Krémes spenótfőzelék
Csupacsokis brownie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba
Finomfőzelék
Dubarry-csirkemell
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Vadas marha
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus stíriai metélt
Tojásos nokedli fejes salátával
Rakott zöldbab darált hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Érdekességek

Nyers tejet vásároltál? Így forrald fel, mielőtt felhasználod!

Vajon fel kell forralni a tejet, mielőtt megisszuk vagy sütéshez, főzéshez felhasználjuk? A boltban kapható hőkezelt tejekkel nagyjából tudjuk, hogy mi a helyzet, de az egyre több helyen kapható nyers tej miatt a kérdés nagyon is aktuális.

A nyers tej iránti igény folyamatosan növekszik, mivel sokan – egyébként ez tudományosan nem igazolt! – pozitív egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki. Ha nyers tejet vásárolsz, minden esetben fel kell forralni, hiszen egészségre ártalmas, betegségeket okozó baktériumokat tartalmazhat. A boltban kapható pasztőrözött tej azonnal fogyasztható, és ha meleg tejet ír a recept, akkor sem kell forralni.

A nyers tejjel körültekintően kell bánni, és mindig fel kell forralni! / Fotó: Shutterstock
A nyers tejjel körültekintően kell bánni, és mindig fel kell forralni! / Fotó: Shutterstock

Tej forralása tűzhelyen

Válassz egy rozsdamentes edényt, aminek vastag az alja; a tej így egyenletesen melegszik fel anélkül, hogy odaégne. Mivel a tej „kényes”, könnyen átveszi a szagokat, ízeket, és az edényben lévő láthatatlan ételmaradékok, mikrosérülések miatt könnyen leég, jó, ha kinevezel egy tejeslábost, amiben mást nem főzöl. Közepes lángon melegítsd addig a tejet, míg apró buborékok jelennek meg, majd kapcsold ki főzőlapot, vagy zárd el a gázt. A tejnek bőven elég 5-7 másodpercig forrni, nincs szükség hosszú percekre ahhoz, hogy a káros mikroorganizmusok elpusztuljanak.

Jó, ha van egy külön tejeslábasod / Fotó: Shutterstock
Jó, ha van egy külön tejeslábasod / Fotó: Shutterstock

Tej forralása mikróban

Magáról a mikró használatáról is megoszlanak a vélemények, így természetesen a tej forralását is vannak, akik ellenzik. Ha használsz mikrót, nyugodtan felforralhatod benne a tejet is. Önts kevés tejet egy mikrózható edénybe, és 15 másodpercenként megkeverve indítsd el kb. 70%-os teljesítménnyel. Amikor a tej gőzölni kezd és apró buborékok jelennek meg, kész. Egy átlagos teljesítményű mikróban ez 2-2,5 perc.

Ha nyers tejet vásárolsz

  • A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttasd haza.
  • Ne kóstold meg, és ne engedd, hogy a családtagok beleigyanak!
  • Forralás után, ha nem szeretnéd felhasználni, hideg vízben hűtsd ki.
  • Ha kihűlt, hűtőszekrényben, lefedve tárold, így akár több napig is eltartható.
  • A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mosd ki, forró vízzel öblítsd át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tárold, és más élelmiszer, vagy ital tárolására ne használd.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:



A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.