Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Érdekességek

Év végére lesöprik a boltok polcairól a trappista sajtok jelentős részét

A Pénzcentrum információi szerint várhatóan 2020 végére a trappista sajtok jelentős része eltűnik a boltok polcairól. Ennek oka egy új szabályozás, ami szerint a trappista előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell majd megfelelniük a gyártóknak.

- A hazai piacon található trappista sajtok élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban igen tág határokon belül mozog. Jellemzően a túl puha, nehezen reszelhető állományt, az üres ízt és az erjedési lyukak hiányát szokták kifogásolni a fogyasztók – mondta az üggyel kapcsolatban a Nébih a Pénzcentrum információi szerint.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szóvivője egyébként azt is elmondta, hogy ezért kiegészítették a trappista sajt gyártására vonatkozó eddigi törtvényt. Eddig ugyanis kevésbé szabályozták azt, hogy milyen sajtterméket lehet trappista sajtként eladni. A leírás azóta kiegészült, így a fizikai-kémiai paraméterek meghatározásán túl a sajtok alakját, és az elvárt érzékszervi tulajdonságokat is megszabja.

A következő paramétereknek kell megfelelnie a trappista sajtnak

  • a kéreg jól gondozott, sima, színe aranysárga esetleg aranybarna, enyhén zsíros vagy nyirkos tapintású;
  • fóliába vagy paraffinbacsomagolt, egész sajt: korong vagy hasáb alakú, az alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete enyhén kidomborodó, a fólia vagy paraffin sértetlen, egyenletesen simul a sajt felületére;
  • a sajttészta egyenletesen halvány- vagy szalmasárga színű, a metszéslapon egyenletes eloszlásban nagyszámú kis- és közepes méretű röglyuk látható;
  • jól vágható, rugalmas, hajlítható, szájban elomló (állomány);
  • jellegzetes, enyhén aromás, idegen szagtól mentes (szag);
  • jellegzetesen zamatos, enyhén savanykás, kellemesen sós, telt, idegen íztől mentes (íz).

Az új szabályozás 2020 év végén lép hatályba.

MEGNÉZTÜK, ÍGY KÉSZÜL A MAGYAROK KEDVENCE, A TRAPPISTA SAJT

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.