Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Idén lett nagykorú az adománykonvoj, mely immáron tizennyolcadik alkalommal indult útnak, hogy segítsen a rászorulókon. Ebben az évben mintegy 13 ezer darab élelmiszercsomagot osztanak majd szét a nélkülözők között.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium közös akciójának köszönhetően a 21 kamionból álló adománykonvoj hétfőn megérkezett a Hősök terére, a raktérben 50 ezer kilogramm tartós élelmiszerrel. A segélyszervezetek a felajánlott élelmiszerekből csomagokat készítenek, melyeket a napokban eljuttatnak a rászoruló családokhoz. A tervek szerint összesen 13 ezer élelmiszercsomag készül a mintegy 50 tonna élelmiszerből.

21 kamionból állt az adománykonvoj 2023-ban /Fotó: WELL
21 kamionból állt az adománykonvoj 2023-ban /Fotó: WELL

75 millió forint összértékű adomány

A 21 kamionból és teherautóból álló kocsisor 50 ezer kilogramm tartós élelmiszert szállított, többek között készétel konzerveket, margarint, tésztát, rizst, instant leveseket, lisztet és üdítőket.

“Az élelmiszerpazarlás és vízhiány sajnos kéz a kézben járó jelenségek, amik világszerte tovább fokozhatják a nélkülözők nehézségeit. Amikor kidobunk egy ételt, akkor az előállításához felhasznált vizet is elvesztegetjük és a gazdák munkája is értelmét veszti. A Magyar Élelmiszerbank azért dolgozik, hogy felkutassa a gyártók, a kereskedők és a vendéglátóhelyek feleslegessé vált készleteit, például a lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeket. Évente kilencmillió kiló élelmiszert mentünk meg a megsemmisítéstől“ – mondta el Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

50 tonna élelmiszert szállított idén az adománykonvoj /Fotó: WELL
50 tonna élelmiszert szállított idén az adománykonvoj /Fotó: WELL

Kik az adományozók?

Az adománykonvoj szállítmányai a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnereitől érkeztek: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., Auchan Magyarország, Bio-Fungi Kft., Bonafarm Csoport, Bonduelle Central Europe Kft., Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Dr. Oetker Magyarország Kft., FORNETTI, Gyermelyi Zrt., Kifli.hu - online szupermarket, KOMETA 99 Zrt., Közért+ Zrt., Lidl Magyarország, METRO Nagykereskedelem, Nestlé Hungária Kft., Pek-Snack Kft., PENNY Magyarország, Procter & Gamble, Rauch Hungária Kft., Tesco-Globál Áruházak Zrt., Upfield Hungary Kft.

Egyre égetőbb probléma a vízhiány

Nemcsak az élelmiszer-, hanem a vízpazarlás is olyan probléma, melyre megoldást kell találni. Az éltető vizet azonban nemcsak úgy tudjuk elpocsékolni, ha folyatjuk a vizet mosogatás közben, vagy nem javítjuk meg a csöpögő csapot, hanem akkor is kárba vész, ha kidobjuk azt az élelmiszert, melynek előállításához felhasználták az ivóvizet.

A köles lehet a jövő egyik alapélelmiszere /Fotó: Shutterstock
A köles lehet a jövő egyik alapélelmiszere /Fotó: Shutterstock

„Egyik legfontosabb természeti kincsünk a víz – olyan, mint a levegő, amit belélegzünk. Alapköve a táplálkozásunknak és a mezőgazdasági termelésnek, ami több milliárd ember számára biztosít megélhetést. Az innovatív és hatékony vízgazdálkodási megoldásokba való befektetés létfontosságú, és a változásban, egy víztakarékos és ellenálló világ kialakításában, mindenkinek – kezdve a kormányoktól az egyénekig – szerepet kell játszania” – nyilatkozott Nabil Gangi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda megbízott vezetője.

Előtérbe kerülnek az alacsony vízigényű növények, a vízbarát élelmiszerek

A klímaváltozás és a növekvő vízhiány miatt néhány éven belül a kisebb vízigényű növények, mint például a köles, a cirok, a csicseriborsó, a lencse vagy a homoktövis dominálhatják majd a régió élelmiszer-termelését és ezáltal étrendünket is. Ezek az alapanyagok szárazságtűrők, hatékonyan termeszthetőek és táplálóak is, de a régióban még kevéssé (el)ismertek. Pedig érdemes tudni, hogy az ENSZ 2023-at a köles nemzetközi évének nyilvánította, tekintettel annak magas rosttartalmára, tápértékére, valamint a gluten- és laktózmentes voltára.

Borítókép: WELL

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.