Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Minestrone recept
Minestrone
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Érdekességek

Erre az 5 dologra figyelj, ha szereted a tonhalkonzervet!

Kevés olyan élelmiszer annyira finom és tápláló, mint a tonhal. Tonhalkonzervből sokat vásárolunk: van, aki salátát készít belőle, más inkább szendvicset. Azonban még a legnagyobb tonhalkonzerv rajongók is követnek el hibákat – mutatjuk, hogy mik lehetnek a leggyakoribb melléfogások!

Nem csepegteted le a halat

A legtöbb ember nem szereti az ázott szendvicset, a túl vizes vagy olajos salátát, tésztát, ezért ahhoz, hogy tényleg finom, élvezhető legyen az étel, mindenképpen le kell csepegtetni a konzervhalat. Ez az apró mozdulatsor nem csak a felesleges folyadék eltávolítására szolgál, hanem például segít az optimális testsúly megőrzésében. Az olajos tonhal ugyanis kétszer annyi kalóriát tartalmaz, mint a vizes változata. (Egy doboz olajos tonhal 317 kalóriát tartalmaz, míg a vizes 150-et.) Tehát az olaj eltávolítása jelentősen csökkenti a bevitt kalóriákat. Ráadásul mind a vizes, mind az olajos tonhal tartalmaz nátriumot, amely a folyadék eltávolításával csökkenthető. És hogyan tudod leszűrni egyszerűen a tonhalat? Nyisd ki a dobozt résnyire, fordítsd fejjel lefele és hagyd, hogy kicsepegjen az olaj vagy a víz. Ezzel a módszerrel szűrőkanalat sem kell használnod.

Tonhalak egy halászhajó hálójában / Fotó: Shutterstock
Tonhalak egy halászhajó hálójában / Fotó: Shutterstock

Idő előtt kidobod a tonhalat

Állj meg egy pillanatra, mielőtt kidobod a poros tetejű tonhalkonzervet a kamrából vagy a néhány napja a hűtőben tárolt, felbontott dobozt! A tonhalat gyakran túl korán dobjuk ki, attól tartva, hogy romlott, ám a tonhalkonzerv tovább tárolható, mint gondolnád. Felbontás nélkül általában 5 évig tartható el hűvös, száraz helyen, napfénytől védve. A felbontott konzervet tedd át légmentesen záródó edénybe, és hűtőszekrényben 3 napig tárolhatod. Ha a konzerv halat ételbe főzted, sütötted, akkor a maradékot akár 2 hónapig is tárolhatod a fagyasztóban.

Nem figyelsz a sótartalmára

A friss élelmiszerekhez képest a konzervek több nátriumot tartalmaznak, ezért érdemes a „csökkentett nátriumtartalmú”, „nem tartalmaz hozzáadott sót” vagy „alacsony nátriumtartalmú” jelöléssel ellátott fajtákat választanod. Ha nem találsz ilyen tonhalkonzervet, öblítsd le a tonhalat vízzel – így 80%-kal csökkentheted a nátriumtartalmát.

Túlzásba viszed a fogyasztását

Lehetséges túl sok tonhalat enni? A válasz: igen. Ugyanez elmondható más halakról is, nem véletlenül határozzák meg táplálkozási szakemberek heti 3 adagban a halfogyasztást. A hal ugyan tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és ómega-3 zsírsavakkal, de sajnos a higanytartalommal is számolni kell.

Tápláló és finom ebéd a tonhalas szendvics / Fotó: Shutterstock
Tápláló és finom ebéd a tonhalas szendvics / Fotó: Shutterstock

Nem vigyázol a környezetedre

Azok, akiknek fontos a fenntarthatóság, szeretnék tudni, honnan származik a tonhal és milyen halászati módszereket használtak a begyűjtésükhöz. Már az1980-as években előtérbe kerültek ezek a kérdések, amikor a közvélemény tudomást szerzett arról, hogy a delfinek járulékos fogásként pusztulnak el a tonhalhálókban. Ekkor kezdték el használni a halgyűjtő eszközöket (FAD) a delfinek járulékos fogásának minimalizálása érdekében, de sajnos a tonhal mellett más halfajokat is összeszednek és kifognak. Ha te is elkötelezett vagy a fenntartható halfogyasztás iránt, válassz olyan tonhalkonzervet, ami nem veszélyeztetett tonhalfajtából készül; amelynek a dobozán feltüntetik, hogy mely halászati területről származik az alapanyag (a terület ismeretében ki lehet nyomozni, hogy nem veszélyeztetett vizeken folyik-e a halászat); illetve a felesleges halveszteség minimalizálása érdekében fontos, hogyan halásszák a tonhalakat. (A fenntartható halfogyasztással foglalkozó szervezetek a hagyományos, horgos módszert preferálják.)

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.