Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Puncstorta  recept
Puncstorta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A járványügyi óvintézkedések velejárója, hogy nem mehetünk éttermekbe. A Laurel Budapest különleges utazóbőröndje azonban megoldást kínál arra, hogy egy szempillantás alatt a csúcsgasztronómia központjává váljon a saját konyhánk. Mert ugye, ha a hegy nem megy Mohamedhez...

Nem ilyen születésnapról álmodott a Laurel Budapest, amely tavaly április 17-én nyitotta meg a kapuit, de a koronavírus nem válogatott a tervek és vágyak között, mielőtt fenekestől felforgatta volna mindannyiunk életét. Amikor bő egy hónappal ezelőtt a Kertész utcai helyen járt az Ínyenc stábja, egy kreatív, precíz, energikus, tettre kész csapatot ismert meg, nem véletlen, hogy a tulajdonos, Báthory Gergely, és Mede Ádám, a séf ambiciózus tervekről számolt be.

Volt is mire építeni, hiszen a nyitás óta egyre szélesebb kör azonosította a hazai csúcsgasztronómia megkerülhetetlen bázisaként a Laurelt, amely a nyolc fogásos séfmenü mellett évszakonként változó, hatfelvonásos összeállítással növelte hónapról hónapra a népszerűségét. Mede Ádám a természetes, főként hazai alapanyagok mellett kötelezte el magát, amelyek érthető, szórakoztató formában kerülnek a tányérjaira, erre pedig a visszajáró magyar vendégeken túl igencsak vevő volt számos turista, köztük brit, skandináv, ázsiai és amerikai ínyencek.

A járvány és a vele járó korlátozások azonban mindent felülírtak, a március 15-i hétvége után határozatlan időre a Laurel is bezárt. Sejthető volt, hogy a csapat tagjai nem feltett lábbal várják a veszélyhelyzet elmúlását. Ez a gyanú április 1-jén be is igazolódott. Bár a házhoz szállítás aligha reprodukálhatja egy egész estés gasztronómiai élményt kínáló fine dining étterem miliőjét, a voucherrel kombinált utazóbőrönddel a csapat átvágta a gordiuszi csomót.

Azok a vendégek ugyanis, akik megvásárolnak egy 15 ezer forint értékű utalványt, amit a majdani újra nyitáskor válthatnak be, ajándékba kapnak egy hat fogásos (négy plusz kettő), két fős vacsorát, a Silentium menüt, ami egy pofás kis bőröndben érkezik. Az első meglepetés már maga a kézbesítés, hiszen nem egy random futár nyújtja át a pakkot, hanem akár maga a séf vagy az étterem tulajdonosa.

Innentől pedig indulhat a DIY-kaland, egy kicsit azt a hamis látszatot keltve, hogy tíz perc alatt bárkiből válhat egy Michelin-aspiráns hely konyhafőnöke. Ehhez pedig csak egy fazékra és egy serpenyőre van szükség. Merthogy a csúcsminőségű konyhakész alapanyagokkal néhány laikusként is egyszerű mozdulat után tálalható a Laurel home edition, ami jelen esetben a bemelegítő kovászos kenyér és a füstölt vaj után füstös pisztránggal folytatódik, burgonyasalátával.

Minden egyes hozzávaló felcímkézett vákuumcsomagolásban van, ha valaki direkt el akarná rontani valamelyik fogást, akkor sincs sok esélye hibázni. Ráadásul a borpárosításban, ha virtuálisan is, de ezúttal is számíthat a vendégből lett házigazda Tüü Péter kétszeres magyar sommelier bajnok ajánlásaira.

A „munka” a következő két fogásra, a kacsalevesre, illetve a marhaoldalasra összpontosul, merthogy a forrásig melegített leveshez betét is dukál, az oldalas pedig hagymás nudlival egészül ki, amit aranybarnára pirítunk tálalás előtt. Alighanem sokaknak nyeri el a tetszését, hogy mindehhez borsodi csalamádé jár. Ahogy ehhez kapcsolódóan egy kommentelő találóan már meg is jegyezte: Mede Ádám nem felejtette el, honnan jött (Ózdról).

Talán először kevesen hiszik el egy pizzás dobozhoz képest parányi bőrönd láttán, hogy jóllakottságot is hozhat ez a vacsora, ehhez képest a dupla desszertkör előtt nem árt egyet szusszanni. Merthogy Ötvös Zsuzsanna cukrászséf ezúttal is megadta a módját a záró akkordnak: a maláta, sóskaramell, karamellizált fehér csokoládé mágikus háromszöge után jön az úgynevezett petit fours édességválogatás, amit már tényleg csak akkor érdemlünk meg, ha egyáltalán nem szegtük meg a kijárási korlátozást.

Ezek után egy igazi ínyenc sem kívánhat mást, mint amit az étterem: a világ rendjének már csak azért is mielőbb helyre kell állnia, hogy az emberek olyan különleges helyeken ehessenek finomakat és kapcsolódhassanak ki, amilyen a Laurel.

Gyöngyösi Balázs

PÉKSULI SZABIVAL: LEPD MEG A CSALÁDOT HÚSVÉTKOR EGY ISTENI CSÜLKÖS KENYÉRREL! >>>

4 RECEPT, HA VAN OTTHON EGY ZACSKÓ MIRELIT ZÖLDSÉGKEVERÉK >>>

EZT LEHET CSINÁLNI ÉS EZT NEM HÚSVÉTKOR A KORONAVÍRUS MIATT >>>

BÖNGÉSSZ TE IS OTTHONRÓL DIGITÁLIS LAPJAINK KÖZÖTT >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.