Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Érdekességek

Bocuse d'Or 2018: a magyar csapat bizakodva várja az eredményhirdetést

Bizakodva várja a magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny idén Torinóban megrendezett európai döntőjének mai eredményhirdetését az első, hétfői versenynap után.

A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetésének tartott szakácsverseny kontinensdöntőjén két nap alatt Európa tíz-tíz országának egy-egy szakácsa méri össze tudását, közülük tízen juthatnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőbe. A Magyarországot képviselő Pohner Ádám az első napon versenyezhetett; munkáját Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd commis (segéd) és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke segítette.

Pohner Ádám és csapata a Bocuse D'Or európai döntőjén, Torinóban (fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook oldala)
Pohner Ádám és csapata a Bocuse D'Or európai döntőjén, Torinóban (fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook oldala)

"Jól ment minden, mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan szerettük volna. Bent a boxban maximálisan tudtunk koncentrálni, semmi nem zavart meg bennünket. Volt néhány dolog a tegnapi piacon, amivel másképp számoltunk, de csak apróságok, ezeket is tudtuk kezelni. Minden olyan lett, ahogy terveztük" - idézi a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által az MTI-hez a hétfőn este eljuttatott közlemény Pohner Ádámot.

Hamvas Zoltán hétfő este elmondta, hogy idén a vegetáriánus ételek zsűrijében vett részt, ennek alapján megállapította: "Amit elterveztünk és begyakoroltunk, ami a versenytémánk volt, azt sikerült megvalósítani."

Mint hangsúlyozta, a mezőny második fele majd csak a második napon versenyez, így csak kedd este derül ki, melyik csapatoknak sikerült a 2019-es lyoni világdöntőbe jutniuk.

A Bocuse d'Or európai mezőnyében öt ország csapata mindig erős teljesítményt nyújt, öt-nyolc nemzet alkotja általában a középmezőnyt, néhány kevésbé sikeres résztvevő előtt - emlékeztetett a szakember, hozzátéve: noha nem kóstolhatta mindegyik fogást, és korai lenne még jósolni, a hétfőn látottak alapján mégis arra számít, hogy Pohner Ádámnak sikerül a továbbjutás.

Pohner Ádám és csapata a Bocuse D'Or európai döntőjén, Torinóban (fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook oldala)
Pohner Ádám és csapata a Bocuse D'Or európai döntőjén, Torinóban (fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook oldala)

A több mint ötórás szakácsverseny résztvevőinek a gasztronómiai hagyományáról ismert Piemonte tartomány klasszikus termékeit is fel kell használniuk, például a Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet. A versenyzők egy kötelezően felhasználandó, "meglepetés" alapanyagot is kaptak, amelyről csupán a döntő előtti napon derült ki, hogy a spagetti lesz.

Hamvas Zoltán elmondása szerint voltak már árulkodó jelek, hogy esetleg egy tésztaféle lesz a meglepetés alapanyag, mert már három napja kiderült, hogy lisztet nem lehet majd bevinni a versenyre.

"Ekkor bennünk is felsejlett, hogy nem azért van-e így, mert lesz valamilyen tésztás dolog" - árulta el.

A magyar csapat vegetáriánus tányérján Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött "tojáshéj" szerepelt, ebbe a töltelékbe került bele a spagetti. Mellette sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte; feketekenyér padlizsánnal töltve; póréhagyma-spárga tekercs mogyorómajonézzel; zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel, valamint petrezselymes-pórés velouté került a tálra.

A magyar csapat tálja, a címe: Hungarian summer’s eve, azaz Magyar nyári este (fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook oldala)
A magyar csapat tálja, a címe: Hungarian summer’s eve, azaz Magyar nyári este (fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook oldala)

A hústálat bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, rókagomba; borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba; cékla karamellizált hagymával; karalábé borsóval és petrezselyemmel; kacsamáj almával; vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel, valamint petrezselymes rizottó vadspárgával és rókagombával alkotta.

"A magyar csapatot szép számú, mintegy hatvan-hetven fős szurkolócsoport buzdította Torinóban, így már hétfőn igen jó volt a rendezvény hangulata, noha a hagyományosan a legnagyobb táborral rendelkező csapatok - Norvégia, Svédország és Dánia -, valamint a házigazda Olaszország csapatai csak kedden szállnak versenybe" - számolt be a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke.

Hamvas Zoltán felhívta a figyelmet a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben a versenyen felállított magyar standra is, amely "Magyarország legjobb arcát" mutatja be a világ vezető gasztronómusainak, konyhafőnökeinek, szakíróinak; az első nap visszajelzései alapján nagy sikerrel.

BOCUSE D'OR 2018: ELSTARTOLT AZ EURÓPAI DÖNTŐ - MA FŐZ A MAGYAR CSAPAT! >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.