A nyers tej iránti igény folyamatosan növekszik, mivel sokan – egyébként ez tudományosan nem igazolt! – pozitív egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki. Ha nyers tejet vásárolsz, minden esetben fel kell forralni, hiszen egészségre ártalmas, betegségeket okozó baktériumokat tartalmazhat. A boltban kapható pasztőrözött tej azonnal fogyasztható, és ha meleg tejet ír a recept, akkor sem kell forralni.
Válassz egy rozsdamentes edényt, aminek vastag az alja; a tej így egyenletesen melegszik fel anélkül, hogy odaégne. Mivel a tej „kényes”, könnyen átveszi a szagokat, ízeket, és az edényben lévő láthatatlan ételmaradékok, mikrosérülések miatt könnyen leég, jó, ha kinevezel egy tejeslábost, amiben mást nem főzöl. Közepes lángon melegítsd addig a tejet, míg apró buborékok jelennek meg, majd kapcsold ki főzőlapot, vagy zárd el a gázt. A tejnek bőven elég 5-7 másodpercig forrni, nincs szükség hosszú percekre ahhoz, hogy a káros mikroorganizmusok elpusztuljanak.
Magáról a mikró használatáról is megoszlanak a vélemények, így természetesen a tej forralását is vannak, akik ellenzik. Ha használsz mikrót, nyugodtan felforralhatod benne a tejet is. Önts kevés tejet egy mikrózható edénybe, és 15 másodpercenként megkeverve indítsd el kb. 70%-os teljesítménnyel. Amikor a tej gőzölni kezd és apró buborékok jelennek meg, kész. Egy átlagos teljesítményű mikróban ez 2-2,5 perc.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.