy főzve. A körte ugyanis - az almához hasonlóan – könnyebben emészthető a gyomor számára, ha megfőzzük.

Belgyógyászok és dietetikusok azt tanácsolják, hogy a különféle gyümölcsöket lehetőleg a fő étkezések között, vagy a nagyobb étkezéseink előtt fogyasszuk el. Így hasznosulhatnak igazán a gyümölcsökben található jótékony vitaminok és nyomelemek, másrészt pedig elkerülhetjük, hogy a gyümölcsök emésztése folytán erjedéses folyamatok induljanak el, puffadást, refluxos reakciókat , illetve hasi diszkomfort panaszokat okozva.

Forrás: Eat This

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.