Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Állítólag az egyik cukrászinas köpüléskor só helyett tévedésből cukrot szórt a tejszínbe, és Dobos C. József az „elrontott” vajjal kísérletezve alkotta meg a róla elnevezett tortát.

A magyar cukrászipar egyik megteremtőjének tartott Dobos C. József régi szakácsdinasztia leszármazottja: dédapja II. Rákóczi Ferenc szerencsi kastélyában volt szakács- és cukrászmester, ő maga pedig apja mellett kuktáskodott, majd az Andrássy családnál töltött inasévei után Batthyány Kázmér pesti palotájának konyháján tökéletesítette tudását. 1878-ban csemegeüzletet nyitott a Kecskeméti utcában, ahol a kaviár, pezsgő, szarvasgomba és egyéb ínyencségek mellett saját cége konzervjeit és más termékeit is árulta. 1881-ben megjelentette modernnek számító Magyar-franczia szakácskönyvét, amely az akkori polgári konyha receptjeit tartalmazta.

Egy véletlennek köszönhető?

A torta keletkezési körülményeiről pontos információk nem állnak rendelkezésre, de állítólag az egyik cukrászinas köpüléskor só helyett tévedésből cukrot szórt a tejszínbe, és Dobos C. József az „elrontott” vajjal kísérletezve alkotta meg a róla elnevezett tortát.

Az 1884-ben megalkottott vajkrémes tortát saját pavilonjában mutatott be az Első Budapesti Országos Általános Kiállításon, és személyesen szolgálta fel a kóstolót a Ferenc Józseffel együtt betérő Erzsébet királynénak. A ropogós karamellel borított újdonság merőben különbözött a főzött krémmel töltött emeletes tortacsodáktól. Sikk lett Dobostól rendelni, és a társzekereken fadobozban, sózott jég között szállított torták Nyugat-Európába is eljutottak.

Nem titok többé

Húsz éven át senkinek nem sikerült megfejtenie a vajkrém titkát, pedig sokan próbálkoztak. Végül a mester 1906-ban önzetlenül átadta a pontos receptet a Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének azzal a kikötéssel, hogy ahhoz mindenki hozzáférhessen, majd bezárta az üzletét és nyugalomba vonult.

DOBOSTORTA HÁZIASAN

LENYŰGÖZŐ CSOKITORTÁK A NAGYVILÁGBÓL - KÉPTELENSÉG KÖZTÜK VÁLASZTANI!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.