Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vadasmártás sertéscombbal
Krémes spenótfőzelék
Madártejszelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Dödölle - az eredeti recept
Mézes-mustáros csirkemell
Vadas marha
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Amerikai almás pite sós karamellel
Mákos guba
Mirinda-szelet
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Szilvás gombóc hagyományosan
Körömpörkölt csülökkel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gyümölcs

Gesztenye-kisokos: kérdések és válaszok az ősz egyik kedvenc finomságáról

gesztenye
Bár kevesen tudják, de a gesztenye bizony gyümölcs – tele vitaminnal, ásványi anyaggal és élelmi rosttal. Nézzük, hogyan használhatjuk fel ezt a szuperélelmiszert!

A gesztenyében számottevő mennyiségben található sejtvédő hatású E-vitamin, de jelentős a B1-, B2- és B6-vitamin-tartalma is. C-vitamin-tartalma a málnáéval és a ribizliével vetekszik. Az aprócska termés valóságos nátrium-, kálium-, kalcium- és foszforbomba, míg zsiradék csak nyomokban, koleszterin pedig egyáltalán nem található benne.

A gesztenye értékes tápanyagokban és vitaminokban gazdag / Fotó: Shutterstock
A gesztenye értékes tápanyagokban és vitaminokban gazdag / Fotó: Shutterstock

Melyiket vegyük, hogyan tároljuk?

  • Csakis fényes, sötétbarna, sima és kemény felületű szemeket vásároljunk. Amelyik megrázva nagyon zörög, az már nem friss.
  • Felhasználás előtt száraz, hűvös helyen tároljuk, és ha mégis a hűtőbe tennénk, ne zacskózzuk be, hogy a gesztenye levegőzhessen.

Hogy főzzük meg a gesztenyét?

Először dobjuk hideg vízbe a szemeket. Amelyik feljön a víz felszínére, az könnyebb, tehát vagy kirágta belül a kukac, vagy nagyon öreg már – ezeket dobjuk ki! A többit öblítsük le, majd vágjuk be mindegyiket, a gömbölyű felén keresztirányban. Aszerint, hogy mit készítünk belőle, kb. fél óra alatt puhára főzhetjük enyhén sós vízben vagy húslevesben. A szemeket szűrőlapáttal, kisebb adagokban emeljük ki a főzőléből, és még melegen hámozzuk meg, gondosan eltávolítva a betüremkedett hártyákat is. Ezután aprítsuk fel a receptnek megfelelően.

Felhasználhatjuk édes gesztenyepüréhez, süteményekbe krémként, sós töltelékbe húsokhoz, esetleg burgonyát helyettesítő köretként.

Isteni finom gesztenyés pite készülhet belőle / Fotó: Shutterstock
Isteni finom gesztenyés pite készülhet belőle / Fotó: Shutterstock

Hogyan süssük meg a gesztenyét?

Áztasuk be a szemeket legalább 1 órára vagy akár egész éjszakára. Utána vagdossuk be a domború oldalukat, és hagyjuk ázni még egy fél órát. A tepsit béleljük ki sütőpapírral vagy alufóliával, és melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Süssük a szemeket 25-30 percig, közben többször rázzuk meg a sütőlapot, hogy minden oldalukon megpirulhassanak. A megsült gesztenyéket csomagoljuk 10 percre konyharuhába, majd még melegen tisztítsuk meg őket.

Tudtad?

A finom, ritka, gesztenyevirág-illatú mézet gyógyhatása miatt nagyra értékelik. Fogyasztásával kedvezően befolyásolható a vérszegénység, a kimerültség, az étvágytalanság. Alkalmas visszérproblémák kezelésére és a trombózis megelőzésére is.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A SÜLT GESZTENYE>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.