A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
2011. január elsejétől Magyarország veszi át az EU elnöki posztját. Ennek számtalan előnye és következménye van, amit a szakértők részletesen elemeznek is. Minket mindezen számtalan előny és következmény közül egyetlen egy érdekel, nevezetesen az, hogy hazánk látja vendégül az EU-s funkcionáriusokat itthon és Brüsszelben egyaránt.

E vendégségek során nyilván számtalan politikai és gazdasági, illetve társadalompolitikai téma kerül majd megvitatásra, de mi tudjuk, ha vendéglátásról beszélünk, valójában eszem-iszomra gondolunk!

Egy nemzet borai mind felett
Egy nemzet borai mind felett

2010. november 11-én, az Újbor Ünnepén, a Magyar Borok Házában a Külügyminisztérium sajtótájékoztatón mutatta be azokat a borokat, melyeket a magyar EU elnökség során megrendezésre kerülő, több mint 250 nemzetközi, de hazánkban tartott rendezvényen szolgálnak majd fel.

Mészáros Gabriella
Mészáros Gabriella

A sajtótájékoztatón megszólalt Mészáros Gabriella, az első magyar borakadémikus, a Borkollégium egyik elindítója, egyszersmind a rangos nemzetközi zsűri elnöke, és elmondta a kiválasztás menetét. A zsűri, melynek legtöbb tagja rendelkezik a nemzetközileg elismert „Wine and Spirit Education and Trust” végzettséggel két csoportban - az egyik a fehér-, a másik a vörösborokat tesztelve - úgynevezett vakkóstolás során választotta ki azokat a nedűket, melyek az Európai Unió hazai rendezvényein az asztalokra kerülnek majd. A zsűri több mint 250 bort kóstolt meg, és ezek közül három kategóriába, fantáziadús nevükön: A, B, és C kategóriába sorolta a kiválasztásra került borokat.

Az A kategóriába került borokat az állófogadásokon, a B kategóriásokat a rangosabb és fontosabb ültetett állófogadásokon, míg a C besorolásúakat a legmagasabb szintű, informális miniszteriális rendezvényeken szolgálják majd fel.

Nagy lehetőség ez a magyar bornak, no meg a borászoknak...
Nagy lehetőség ez a magyar bornak, no meg a borászoknak...

Az első két osztályba csak olyan borok kerülhettek, melyek már részt vettek nemzetközi szintű versenyen és ott érmes helyezést értek el, míg a csúcsminőségű borokat olyanok közül választották, melyek termelői korábban már elnyerték az „Év bortermelője/borásza”, vagy az „Év pincészete” címet.

A rendezvényeken felszolgált borokat Gál Helga, a soros elnökségi sommelier mutatja majd be a vendégeknek az adott régió gasztronómiai, valamit kulturális sajátosságaival egyetemben.

A kiválasztott boroknak, a versenyektől eltérően nem pusztán „bortechnikai” szempontból kellett megfelelniük az előre meghatározott szempontoknak, de a zsűri azt is figyelembe vette, hogy mennyire illeszkednek a felszolgálni kívánt menüsorhoz.

Mint megtudtuk, a Külügyminisztérium fontosnak tartja, hogy az Európai Unióban népszerűsítse a hazai borokat, bor régiókat, illetve a régiós konyhaművészetet úgy általában, ezért különös hangsúlyt fektettek arra, hogy az ételek és a hozzájuk kínált borok harmóniája tökéletes legyen.

Ruprecht László
Ruprecht László

E cél elérése érdekében - a modern gasztronómia irányelveit követve - először a borokat választották ki, és ezekhez állítják össze az ételek sorát.

A borok és ételek harmóniájának megteremtése érdekében a magyar elnökség Ruprecht László gasztronómus közreműködését kérte, aki Chef diplomáját Párizsban szerezte, és 2005-ben a Magyar Nemzeti Szakácsválogatott kapitánya volt.

A Magyar elnökség ideje alatt Brüsszelben megrendezésre kerülő nemzetközi rendezvények borait szinté a hazai borok közül, a Külügyminisztérium ajánlata alapján, de brüsszeli szakértől válogatták ki még 2010 szeptemberében.

A magyarországi öt borrégió:

Pannonia Superior: Sopron, Ászár- Neszmény, Pannonhalma, Mór, Etyek
Balaton Régió: Észak-, és Dél-Balaton, Somló
Pannon Régió: Villány, Pécsi-, Zalai-, Tolnai-, Szekszárdi borvidék
Duna Régió: Kunság, Hajós-Baja, Csongrád
Észak Magyarország: Mátre, Eger, Tokaj-hegyalja

Brüsszelben az alábbi borok kerülnek majd a poharakba:

1. György-Villa Pincészet: Francois Brut Nature
2. Bussay Pincészet: Rajnai Rizling
3. St. Andrea Pincészet: Örökké
4. Királyudvar Pincészet: Tokaji Sec
5. Gál Tibor Pincészet: Egri Kadarka
6. Weninger Pincészet: Soproni Kékfrankos
7. Gróf Buttler Borászat: Bikavér
8. Bock Pincészet: Bock Cuveé
9. Gróf Degenfeld Pincészet: Andante (Furmint)
10. Zemplén Hegyhát Pincészet: Tokaji Aszú (5 puttonyos)

A hazai rendezvényekre kiválogatott borok
„A” kategória - állófogadások kiszolgálására

Vörösborok

Szent Gaál pincészet – Kadarissimo - 2008
Szent Gaál pincészet - Kékfrankos - 2007
Eszterbauer – Pinceátlag - 2008
Takler Pince - Takler kékfrankos - 2008
Sauska és Társa - Sauska Cuvée 11 - 2007
Günzer Tamás - Villányi Mátyás - 2007
Vylyan – Montenouvo - 2007

Fehérborok

Rókusfalvy Pince - Etyeki Chardonnay - 2009
György-Villa pincészet - Etyeki Chardonnay - 2009
Matias – Kéknyelű - 2008
Szent Ilona borház - St. Ilona Olaszrizling - 2007
Sauska-Tokaj Kft. – Furmint - 2009
Degenfeld Bt. - Tokaji muscat lunel - 2009
Béres Szőlőbirtok és pincészet - Tokaji Holdezüst - 2008
Patricius borház - Tokaji furmint - 2007
Patricius borház - Tokaji sárga muskotály - 2007

Pezsgők

Hungaria Pezsgőpincészet - Hungaria


„B” kategória – ültetett vacsorákhoz felszolgálásra kínált borok

Vörösborok

Szőke Mátyás és Zoltán pincészet – Kékfrankos - 2007
Bodribor Kft. – Faluhely - 2007
Kovács Nimród – Rhapsody - 2006
EszterBauer - Tüke - 2007
Heumann Evelyn - Terra tartaro - 2007
Demeter pincészet - Merengő cabernet franc - 2006
Tiffan Ede és Zsolt pincészet - Villány cabernet franc - 2007
Malatinszky kúria - Noblesse Cabernet franc - 2007

Fehérborok

Hilltop Neszmély - Magypap-hegy hárslevelű - 2009
Garamvári Szőlőbirtok – Délidőlő - 2007
Malatinszky kúria - Noblesse Serena - 2009
Gálbor- Gia Kft. - Egri chardonnay - 2007
Szatmári Pincészet – Vulcanus - 2006
Pannonhalmi Apátsági Pincészet – Hemina - 2009
Figula borászat - Figula Balatonfüred - 2007
Degenfeld Bt. - Tokaji szamorodni - 1999
Tokaji Nobilis – Amicus - 2008
Bujdosó Szőlőbirtok és pincészet – Aranyhíd - 2007
Royal Tokaj - Ács Cuvee
Royal Tokaj - Tokai aszú 5 puttonyos - 2006
Sauska-Tokaj – Sauska - 2003
Pannon Tokaj - Dominium Tokaji Cuvée - 2006
Andrássy Pincészet - 6 puttonyos Tokaji Aszú - 2006

Pezsgők

György-villa pincészet – Francois - 2006
Törley pezsgőpincészet - Törley Chardonnay - 2006
Garamvári Szőlőbirtok – Vincent - 2007


„C” kategória - kiemelt rendezvényekre

Vörösborok

Esterházy - Etyek kúria Pinot noir - 2006
Takler - Kékfrankos reserve - 2007
Szőke Mátyás és Zoltán - Peresi Cabernet - 2007
Szőke Mátyás és Zoltán – Amerlot - 2009
Thummerer Vilmos - Vili papa cuvée - 2006
St. Andrea - Egri bikavér merengő - 2008
Frittmann testvérek - Cabernet-Sauvignon Franc - 2007
Gere Attila – Kopar - 2007
Gere Attila - Cabernet Franc Selection - 2007
Tiffán Ede és Zsolt pincészet – Elysium - 2007
Bock pincészet - Bock Cuvée - 2007
Gróf Buttler - Egri Phantom - 2006
Koch - Cabernet Sauvignon Barrique - 2007
Koch – Jégbor - 2006

Fehérborok

Garamvári szőlőbirtok vinárium - Vincent Prestige Brut - 2005
Légli Ottó - Légli gesztenyés Riesling - 2007
Légli Kft. – Landord - 2009
Tóth Sándor - Áldozói Zenit - 2003
Oremus - Tokaji Aszú 3 puttonyos - 2002
Szepsy István - Tokaji Cuvée - 2007
Disznókő - Tokaji Aszú 5 puttonyos - 2002

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.