A gesztenyében számottevő mennyiségben található sejtvédő hatású E-vitamin, de jelentős a B1-, B2- és B6-vitamin-tartalma is. C-vitamin-tartalma a málnáéval és a ribizliével vetekszik. Az aprócska termés valóságos nátrium-, kálium-, kalcium- és foszforbomba, míg zsiradék csak nyomokban, koleszterin pedig egyáltalán nem található benne.
Először dobjuk hideg vízbe a szemeket. Amelyik feljön a víz felszínére, az könnyebb, tehát vagy kirágta belül a kukac, vagy nagyon öreg már – ezeket dobjuk ki! A többit öblítsük le, majd vágjuk be mindegyiket, a gömbölyű felén keresztirányban. Aszerint, hogy mit készítünk belőle, kb. fél óra alatt puhára főzhetjük enyhén sós vízben vagy húslevesben. A szemeket szűrőlapáttal, kisebb adagokban emeljük ki a főzőléből, és még melegen hámozzuk meg, gondosan eltávolítva a betüremkedett hártyákat is. Ezután aprítsuk fel a receptnek megfelelően.
Felhasználhatjuk édes gesztenyepüréhez, süteményekbe krémként, sós töltelékbe húsokhoz, esetleg burgonyát helyettesítő köretként.
Áztasuk be a szemeket legalább 1 órára vagy akár egész éjszakára. Utána vagdossuk be a domború oldalukat, és hagyjuk ázni még egy fél órát. A tepsit béleljük ki sütőpapírral vagy alufóliával, és melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Süssük a szemeket 25-30 percig, közben többször rázzuk meg a sütőlapot, hogy minden oldalukon megpirulhassanak. A megsült gesztenyéket csomagoljuk 10 percre konyharuhába, majd még melegen tisztítsuk meg őket.
A finom, ritka, gesztenyevirág-illatú mézet gyógyhatása miatt nagyra értékelik. Fogyasztásával kedvezően befolyásolható a vérszegénység, a kimerültség, az étvágytalanság. Alkalmas visszérproblémák kezelésére és a trombózis megelőzésére is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.