Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Év Kenyere 2022: ennek a pékségnek a kenyere lett idén a győztes

Az Év Kenyere 2022: a Gulyáskenyér lett a befutó
A Magyar Pékszövetség ma kihirdette, melyik kenyér nyerte a 11. Szent István-napi Kenyérversenyt: az első helyezett a balmazújvárosi Gulyás kenyér lett, amit a Balmaz Sütöde Kft. pékmesterei alkottak meg, innovatív kenyér kategóriában a Varga Pékség 95 Batátás kenyere vitte el a pálmát.

Az idei év viszontagságos körülményei ellenére a hazai pékségek több mint félszáz terméket mutattak be a Magyar Pékszövetség 11. rendhagyó Kenyérversenyén. A 2011-ben életre hívott megmérettetésen hagyományos kovászos eljárással, kizárólag magyar, természetes alapanyagok felhasználásával sütött kenyereket gyártó pékségek indulhatnak, az ország minden tájáról.

Az első körös, ötfős előzsűrizés után 18 kenyér és 7 sétáló süteményt hívtak meg a második körös bírálatra, ahol a sajtó munkatársai is megkóstolhatták a versenytermékeket. Az ítészek azokra a minőségi jegyekre fókuszáltak, amelyek meghatározzák egy termék karakterét: megvizsgálták a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsó sorban szemügyre vették a külalakot.

Az év kenyere 2022

A Szent István napi Kenyér első helyezettje a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra, felelevenítve a gulyások békés életének egyik alapvető élelmiszerét. Az idei nyertes kenyér a hosszú érlelésű, kovásszal készült. Négyféle lisztet használtak fel, többek között a teljes kiőrlésű liszt is gazdagítja a terméküket. A kenyér jól átsült, vastag héjazattal rendelkezik. Ez biztosítja a régi paraszti kenyereknek megfelelő akár 10-15 napos eltarthatóságot.

Íme a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra (Fotó: Balmaz Sütöde Kft. Facebook oldala)
Íme a balmazújvárosi Gulyás kenyér, amit a Balmaz Sütöde Kft. kemencéiben sütöttek ropogósra (Fotó: Balmaz Sütöde Kft. Facebook oldala)

Az év innovatív kenyere 2022

Az innovatív kategória nyertesének a Batátás kenyeret választotta a hétfős szakmai zsűri. A Varga Pékség 95 Kft. terméke az Alföld déli peremének természeti adottságainak egyik alapvető növényének, a batátának a jellegzetes alapízét rejti magában.A sárgás bélzettel rendelkező kenyér az egészséges fogyasztói trendeket szem előtt tartva, a hagyományok mentén, élesztő nélküli technológiával készült. A Duna-Tisza közi hátságon fekvő Ásotthalom egyik jellegzetes növényét, a batátát összeboronálták az alakorral. Az édesburgonya és az ősi, egyszemű búza szerelmének köszönhetően született meg a Batátás kenyér a mórahalomi pékség kemencéjében.

A nagyközönség az ünnep napján, a Magyar Ízek utcája rendezvénysorozat keretében, a Várkert Bazár sétányon kóstolhatják meg először az Év Kenyerét, megismerkedhet a Batátás kenyérrel, és egy csodálatos, szilvalekvárral töltött Sétáló sütemény elfogyasztása közben betekintést nyer a gabona múltjába, jelenébe és jövőjébe.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.