A kadayif egy különleges, vékony, cérnametélt-szerű tészta, amely Törökországból származik, de a Közel-Kelet számos országában elterjedt, és mindegyik régióban másképp készítik.
A tésztát nagyon finomra őrölt búzalisztből készítik, vékony szálakra formázzák, és elsősorban édességek alapanyagként használják. Az elkészített kadayif ropogós textúrát ad az ételeknek, ami különlegessé teszi az belőle készült fogásokat. Itthon török boltokban tudod beszerezni, de ha nem elérhető, helyettesítheted cérnametélttel is. Érdemes legalább egyszer kipróbálni, hátha sikere lesz valamelyik édes finomságnak!
A künefe a legismertebb kadayif-desszert, amit sajtkrémmel töltenek meg, majd ropogósra sütnek. Végül cukorsziruppal locsolják meg, a végeredmény különlegessége pedig a sós és édes ízek kombinációja. Ez a desszert különösen népszerű Törökországban és Libanonban.
A diós vagy pisztáciás kadayif sem mondható bonyolult édességnek: a tésztát dióval vagy pisztáciával töltik meg, rétegesen összerakják, majd cukorsziruppal öntik le. Ez a változat hasonlít a baklavához, de a kadayif ropogósabb textúrát ad az egyébként nagyon édes desszertnek.
A kadayif fészek elkészítse: a tésztát kis fészkekké formálják, melyekbe diót vagy más magvakat töltenek, majd megsütik és sziruppal locsolják meg. Ez a legegyszerűbb kadayif recept, gyakran találkozhatsz vele török éttermekben.
Kevésbé ismert, hogy a kadayif tészta sós ételekhez is felhasználható. Például tenger gyümölcseit, csirkét vagy sajtot csomagolnak a tésztába, majd ropogósra sütik.
(Kiemelt kép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.