Epres blondie
Finomfőzelék
Csupacsokis brownie
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Kínai szezámmagos csirke
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus stíriai metélt
Farsangi szalagos fánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel
Kijevi csirkemell rizibizivel
Érdekességek

Kapszulás vagy kotyogós? Kiderült, hogy melyik kávét érdemes választanod!

A világ egyik legnépszerűbb és legtöbbet fogyasztott itala a kávé. Egyre többen esküsznek a kapszulás kávéra, de sokan hűek maradtak a hagyományos, „kotyogós" kávéhoz. Hogy melyik a jó választás? Cikkünkből kiderül!

A kávéfogyasztók tábora igen népes: nagyon sokan nem is tudják elképzelni, hogyan lehet a fekete nedű nélkül kibírni a mindennapokat. Ma már rengeteg módja van a kávéfőzésnek: a legelterjedebb talán még mindig a kotyogós kávéfőző használata, amire még nagyanyáink is esküdtek. A másik, egyre divatosabb módszer a kapszulás kávé. Vajon melyiket érdemes választani? A Ripost ezt próbálta kideríteni.

Az egyik legnépszerűbb italunk / Fotó: Shutterstock
Az egyik legnépszerűbb italunk / Fotó: Shutterstock

Praktikus kapszulák

A kapszulás kávé mellett szól, hogy egyszerű, kényelmes a használta, időtakarékos - ami nem elhanyagolható szempont például egy zűrös reggelen -, egyenletes ízélményt biztosít, no és mindig friss, mert egyenként van csomagolva. Sokan azonban pont a kapszula miatt aggódnak, hiszen ezek általában műanyagból vagy alumíniumból készülnek, amikből hő hatására káros vegyületek szabadulhatnak ki. Ráadásul ezek a kapszulák a környezetre is károsak lehetnek. Érdemes komposztálható kávékapszulákat használni, hiszen ezzel csökkenthető ez a kockázat. A kapszula előnye, hogy egyszerre csak egy adagot készíthetünk, így a koffeintúladagolás veszélye kisebb.

A kapszulába zárt kávé megőrizi a frissességét / Fotó: Shutterstock
A kapszulába zárt kávé megőrizi a frissességét / Fotó: Shutterstock

Erős kávé a kotyogósból

Maga a főző olcsó, egyszerű a használata, nem véletlen, hogy évtizedek óta népszerű, és szinte minden háztartásban található belőle egy. Azonban erősebb kávé készül benne, mint például a kapszulásban, és ennek az az oka, hogy magas nyomáson, gyorsan fő le; az így készült kávé savasabb is. Emiatt az arra hajlamosoknál okozhat gyomorégést, túlzott savtermelést, hosszú távon pedig a koleszterinszintet is megnövelheti. A túl magas koffeinszint pedig szorongást, idegességet és szívproblémákat okozhat. Szerencsére lehet orvosolni a problémát, például azzal, ha durvára őrölt kávét főzünk le a kotyogóban, így kevésbé lesz erős és savas.

Sokan a kotyogós kávéfőzőre esküsznek / Fotó: Shutterstock
Sokan a kotyogós kávéfőzőre esküsznek / Fotó: Shutterstock

A filteres kávé a legjobb választás?

A szív- és érrendszer egészsége szempontjából mindenképp! Egy svéd kutatás szerint ugyanis az így főzött kávé a legkevésbé ártalmas a szívünknek. Az ok: a szűrő használata miatt nem kerülnek az őrölt kávéból az italba olyan alkotóelemek, amelyek a magas koleszterinszintért felelősek. Igazából tehát a legjobb választás a gyenge, filteres kávé lenne.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.