A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetésének tartott szakácsverseny kontinensdöntőjén két nap alatt Európa tíz-tíz országának egy-egy szakácsa méri össze tudását, közülük tízen juthatnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőbe. A Magyarországot képviselő Pohner Ádám az első napon versenyezhetett; munkáját Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd commis (segéd) és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke segítette.
"Jól ment minden, mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan szerettük volna. Bent a boxban maximálisan tudtunk koncentrálni, semmi nem zavart meg bennünket. Volt néhány dolog a tegnapi piacon, amivel másképp számoltunk, de csak apróságok, ezeket is tudtuk kezelni. Minden olyan lett, ahogy terveztük" - idézi a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által az MTI-hez a hétfőn este eljuttatott közlemény Pohner Ádámot.
Hamvas Zoltán hétfő este elmondta, hogy idén a vegetáriánus ételek zsűrijében vett részt, ennek alapján megállapította: "Amit elterveztünk és begyakoroltunk, ami a versenytémánk volt, azt sikerült megvalósítani."
Mint hangsúlyozta, a mezőny második fele majd csak a második napon versenyez, így csak kedd este derül ki, melyik csapatoknak sikerült a 2019-es lyoni világdöntőbe jutniuk.
A Bocuse d'Or európai mezőnyében öt ország csapata mindig erős teljesítményt nyújt, öt-nyolc nemzet alkotja általában a középmezőnyt, néhány kevésbé sikeres résztvevő előtt - emlékeztetett a szakember, hozzátéve: noha nem kóstolhatta mindegyik fogást, és korai lenne még jósolni, a hétfőn látottak alapján mégis arra számít, hogy Pohner Ádámnak sikerül a továbbjutás.
A több mint ötórás szakácsverseny résztvevőinek a gasztronómiai hagyományáról ismert Piemonte tartomány klasszikus termékeit is fel kell használniuk, például a Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet. A versenyzők egy kötelezően felhasználandó, "meglepetés" alapanyagot is kaptak, amelyről csupán a döntő előtti napon derült ki, hogy a spagetti lesz.
Hamvas Zoltán elmondása szerint voltak már árulkodó jelek, hogy esetleg egy tésztaféle lesz a meglepetés alapanyag, mert már három napja kiderült, hogy lisztet nem lehet majd bevinni a versenyre.
"Ekkor bennünk is felsejlett, hogy nem azért van-e így, mert lesz valamilyen tésztás dolog" - árulta el.
A magyar csapat vegetáriánus tányérján Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött "tojáshéj" szerepelt, ebbe a töltelékbe került bele a spagetti. Mellette sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte; feketekenyér padlizsánnal töltve; póréhagyma-spárga tekercs mogyorómajonézzel; zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel, valamint petrezselymes-pórés velouté került a tálra.
A hústálat bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, rókagomba; borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba; cékla karamellizált hagymával; karalábé borsóval és petrezselyemmel; kacsamáj almával; vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel, valamint petrezselymes rizottó vadspárgával és rókagombával alkotta.
"A magyar csapatot szép számú, mintegy hatvan-hetven fős szurkolócsoport buzdította Torinóban, így már hétfőn igen jó volt a rendezvény hangulata, noha a hagyományosan a legnagyobb táborral rendelkező csapatok - Norvégia, Svédország és Dánia -, valamint a házigazda Olaszország csapatai csak kedden szállnak versenybe" - számolt be a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.
Hamvas Zoltán felhívta a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben a versenyen felállított magyar standra is, amely "Magyarország legjobb arcát" mutatja be a világ vezető gasztronómusainak, konyhafőnökeinek, szakíróinak; az első nap visszajelzései alapján nagy sikerrel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.