Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt
Zsemlegombóc
Csupacsokis brownie
Klasszikus grízgaluska leves
Káposztás tészta egyszerűen
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kínai szezámmagos csirke
Tárkonyos csirkeraguleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Körömpörkölt csülökkel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Praktikus

Ez a tuti trükk! Így lesz elképesztően finom a krumplisalátád

A burgonya egész évben elérhető és igazán sokféleképpen felhasználható alapanyag. Az egyszerű sült krumplitól kezdve a pürén át a különlegesebb hercegnőburgonyáig az összes krumplis fogást imádjuk. Most a krumplisaláta elkészítéséhez adunk néhány tuti tippet.

Ha még nincs egy jól bevált krumplisaláta-recepted, akkor azért, ha van, de szeretnéd kicsit felturbózni, akkor azért érdemes bevetned a következő tippek bármelyikét, vagy akár mindegyiket egyszerre. A végeredmény egy full extrás fogás, amit fogyaszthatunk magában, de kitűnő köret lehet a hétvégi sült hús vagy rántott sajt mellé is.

Néhány fortéllyal ellenállhatatlanná varázsolhatod a salátádat (Fotó: Shutterstock)
Néhány fortéllyal ellenállhatatlanná varázsolhatod a salátádat (Fotó: Shutterstock)

Figyeljünk Az alapanyag-választásra!

Nem lehet elégszer hagsúlyozni, mennyire fontos, hogy a megfelelő alapanyagot válasszuk ételeinkhez. A krumplisalátába legjobban a magas keményítőtartalmú burgonya illik, ettől a salátánk krémesebb textúrát kap. Vásárláskor tehát figyeljük a különböző krumplifajtákat, és a D jelöléssel elátott burgonyacsomagot vegyük le a polcról. Főzéskor pedig ügyeljünk arra, hogy a krumplik épp csak annyi ideig maradjanak a vízben, amíg villával meg tudjuk szúrni őket.

Egy kevés ecet hozzáadásával az ízek még jobban előjönnek majd (Fotó: Shutterstock)
Egy kevés ecet hozzáadásával az ízek még jobban előjönnek majd (Fotó: Shutterstock)

Egy kis sav mindennek jót tesz

És ez kiváltképp igaz a salátákra. A majonézes változathoz valahogy nem jut eszünkbe ecetet adni, pedig egy-két kanálnyi segít jobban előhozni az ízeket. Hagyományos ecetet is használhatunk, de jól működik a receptben az alma- vagy fehérborecet is. A vörösborecet és a balzsamecet már karakteresebb ízvilágot képvisel, bár még ezzel is érdemes kísérletezni, azért számítsunk rá, hogy ettől a salátánk megosztóbb lehet. 
Tipp: ha megszaladt az ecet, egy kevés reszelt citromhéjjal tompíthatunk a savanyú ízen.

Próbáld ki a sült burgonyás változatot! (Fotó: Shutterstock)
Próbáld ki a sült burgonyás változatot! (Fotó: Shutterstock)

Sütve vagy főzve?

A krumplisaláta elkészítéséhez általában a krumpli megfőzése az első lépés. De tényleg ez a legízletesebb módja a zöldség előkészítésének? Érdemes egy próbát tenni a sütéssel is! A kockákra vágott burgonyát némi sóval és borssal elkeverve, valamint egy kevés olívaolajjal meglocsolva tegyük a sütőbe kb. 30 percre. Amikor a széle kezd pirulni, vegyük ki, és így használjuk fel a salátához. A kívül ropogós, belül krémes kockák szuper különlegessé teszik a salátát.

Plusz hozzávalókkal ínycsiklandóbb lehet

A krumpli-hagyma fővonalon túl is van ám élet. Bátran kísérletezzük ki, hogy mi az az extra hozzávaló, ami még finomabbá teszi a salátánkat, és az ízlelőbimbóink is befogadják. Íme, néhány ötlet:

  • Plusz zöldségek hozzáadásával nemcsak ízletesebb, de vitamin- és rostdúsabb is lesz a saláta. Sárgarépa, zeller, csemege- vagy kígyóuborka is mehet bele, mindegyiktől egy picit más lesz az összhatás. A ropogósság kedvéért érdemes ezeket nyersen, de egészen apróra vágva hozzáadni a salátához.
  • Különböző sajtokkal és diófélékkel felturbózva önálló fogásként is megállja a helyét a krumplisalátánk. Bizonyos sajtoknak (például a camembert-nek) jellegzetesebb ízük van, így annak megfelelően célszerű választani, hogy a semlegestől a karakteresig terjedő skálán hová akarjuk helyezni a salátát. Pár marék pirított diótól pedig egészen biztosan kivételes ízélményben lesz részünk.
  • Néhány kocka baconnel vagy jó minőségű sonkával is megbolondíthatjuk a salátát, ha nem célunk, hogy húsmentes fogást tegyünk az asztalra. Ekkor a sózással kicsit legyünk óvatosabbak, hiszen a legtöbb sonkától már elég sós lesz az étel.
  • A zsenge fűszerek kellemes, jóleső frissességet kölcsönöznek a salátának. A zöldek közül a kaporral biztosan nem lőhetünk mellé, de a petrezselyem, a bazsalikom, a rozmaring, a metélőhagyma, sőt a citromfű is jó társa lehet a burgonyának. Ha borsosabb ízvilágot szeretnénk elérni, akkor pedig a rukkola válhat be igazán.
  • Színében is feldobja a salátát, ha egy kevés füstölt pirospaprikát keverünk a majonézes krémbe, és ezzel vonjuk be a burgonyakockákat. A füstös íz kifejezetten jót tesz például a pirított baconös verziónak is. A pikáns ízek kedvelői csiliport is használhatnak.

Hamarosan itt a jó idő, a kerti sütögetéssel egybekötött baráti összejövetelek időszaka. Ezeket a tippeket bevetve készítsd el a legközelebbi krumplisalátádat, és biztosan mindenki elkéri majd a receptet!

(Forrás: mashed)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.