Kínai szezámmagos csirke
Zsemlegombóc
Körömpörkölt csülökkel
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Mákos guba
Csupacsokis brownie
Farsangi szalagos fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Tojásos nokedli fejes salátával
Finomfőzelék
Babgulyás
Klasszikus kuglóf
Vadas marha
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves
Rakott zöldbab darált hússal
A Marbella csirke az 1980-as évek amerikai gasztronómiai kultúrájának egyik ikonikus fogása volt. A 80-as évek csirkéjeként is emlegetett étel ma is megérdemli a népszerűséget.

A különleges ízvilágú ételek kedvelői rajongani fognak ezért a receptért, ami egyszerűen, gyorsan elkészíthető, mégis egy semmihez sem hasonlítható, egyedi, ízletes csirkés ételt kapunk végeredményül. A mediterrán fogásként is nevezett csirkés étel lehet könnyű vacsora, de gazdag körettel tartalmas ebédként ugyanúgy megállja a helyét. A sós, édes és savanykás ízek harmonikus találkozás a csirkével mindenkit levesz a lábáról. 

Egy csirkecombrecept a 80-as évekből, ami ma is méltó a népszerűségre /Fotó: Shutterstock

80-as évek csirke, azaz Marbella csirke

Az amerikai klasszikus első írott receptje 1982-ben jelent meg a Silver Palate szakácskönyvben, amelyet Julee Rosso és Sheila Lukins írt. A könyv a szerzői egy kis éttermet üzemeltettek New Yorkban, a fényűző Upper West Side-on. Az ott elkészített ételeik receptjét gyűjtötték össze egy könyv formájában, és ezzel forradalmasították a főzést az államokban. A szakácskönyvet sokan az amerikai konyha úttörőjének tartanak, ugyanis addig nem ismert ínyencségeket ismertetett meg az olvasókkal, amelyeket otthon is könnyen elkészíthettek. Így a hétköznapi főzésekbe csempésztek egy csipetnyi luxust, de a sokkal fontosabb volt az az újító szemlélet, ahogy az európai konyha alapanyagait és technikáját ötvözték az amerikai gasztronómiával. Ez volt az első könyvek egyike az Államokban, amely a szezonális, minőségi alapanyagok használatára ösztönözte olvasóit. A receptgyűjteményben számos híres étel megtalálható, az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb a Marbella csirke, amit érdemes is kipróbálni. 

Hozzávalók (4-6 főre):

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg zöld olajbogyó (mag nélküli)
  • 3 ek. kapribogyó 
  • 3 ek. vörösborecet
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 db babérlevél
  • só és bors ízlés szerint
  • 1,5 kg csirkecomb 
  • 1,2 dl száraz fehérbor
  • 3 ek. barna cukor

Elkészítése:

  1. Először egy pácot készítünk a húsnak. A fokhagymát apróra vágjuk, egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az aszalt szilvát, az olajbogyót, a kapribogyót (a levével együtt), a vörösborecetet, az olívaolajat és a babérleveleket. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, és alaposan összekeverjük. Belehelyezzük a csirkecombokat, hogy mindenhol befedje őket a pác, letakarjuk, és a hűtőbe tesszük néhány órára vagy egy egész éjszakára.
  2.  A pihentetési idő leteltével a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy nagy tepsibe helyezzük a pácolt csirkecombokat, a páclével együtt. A csirkére öntjük a fehérbort, és megszórjuk a barna cukorral. Körülbelül egy órán át sütjük, amíg a csirkecombok aranybarnák és ropogósak lesznek, közben megöntözzük a páclével, hogy ne száradjon ki a hús. 
  3. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, és néhány percig hagyjuk pihenni. Krumplipürével vagy rizzsel tálaljuk. 

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.