Farsangi szalagos fánk
Csupacsokis brownie
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus grízgaluska leves
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Klasszikus stíriai metélt
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Vadas marha
Klasszikus kuglóf
Mákos guba
Érdekességek

Veszélybe kerülhet a világ egyik legnépszerűbb itala: romlik a talaj és nincs aki szüretelje a szőlőt

A spritz is Proseccóból készül, így ez a koktél is veszélybe kerülhet /Fotó: Shutterstock
A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy sokak kedvenc itala, a Prosecco hamarosan végleg eltűnhet a polcokról.

Legyen szó akár welcome drinkről vagy egy fárasztó nap utáni pihentető italról, sokan választják ilyenkor a Proseccót. A Gleda szőlőből készült olasz fehérbort buborékos, gyengén habzó és szén-dioxid mentes formában állítják elő és nemcsak magában isszák, hanem remek alapja lehet különféle koktéloknak is. A spritz az egyik legismertebb ital, ami Proseccóból készül.

A spritz is Proseccóból készül, így ez a koktél is veszélybe kerülhet /Fotó: Shutterstock
A spritz is Proseccóból készül, így ez a koktél is veszélybe kerülhet /Fotó: Shutterstock

Ez a koktél, és maga a bor is veszélybe kerülhet – állítják a szakemberek. A Proseccóhoz használt szőlőt meredek lejtőkön termesztik, a betakarítást pedig gépesített eszközök nélkül, kézi erővel végzik és lassan nem lesz, aki elvégezze a munkát. Nem beszélve arról, hogy sokan elvándorolnak a szőlőtermő területek környezetéből és Olaszországon belül máshol próbálnak boldogulni. A Gleda szőlő termesztése és betakarítása ráadásul nemcsak nehéz, de kevés haszonnal is kecsegtet, így nem sokan vágnak bele ebbe az üzletbe.

A Prosecco alapját adó szőlő meredek, lejtős területen terem /Fotó: Shutterstock
A Prosecco alapját adó szőlő meredek, lejtős területen terem /Fotó: Shutterstock

A Padovai Egyetem kutatója, Dr. Paolo Tarolli szerint az elvándorlás hosszú távú hatása lehet, hogy eltűnik a Prosecco, átalakulnak a helyi szőlészetek és mindez együttesen negatívan hat majd a helyi gazdaságra is – írja az Unilad.

Az iScience folyóiratban megjelent cikk szerint mindezek mellett az éghajlatváltozás és az ebből következő talajromlás is aggodalomra adhat okot. A Gleda szőlőültetvények olyan területeken vannak, melyek lejtése 30 százaléknál is meredekebb és kis szigeteken vagy 500 méternél magasabb tengerszint feletti magasságban találhatóak. A szélsőséges időjárási körülmények, a hatalmas esőzések és az elhúzódó szárazság felgyorsítják a talajromlást és akár talajcsúszáshoz is vezethetnek.

Összecsapnak a hullámok a Prosecco fölött /Fotó: Shutterstock
Összecsapnak a hullámok a Prosecco fölött /Fotó: Shutterstock

A szakértők szerint a gazdáknak és termelőknek együtt kell működnie a tudósokkal, hogy kombinálják a hagyományos tudást az innovatív megoldásokkal, ugyanis így lehetne megmenteni a Proseccót.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.