Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Sok termék esetén találkozhatunk az emészthető műbél kifejezéssel, ám hogy pontosan mit is takar mindez, az lehet, hogy nem olyan egyértelmű. Eláruljuk, hogy pontosan miből is van a műbél, és hogy árt-e, ha megesszük!

A kolbászt, hurkát, virslit, szalámit és szafaládét bélbe töltik, majd hőkezelik (gyakran ez maga a forró füstölés), és ezután kerül forgalomba, vagy ha házi termékről van szó, akkor a kamrába. Szüleink és nagyszüleink még gyakorta vágtak disznót, és nemcsak tőkehúst raktak el a fagyasztóba, hanem különféle kolbászokat és hurkák is készítettek. Ezeket rendszerint sertésbélbe töltötték, sőt töltik mai napig.

Emészthető műbél, miből is készül valójában? /Fotó: Shutterstock
Emészthető műbél, miből is készül valójában? /Fotó: Shutterstock

Nemcsak a házi disznóvágásoknál, hanem a nagyipari húsfeldolgozás során is használnak természetes beleket. A vágóhidakról származó beleket alapos, hatósági állatorvosi vizsgálat után azonnal kimossák, ezután főzik vagy fagyasztják, attól függően, hogy mi a terv a béllel, azaz hogyan hasznosítják tovább. A sertések esetében a vastag- és vékonybelet, a juhoknál csak utóbbit hasznosítják, és többnyire a virslikészítés során használják.

Baromfibelet nem használnak, mert fennállhat a szalmonella-fertőzöttség veszélye, és ezért egyik gyártó sem kockáztat – mesélte egykor az Origónak Bajkai Tibor, a Pick korábbi minőségirányítási vezetője. A húsipar azonban nemcsak természetes béllel, hanem többféle anyaggal, szövet- és műbéllel is dolgozik, így lehet csak kielégíteni a különleges igényeket, illetve teljesíteni a nagy megrendeléseket.

Miből van az emészthető műbél? Tényleg ehető?

Ma már a legtöbb húskészítmény, és elsősorban a virslik, emészthető műbélbe kerülnek betöltésre. Ez nemcsak a konyhai feldolgozást könnyíti meg, de csökkenti a keletkező hulladék mennyiségét is. A műanyag, emészthetetlen műbelekbe töltött virslik hámozása során felesleges hulladék keletkezik, míg az emészthető műbélbe töltött virsliket, kolbászokat gond nélkül fogyaszthatjuk.

A virsliket tölthetik természetes, kollagénalapú vagy műanyag bélbe is /Fotó: Shutterstock
A virsliket tölthetik természetes, kollagénalapú vagy műanyag bélbe is /Fotó: Shutterstock

Az emészthető műbél valóban fogyasztható, ám sokan nem is tudják, hogy miből készül valójában. Az emészhető műbél alapanyaga a bőr, pontosabban a kollagén (akárcsak a zselatinnak).

A gyártók a sertés- és marhabőrt forró kálium-kloridos vízben feloldják, amíg áttesző, sűrű folyadék nem keletkezik. Ebből speciális gépek segítségével elkészítik az akár 50-60 méter hosszú beleket. A húsiparban azért is kedvelt "csomagolóanyag", mivel nem olyan kényes, mint a természetes bél és pontosan megszabható az átmérője.

Az emészthető műbél és a műbél nem ugyanaz

A gyártók a termékek csomagolásán több helyen is felhívják a vásárlók figyelmét arra, hogy az adott árucikk, leggyakrabban a virsli emészthető vagy nem ehető bélbe van-e töltve. Előbbi lehet természetes juhbél vagy a fentebb is említett, kollagénalapú bél, míg az utóbbi műanyagból készül, így emészthetetlen, valóban műbél.

Sokszor a műbelet csak a gyártás során használják, és miután betöltötték, azaz megformázták a virslit, majd pedig hőkezelték, a gyárban a csomagolás előtt eltávolítják a műbelet, így anélkül kerül a tasakba, így nincs további dolga a vásárlónak.

A leggyakrabban baromfivirslik esetében találkozhatunk emészthetetlen műbéllel, ezeket pedig minden esetben meg kell hámozni. Sokszor használják még a nagyobb tömbök, mint a rúd párizsik, sonkák, felvágottak csomagolásánál.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.