A ragulevesekben az a nagyon jó, hogy mindent bele lehet tenni, ami csak a kezünk ügyébe akad, persze az ízharmóniát is szem előtt tartva, ezért aztán egy gazdag és tápláló fogás lesz a végeredmény. Mutatunk egy krémes csirkeragulevest, amiben a rengeteg zöldség mellett a burgonyagombóc gondoskodik a jóllakottságunkról. Íme, a recept!
Az őszi-téli immunerősítés legeslegjobb módja, ha vitamindús, tápláló ételeket fogyasztunk. A ragulevesek kitűnő választások erre a célra, hiszen sok-sok zöldséget tehetünk egyetlen fogásba. A krémes, ízletes csirkeraguleves vacsoráig eltelít, de ha mégis vágysz valami második fogásra, azt is mutatjuk, milyen palacsintát készíts el mellé.
Csirkeraguleves kapros burgonyagombóccal
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
A leveshez:
5 dkg vaj
fél db póréhagyma
15 dkg csirkemellfilé
15 dkg csirkecombfilé
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
3 szál angolzeller
10 dkg laskagomba
só
bors
1 l zöldségalaplé
2 marék zöldborsó (fagyasztott is jó)
1 ek. keményítő
2 dl tejszín
3 szál kapor
1 db kezeletlen citrom
A gombóchoz:
2 db nagyobb burgonya
só
1 db tojás
1 tk. zsír
bors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csokor friss kapor
kb. 15 dkg liszt
Elkészítés:
Először a gombócokat állítjuk össze. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben jó puhára főzzük. Leszűrjük, és még melegen áttörjük. Kiterítve hagyjuk, hogy kihűljön. Utána összekeverjük a tojással, a zsírral, sóval, borssal, a szerecsendióval és a finomra vágott kaporral. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk a masszából.
Egy nagy fazékban a vajon megdinszteljük a szeletekre vágott póréhagymát. Ha már összeesett, hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst és az áttört fokhagymát. Addig sütjük, amíg a húsdarabok ki nem fehérednek.
Rátesszük a meghámozott, felaprított sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a felkarikázott zellert, a felszeletelt gombát, majd sózzuk és borsozzuk. Öt percig pároljuk közepes lángon. Ekkor felöntjük az alaplével, beledobjuk a fagyasztott zöldborsót, és 10 percig főzzük.
Beletesszük a gombócokat. Ha feljöttek a leves tetejére, akkor az egészet besűrítjük egy kevés hideg vízben elkevert keményítővel, majd hozzáöntjük a tejszínt is. Újra felforraljuk.
Ha a hús és a zöldségek megpuhultak, levesszük a tűzhelyről, és csak ekkor keverjük hozzá az összevágott kaprot. Frissen reszelt citromhéjjal, frissen facsart citromlével ízesítjük még.
A gazdag és krémes raguleves önmagában is laktató fogás, de ha nem így lenne, a túrós palacsinta remekül illik hozzá. Nézd meg, hogyan készül!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.