Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Ha szereted a török konyhát, biztosan találkoztál már a kadayif tésztával. Ha nem, most elmondjuk, mit takar ez a különleges név és azt is megmutatjuk, milyen finomságokat készíthetsz belőle.

A kadayif egy különleges, vékony, cérnametélt-szerű tészta, amely Törökországból származik, de a Közel-Kelet számos országában elterjedt, és mindegyik régióban másképp készítik. 

Kataifi,Dough,On,A,Wooden,Board,,Thin,Strands,Of,Dough.
A kadayif hasonlít a mi cérnametéltünkre / Fotó: Shutterstock

A tésztát nagyon finomra őrölt búzalisztből készítik, vékony szálakra formázzák, és elsősorban édességek alapanyagként használják. Az elkészített kadayif ropogós textúrát ad az ételeknek, ami különlegessé teszi az belőle készült fogásokat. Itthon török boltokban tudod beszerezni, de ha nem elérhető, helyettesítheted cérnametélttel is. Érdemes legalább egyszer kipróbálni, hátha sikere lesz valamelyik édes finomságnak!

Népszerű kadayifból készült ételek

Künefe
Künefe, ahol a sós és édes ízek találkoznak / Fotó: Shutterstock
 

A künefe a legismertebb kadayif-desszert, amit sajtkrémmel töltenek meg, majd ropogósra sütnek. Végül cukorsziruppal locsolják meg, a végeredmény különlegessége pedig a sós és édes ízek kombinációja. Ez a desszert különösen népszerű Törökországban és Libanonban.

Pistachio,Kadayif,On,A,Plate.,Turkish,Dessert,Kadayif,With,Pistachio
Pisztáciás kadayif / Fotó: Shutterstock

A diós vagy pisztáciás kadayif sem mondható bonyolult édességnek: a tésztát dióval vagy pisztáciával töltik meg, rétegesen összerakják, majd cukorsziruppal öntik le. Ez a változat hasonlít a baklavához, de a kadayif ropogósabb textúrát ad az egyébként nagyon édes desszertnek.

Traditional,Delicious,Turkish,Food;,Walnut,Kadayif,,Turkish,Name;,Kase,Kadayif
Kadayif fészkek / Fotó: Shutterstock

A kadayif fészek elkészítse: a tésztát kis fészkekké formálják, melyekbe diót vagy más magvakat töltenek, majd megsütik és sziruppal locsolják meg. Ez a legegyszerűbb kadayif recept, gyakran találkozhatsz vele török éttermekben.

Kevésbé ismert, hogy a kadayif tészta sós ételekhez is felhasználható. Például tenger gyümölcseit, csirkét vagy sajtot csomagolnak a tésztába, majd ropogósra sütik.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.