Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Érdekességek

Az első adag magyar fogást Samuel L. Jackson kóstolta az Oscar-gálán

Samuel L. Jackson
A március 27-én vasárnap megrendezett filmes díjátadó gálát követő fogadáson a Michelin-csillagos hollywoodi sztárséf, Wolfgang Puck budapesti Spago éttermének vezető séfje, Szántó István alkotott magyar ételeket a vendégek számára. A séf saját pultjánál fogadta az érkező világsztárokat és maga prezentálta nekik a tökéletesen elkészített ikonikus magyar fogásokat. Az első adag vadast nem más, mint Samuel L. Jackson kapta.

Az idei év díjátadó utáni partiját különösen nagy érdeklődés övezte, hiszen tavaly a világjárvány miatt elmaradt a gálát követő fogadás.

Szántó István, David Dinerstein producer és Wolfgang Puck
Szántó István, David Dinerstein producer és Wolfgang Puck

Wolfgang Puck és csapata 1995 óta felelnek a rendezvényért, szeretik évről évre magasabbra helyezni a lécet, ez alól az idei parti sem volt kivétel. Az előkészítő munkálatok izgalmairól Wolfgang Puck Szántó István séffel az oldalán az ABC News Emmy-díjas műsorában, a Good Morning America adásában is mesélt, ahol látványkonyhán adtak ízelítőt a világ egyik leghíresebb partijának fényűző fogásaiból.

A vacsora előkészületei már 3 nappal korábban, március 24-én megkezdődtek, vasárnap este pedig, ahogy átnyújtották a legjobb filmnek járó díjakat és a műsorvezetők jó éjszakát kívántak, a hatalmas konyhán Wolfgang Puck vezénylésével több mint 100 séf kezdte prezentálni az előkészített fogásokat.

„Ez Hollywood legnagyobb és legfényűzőbb rendezvénye. Egy hatalmas épület ad otthont magának a gálának és a fogadásnak is. Az ötödik emeleten zajlik az esemény, a hatodik emeleten pedig egy kb. 800 nm-es konyhában dolgoznak a séfek és a szakácsok” – meséli élményeit Szántó István, a budapesti Spago étterem vezető séfje.

„A konyhából nyílik a rendezvényterem, ahol az állóhelyek mellett 500 ülőhely is várja a vendégeket. Egy 1.500 fős rendezvényről beszélünk, ennek következtében a mennyiségek tényleg elképesztőek. 100 különböző étellel készültünk, amiből 30 desszert. Ebből 4 volt a magyar fogás. Vendégenként 10 adag étellel számolnak a szervezők, így összesen 15.000 adag ételnek kell elkészülni. A díjátadó után van másfél-két óra, ezalatt mennek ki a fogások. Ezért van szükség több mint 100 séfre, mert csak így tud jó ritmusban érkezni minden.”

Szántó István és Mac Ruth, Oscar-díjas hangmérnök
Szántó István és Mac Ruth, Oscar-díjas hangmérnök

Szántó István séf nem a konyhán, hanem a rendezvényteremben dolgozott az egész este alatt, voltak ugyanis olyan látványpultok is a térben, ahol a kiemelt fogásokat, többek között a vadast is készítették:

„Az első vendég a teremben Samuel L. Jackson volt. Bevallom, én még pakolgattam a pultban a dolgainkat a másik két hozzám tartozó séffel, amikor megérkezett. Igazából csak akkor fogtam fel, hogy kiknek fogok én itt főzni. Akkor jöttem rá arra, hogy ez nem egy átlagos rendezvény. Számomra nem az a lényeg, hogy milyen eseményen főzök, az számít, hogy jót adjak, de azért, amikor megérkeznek a pulthoz olyanok, akiknek a kezében ott van az a bizonyos szobrocska, akkor azért mégis más érzés. Nagyon örülök, hogy a Dűne díjnyertes alkotói is odajöttek hozzám. Magyarországon forgatták a filmet, a díjnyertes hangmérnök pedig, aki lassan 30 éve Magyarországon él, magyarul köszöntött engem is. Mindegyik fogásra büszke vagyok, a teljesen hagyományosan elkészített Eszterházy-tortára ugyanúgy, mint a különleges bonbonként prezentált somlóira. De az, hogy a wagyu marhából készült vadasért folyamatosan jöttek vissza hozzám, csodás érzés volt. Többen mondták, hogy ilyet nem illene csinálni, egy ételből több adagot enni, de ennek nem lehet ellenállni.”

Az első adag vadast az Oscar gálán Samuel L. Jackson kapta/ Fotó: Shutterstock
Az első adag vadast az Oscar gálán Samuel L. Jackson kapta/ Fotó: Shutterstock

A vadas mellett „Hortobágyi” módon készített csirkepaprikást, dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentált somlói galuskát és tradicionális Eszterházy-tortát is kóstolhattak a vendégek.

Hollywood legfényűzőbb partiján való főzés Szántó István szakmai útjának csúcspontja, aki egyelőre csak egy hét múlva jön haza Magyarországra. A séf a parti előtt már ellátogatott a Beverly Hills-i Spago étterembe, a parti után pedig a következő állomás Wolfgang Puck CUT étterme Las Vegasban, ahol a sztárok szakácsának csapatától sajátít el további fogásokat.

Részletesebben a gála magyar fogásairól:

  • Vadas: Wagyu marhából készült, ricottával töltött dumplinggal valamint mustármagos szósszal kínálták. Az ételbe így belekerülhetett Wolfgang szülőhazájának, Ausztriának egy tradicionális fogása is.
  • Csirkepaprikás "Hortobágyi" módra – A hagyományos módon elkészített csirkepaprikást tésztába tekerték. Tálalást tekintve a végeredmény tavaszi tekercshez hasonlított. Paprikaszósz került még rá.
  • Somlói galuska – Dió alakú, aranyszínű bonbonként prezentálták.
  • Eszterházy-torta – Hagyományos recept alapján készült és a legtradicionálisabb módon mutatták be.

Olvasd el ezeket is:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.