Csikós tokány recept
Csikós tokány
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Érdekességek

Ezt muszáj kipróbálnod! Chile nemzeti koktélját, a Pisco Sour-t kóstoltuk

Pisco sour: citromlé, cukor, tojásfehérje-hab és fahéj, koktél, ital
Nagyon szimpatikus hozzáállás, hogy egy nagykövet a gasztronómiát és ezen belül az alkoholos italokat is komolyan veszi. Örömmel tettünk eleget a meghívásnak, és ámulattal kóstoltuk végig az igazi chilei Pisco Sour változatokat. Eleve sour-őrültek vagyunk, és a dél-amerikai kalandos és merész életstílus még hozzáad ehhez egy plusz-csavart is.
Mi az a sour?

A sour az egyik legrégebbi eredetű koktéltípus, már Jerry Thomas, a koktélkészítés mestere 1862-es kiadású könyvében is szerepelteti ezt a kategóriát. A legismertebb talán a Whisky Sour, de alapvetően azokat a koktélokat soroljuk ide, amelyek nagyon intenzíven cukrosak-citromosak egyszerre, azaz olyanok mint egy limonádé-alap. Általában 4-2-1 vagy 4-2-2 a keverési arány, melyből természetesen 4 cl az alapszesz, 1-2 cent pedig az édesítés, azaz a cukorszirup, nádcukor, likőr (pl. Cointreau) és a citrusféle (lime, citrom) aránya. Ha frissen facsart citrust használunk, az még finomabbá és pikánsabbá teszi az italunkat. A legismertebb „sour” típusú italok a daiquiri, a margarita és a sidecar. A Whisky Sour és a White Lady pedig szintén nagyon népszerűek.

Pisco sour: citromlé, cukor, tojásfehérje-hab és fahéj
Pisco sour: citromlé, cukor, tojásfehérje-hab és fahéj
Nézzük a receptjeiket egy gyors áttekintéssel:

Az alapszesz mindig 4 cl, a citrus legyen frissen facsart (cl-ben az aránya), édesítéshez pedig cukorszirupot vagy Cointreau-t (szintén cl-ben a mennyiség) használjunk. Mindegyik ital shakerben készül!

Fontos a pohár, a jég és a díszítés is, amely akár egy citrus-twist is lehet, amikor egy héjdarabot az ital fölött megcsavarunk, így az illóolajok finom permete ad még egy pikáns ízt.

Az alapszesz mindig 4 cl, a citrus legyen frissen facsart (cl-ben az aránya), édesítéshez pedig cukorszirupot vagy Cointreau-t (szintén cl-ben a mennyiség) használjunk. Mindegyik ital shakerben készül!
Az alapszesz mindig 4 cl, a citrus legyen frissen facsart (cl-ben az aránya), édesítéshez pedig cukorszirupot vagy Cointreau-t (szintén cl-ben a mennyiség) használjunk. Mindegyik ital shakerben készül!
A sour-ok továbbfejlesztése:

- frozen (jéggel blenderben kásásítva)
- fizz (felöntve szódával és/vagy tojásfehérjével habosítva)

Uborka az új citrom! Italok uborkával itt!>>>
Pisco sour

A Chilei Nagykövetség a csodás budapesti Kempinski Hotelben található Blue Fox The Bar segítségét kérte, hogy bemutathassa a Pisco sour-t, amelyet ebben az igazán hosszú, 5000 km-es tenger- (vagy inkább óceán-) parttal rendelkező országban mindenki, mindig szívesen fogyaszt. Emiatt teljesen magától értetődő, hogy mindenkinek van egy bevált receptje, azaz mindenhol mindenki másképp készíti el. Nézzétek meg, mi hogyan kaptuk az elsőt:

A Nagykövet Asszony azonnal beállt a pult mögé, hogy megmutassa a saját kedvenc verzióját
A Nagykövet Asszony azonnal beállt a pult mögé, hogy megmutassa a saját kedvenc verzióját

A fenti receptúrák alapján a Pisco sour tk. egy fizz, mivel ásványvizet (szénsavas vagy csendes) vagy tojásfehérjét adnak hozzá. Utóbbitól egy nagyon szép, habos textúrát kap az ital. Ha friss tojást használunk, feltétlenül ügyeljünk a minőségére. A Nagykövetasszony elmesélte, hogy az ő kedvence a "Frozen" változat, és azt el is készítette nekünk.

A chilei konzul és a Blue Fox The Bar bártendere nagyon jó hangulatban kísérleteztek a piscoval
A chilei konzul és a Blue Fox The Bar bártendere nagyon jó hangulatban kísérleteztek a piscoval
Mit érdemes tudni a pisco-ról?

Ha azt gondolnánk, hogy egy dél-amerikai ország nemzeti itala csakis cukornád alapú lehet (pl. mint a cachaca vagy a rum), akkor nagyon nagyot tévednénk. A Pisco ugyanis szőlőből készül, ezért inkább a grappára hasonlít - azonban mégis leginkább koktél-alapanyagként használják. (Kivéve természetesen az érlelt fajtákat).

Könnyű csajos koktél receptjét itt találod!>>>


A pisco Chile első oltalom alatt álló eredetmegjelölésű terméke volt, azaz nagyon fontos, hogy a felhasznált szőlő csak bizonyos területről származhat, valamint szabályozott a gyártási eljárás is. A szőlőt egyébként Kolombusz Kristóf hódítása révén került a dél-amerikai kontinensre, Chile remek klímája pedig igazán előnyös volt a meghonosítására. 1586-ban regisztrálták az első chilei lepárlókat, az 1700-as évek elején pedig már a pisco elnevezést is használták. Az 1886-os Világkiállításon díjat nyert az ital, innentől kezdve pedig nemzetközi karrierje is elindult. Itt megjegyzem, hogy mennyire klassz lehetett régen, hogy egy ilyen hatalmas méretű rendezvény volt a leghatékonyabb módja a nemzetközi marketingnek. Nem is beszélve a csodás épületekről - elég, ha a párizsi Eiffel-toronyra gondolunk, ami a kiállítás bejárati kapuja volt - igazán szerényen.

Chilében évente 36 millió liter pisco-t állítanak elő, a termelők egységesen egy szervezetbe tömörülve védik az ital minőségét.

Próbáljátok ki ezt a csodás koktélt!

Élőben itt>>>
Vásároljátok meg a hozzávalókat itt>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.