Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mákos guba  recept
Mákos guba
A chutney nem csak tökéletes kiegészítője az ünnepi fogásoknak, hanem kifejezetten személyre szabható gasztroajándék is egyben. Az indiai illetőségű pikáns, kissé darabos, sűrű mártással szinte bármit könnyedén fűszerezhetünk, ízesíthetünk.

Az eredeti indiai chutney (chatni) általában friss gyümölcsök és fűszerek együtteséből állt, ám az angol gyarmatbirodalomnak köszönhetően az általunk ismert chutney-k jelentős része valamilyen hőkezelésen átesett fűszeres paszta vagy mártás, amely már jól bírja a csomagolást, a szállítást, és jóval hosszabb ideig eláll.

A chutney Indiában a mindennapokhoz tartozik. A frissen összekevert chutney mellett itt is ismert és kedvelt a főzött változat is, amit leggyakrabban húsok mellé kínálnak. A chutney íze lehet édes vagy savanyú, enyhe vagy rendkívül fűszeres, s ezeknek végtelen számú kombinációja. A chutney készülhet kizárólag gyümölcsből vagy zöldségből, de ezek keverékéből is remek mártásalapok születhetnek. Állaga a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig sokféle lehet.

A chutney nem csak húsokhoz, de friss vagy érettebb sajtokhoz is jól illik
A chutney nem csak húsokhoz, de friss vagy érettebb sajtokhoz is jól illik

A chutney tipikus alapanyaga a mangó, az alma, az őszi- és sárgabarack, a banán, a szilva, a körte, az ananász vagy épp citrusfélék. A zöldségek közül kedvelt alapanyag a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is finom mártásokat készíthetünk.

A gyümölcs vagy zöldség alaphoz kevés citromlé vagy ecet illik, ha a gyümölcs édessége nem elég, akkor cukorral, barna cukorral, mézzel, melasszal, leturmixolt mazsolával, datolyával, aszalt fügével vagy más aszalványokkal, esetleg különféle szirupokkal édesíthető. A cukor és az ecet nem csak az ízesítést szolgálja, hanem a chutney tartósításában is fontos szerepet játszik.

Az alapot rengeteg módon fűszerezhetjük. Használhatunk előre összeállított fűszerkeverékeket, de mi magunk is kikísérletezhetjük a különféle ízkombinációkat.

Igazi ínyencség a mangó chutney
Igazi ínyencség a mangó chutney

Klasszikus chutney ízesítőnek számít a hagyma, a fokhagyma, a citrusok héja. A szószunk friss gyömbérrel, fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, szegfűborssal, korianderrel, kardamommal, mustárral, cayenne borssal is karakterizálható, vagy megadhatjuk az erejét némi chilivel is.

Annak érdekében, hogy a fűszereknek legyen idejük átjárni a chutney alapját szolgáltató gyümölcsöket és zöldségeket, a mártást lassú tűzön főzzük, pároljuk össze alaposan az alapanyagokat, majd a kész keveréket legalább egy éjszakát hagyjuk állni. Ha erre nincs időnk, akkor az alapnak szánt gyümölcsöket a fűszerekkel együtt botmixerrel is elkrémesíthetjük, de ennek az eredménye nem lesz ugyanaz, mintha hagytuk volna teljesen összefőni az alapanyagokat. A házi chutney-kat üvegbe zárhatjuk és alapos dunsztolás után sokáig válogathatunk a kamra polcán sorakozó ízekből.

Szilvából is készíthetünk fűszeres chutney-t, pulykasülthöz tökéletes!
Szilvából is készíthetünk fűszeres chutney-t, pulykasülthöz tökéletes!

A magyar konyha ízvilágához hangolt chutney-kat is könnyedén készíthetünk. A vadhúsok mellé kifejezetten kellemes a fanyarkás, édes íz, amit legtöbbször piros bogyós gyümölcsökből készített lekvárral adunk meg, ezt nyugodtan megtehetjük valamilyen édes, de savanykás, kicsit fűszeres chutney-val is, aminek nem feltétlen kell, hogy piros bogyós gyümölcsök adják az alapját. A vadak mellett a magyar konyha által kedvelt leveshúsokat is megbolondíthatjuk a hozzájuk kínált fűszerekből komponált chutney-val.

A chutney azonban nem csak főételek mellé kínálható. Előételek ízesítéséhez, salátaöntetek kialakításához, különféle levesek, főzelékek hangolásához is remek választás lehet egy-egy megfelelő ízvilágú chutney, sőt a tányérdesszertek esetében szintén van létjogosultsága a különféle fűszeres mártásoknak, sőt akár extra gofri-feltét vagy palacsinta-töltelék is lehet ezekből a chutney-kból.

Ha télen szeretnénk nyári gyümölcsökből fűszeres chutney-t főzni, nyugodtan használjunk fagyasztott gyümölcsöket
Ha télen szeretnénk nyári gyümölcsökből fűszeres chutney-t főzni, nyugodtan használjunk fagyasztott gyümölcsöket

A boltban vásárolt chutney-kat a felbontás után hűtőben tároljuk és egy héten belül fogyasszuk el, a házi mártásokat – ha nem dunsztoljuk ki – akkor szintén a hűtőben tároljuk a felhasználásukig.

Fokhagyma chutney

Igazi klasszikus, Ázsia-szerte rengeteg változata ismert.

Hozzávalók:
3 fej fokhagyma
1 közepes paradicsom
8 szem puha aszalt datolya
2-3 db szárított chili
8-10 curry levél
1 teáskanál mustármag
2 teáskanál szezámolaj
2 evőkanál olaj

Elkészítés: A fokhagymagerezdeket megpucolom, a paradicsomot leforrázom, majd lehúzom a héját, a datolyát kimagozom és feldarabolom, a chilit apróbb darabokra vágom.
Az olajat egy nagyobb serpenyőbe teszem, felhevítem, majd rádobom a chilit és a mustármagot, kicsit megfuttatom, majd rádobom a fokhagymát is, és hagyom, hogy picit megszínesedjem. Ezután félrehúzom a serpenyőt, a fokhagymás alaphoz hozzáadom a curry leveleket, a datolyát és az egyben hagyott paradicsomot. Közepes hőmérsékleten, gyakori kevergetés mellett főzöm negyed órát. Főzés után hozzáadom a szezámolajat, majd botmixerrel elkrémesítem, majd hagyom kihűlni. Kenyérhez, húsokhoz, sajtokhoz kitűnő.

Datolya chutney

A datolya chutney tökéletes partnere a különféle húsoknak, sajtoknak.

Hozzávalók:
2-3 mokkáskanál őrölt fahéj
2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
30 dkg aszalt datolya
2 alma
balzsamecet
3 evőkanál barna cukor
1-2 teáskanál só
2 evőkanál olaj

Elkészítés: A még puha datolyát kimagozom, majd egy forralóba teszem. Az almát meghámozom, kimagozom, kockára vágom, a datolyához adom. Hozzáadom a fűszereket, a cukrot, sózom, felöntöm az olajjal és az ecettel. Közepes lángon főzöm, amíg fel nem forr, majd egészen kis lángon, gyakori kevergetés mellett még negyed órát rotyogtatom. A kész mártást igény szerint botmixerrel elkrémesítem. Hűtve kínálom.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.