Zsemlegombóc
Mákos guba
Farsangi szalagos fánk
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus kuglóf
Epres blondie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Dubarry-csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
Kínai szezámmagos csirke
Krémes spenótfőzelék
Évről évre megjelennek a fagyi kínálatban újabb és újabb ízek, azonban az örök klasszikusokat egyik sem tudja letaszítani a trónról: a csoki, a vanília és a citrom mindannyiunk számára az örök szerelem.

Február végén azonban a szakemberek kiválasztották az idei szezon új fagylalt ízeit. A Manna Ice 2024-es ízeinek megálmodója Pataki János és Baricza Sándor, a legendás Pataki cukrász család tagjai, akiknek szenvedélye, szakértelme a fagylalt.

A hagyományos ízű fagyik mellett számos újdonsággal találkozhatsz majd / Fotó: Shuttersock
A hagyományos ízű fagyik mellett számos újdonsággal találkozhatsz majd / Fotó: Shuttersock

Így változnak a trendek

„Az új ízek közül a szilvás gombóc fagylalt aratta a legnagyobb sikert, magasan nyert a kategóriájában, de az olyan új ízek, minta pop-corn, zéró grapefruit is ízlettek a közönségnek. Számomra mindig nagyon izgalmas kalandozás újabb és újabb ízeket megálmodni, majd megalkotni. Biztos vagyok benne, hogy 2024-ben a hagyományos ízek és ízkombinációk mellett számos újdonsággal találkozhatnak majd azok, akik az elkövetkezendő hónapokban a desszertek királynőjére a fagyira vágyakoznak. Annak, aki jó fagylaltot akar készíteni a globális és hazai trendeknek megfelelően rendkívül sokféle követelményt kell szem előtt tartania. A természetes alapanyagokra való törekvés ezt a szektort is elérte, így háttérbe szorultak a különböző porok és aromák felhasználásával készült termékek, helyettük a valódi gyümölcsre és a minél természetesebb összetevőkre helyeződik a hangsúly. Emellett már nem képzelhető el fagylaltos pult úgy, hogy ne találjanak benne számukra megfelelő terméket a növényi alapú, vegán étkezés követői, a különböző étel intoleranciával élő emberek, vagy éppen azok, akik diétájukba beilleszthető finomságra vágynak” – mondta Pataki János.

5000 éve nyaljuk

Feljegyzések szerint a fagylalt elődjét már ötezer évvel ezelőtt is ismerték Kínában, ahol hóval, tejjel és gyümölcsökkel készítették a magasabb rangú polgárok. Sőt, olyan történelmi nagyságok, mint Néró császár, XIV. Lajos vagy éppen hódító Nagy Sándor is rabjai voltak ennek a jeges édességnek.

Először feltehetően a párizsiak számára nyílt lehetőség arra, hogy egy kávéházba betérve fagylaltot is kérhessenek kávéjuk mellé, majd az ipari forradalom idején megkezdte hódító útját szerte a világban. A 19. század végére már számos kávéház kínálatában szerepelt, ami tovább növelte népszerűségét.
A fagyi Magyarországra érkezését az osztrákoknak köszönhetjük, akik a 18. század közepén ismertették meg a magyarokat a hűsítő finomsággal. A gombócos változat előállításának módszere az olaszok nevéhez fűződik, míg a pálcikás jégkrémeknek az Egyesült Államok az őshazája.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.