Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Az eredetileg étvágygerjesztőként előállított italok manapság egyre inkább a nyári bulik részét képezik, és nem a gyomor serkentését szolgálják, hanem e gyomor gazdájának kellemes, finom ellazulását.

Kesernyés-édes szomjoltó az olaszok likőrökből kevert Spritz
Kesernyés-édes szomjoltó az olaszok likőrökből kevert Spritz

A Spritz gyomorkeserűből, olasz habzóborból (ez a leggyakrabban prosecco) készül, egy kis szódavízzel megbolondítva. Régebben az olaszok csak borral hígítva itták a gyomorkeserűt, ám a 19. században Velencében megforduló osztrák katonáknak ez túl tömény volt, így került a víz is a pohárba.

A velencei spritzből létezik többféle:
- Spritz all Aperol
- Spritz al Bitter (ez készül Camparival)
- Spritz con Cynar (itt az articsóka a főszereplő)

Nálunk a Campari régi ismerősnek számít, az Aperol épp most jön divatba, a Cynar még várat magára…

A koktélban lévő italok arányait tekintve érdemes az egyharmad-egyharmad-egyharmad arányokkal dolgozni. A kész Spitzeket extra hozzávalókkal tovább lehet gazdagítani.

Akik bátrak, azok egy-két csepp Angostura likőrrel is megbolondíthatják, de klasszikusnak tekinthető az articsóka tartalmú gyógynövényes keserű likőrrel, Cynarral való gazdagítása is.

Az Aperollal készített longdrinkeket általában naranccsal díszített, hűtött pohárban szervírozzuk. A Camparival vagy Cynarral készített italokat inkább citromkarikával vagy olívabogyóval kínáljuk.

Habzóbor helyett száraz pezsgővel is dolgozhatunk az italok elkészítésénél.

A likőrök magas cukortartalma és a szénsavas prosecco vagy pezsgő alattomos párosítás… gyorsan a fejünkbe száll az ital, főleg a nagy melegben, amikor kívánjuk a kesernyés, szomjoltó italt. Ugyan a szóda is szénsavas, de a víz hígítja a kombinációt…

Aperol

Bármilyen bort vagy pezsgőt felvidít az Aperol...
Bármilyen bort vagy pezsgőt felvidít az Aperol...

Az Aperol egy padovai származású keserűlikőr, ami 1919-ben született. A Camparira erősen emlékeztető ital alkoholtartalma ugyan elmarad attól, de pont a 11% alkoholtartalom teszi azzá, ami ma: tökéletes partiital. Kellemes, nem túl ütős, ízes, jó színű...

Összetétele nagyjából ismert, van benne keserű narancs, rebarbara, kínafa kéreg, tárnics és titkos összetevő is: gyógynövények egyedi kombinációja.

Készíthetünk Aperolból koktélt szóda hozzáadása nélkül is. Például megbolondíthatjuk egy kis vodkával, gyümölcssziruppal, és mindezt kínálhatjuk jégen egy szeletnyi narancs társaságában.

Spritz all Aperol

0,9 dl Aperol
0,3 dl szódavíz
0,3 dl prosecco
1 karikányi narancs
3-4 jégkocka (ez opcionális)

A jeget beletesszük a pohárba, erre jön a bor, a szóda, végezetül a likőr. Díszítjük és kínáljuk.

Az esti bulikon kívül a grillezéseknél is jó partner lehet egy pohárnyi Spritz, ami nagyon jól harmonizál a pácolt, sült húsokhoz.

Campari

Klasszikus koktélok alapanyaga a Campari
Klasszikus koktélok alapanyaga a Campari

A Campari igen hasonlatos az Aperolhoz, ebben is van kínafa kéreg, meg sok-sok gyógynövény, ellenben az alkoholtartalma duplája az Aprolénak (22-28 % között mozog).

Az italt 1860-ban alkották meg, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Jellegzetes kárminszínét a bíborbogár adja. A szín mellett a többi gyógynövényes keserűtől egy – a Bahamákon őshonos – cserjének a kérge különbözteti meg. A cascarilla kéregből származó ízanyagoknak is köszönhetően válik egyedivé a Campari.

A Camparit gyakran fogyasztják magában aperitifként, de a Spritzen kívül több koktél alapjául is szolgál, mind a színe, mind az íze miatt.

Negroni

1919 óta ismert, Firenzében született ital, ami ma is igen népszerű.

0,3 dl gin
0,3 dl Campari
0,3 dl édes vermut

A pohárba 3-4 jégkockát teszünk, erre öntjük az italokat, amit elkeverünk, majd naranccsal díszítjük a poharat és kínáljuk az italt.
A gin helyettesíthető vodkával, de akár le is cserélhető egy kis habzóborra.

Cynar

Az articsókát még nem nagyon ismerjük, de talán hamarosan nálunk is népszerű lesz!
Az articsókát még nem nagyon ismerjük, de talán hamarosan nálunk is népszerű lesz!

A Cynar szintén olasz gyomorkeserű, ám a szokásos gyógyfüvek mellett articsókát is tartalmaz, és ez teszi igazán egyedülállóvá. Közel 17 % alkoholtartalommal bír. Szokás magában inni, vagy egy kis narancslével, de sok esetben koktélokba is belekeverik.

Cin Cyn

0,3 dl Cynar
0,3 dl édes vermut
0,3 dl gin
2 darabka narancshéj

Az italokat jégen összekeverjük, majd koktélos pohárba szűrjük. Narancshéjjal gazdagítva kínáljuk.

Édes és kesernyés, üdítő és bódító egyszerre...
Édes és kesernyés, üdítő és bódító egyszerre...

Koktéldíszítés >>>

Egy másik olasz kedvenc: a martini >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.