Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amikor valaki diétázik - fogyási vagy gyógyulási céllal - többnyire a legnehezebb a cukrot, a süteményeket - az édes ízt elengedni. Mivel a mesterségesen előállított édesítők hosszútávon nem fogyaszthatóak kellemetlen emésztőrendszerben jelentkező mellékhatások nélkül, érdemes előnyben részesíteni a valamennyivel drágább, de természetes édesítő hatású, cukormentes szereket. Házigazdánk 3 részes cikksorozatban mutatja be a legnépszerűbbeket!

A civilizációs betegségek sokaságáért felelős a mértéktelen cukorfogyasztás. Néhány cég jó üzleti fogásként - és valószínű, hogy akkor még jó szándékkal, nem tudatosan, de cukor helyett olyan mesterséges édesítőket kezdtek piacra dobni a cukorbetegeknek és a diétázóknak, amelyek mértéktelenül fogyasztva komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

Szépen lassan, a megnövekedett igények miatt, az egészség jegyében megjelentek az alacsony szénhidrát tartalmú, természetes, alternatív édesítők. Olyan édesítőkről olvashatsz itt, melyeket a paleolit étrendbe is be lehet illeszteni, természetesen mindent mértékkel!

Xilitol /Nyírfa cukor

Nagyobb mennyiségben az ipar számára a nyírfa rostjaiban található xilán-ból állítják elő innen ered a nyírcukor kifejezés. Ma már nem csak nyírfából készítik, hanem zöldségek, növények feldolgozásával is elő tudják állítani, ezt nevezik xilitolnak. 7-es glikémiás indexel bír, így a vércukorszintet nem emeli meg, cukorbetegek és fogyni vágyók is használhatják a hagyományos cukor helyett. Nincs különösebb mellékíze, könnyen meg lehet szokni. A cukoréval azonos mennyiségben kell adagolni, ami megkönnyíti a receptek átalakítását. Lúgosító hatású a gyümölcscukorral és a répacukorral szemben. Akik sok édességet fogyasztanak, azoknál a savasodás, mind az emésztőrendszerben, mind a szájban elkerülhetetlen, és ez bizony sokszor fizikai megnyilvánulásokban is jelentkezik (ízületi problémák, reflux, fogszuvasodás…). A cukrok, szénhidrátok lecserélésével számos egészségügyi probléma javulásnak indulhat.

Kinek nem javallt?

A xilitol azonban nem kedvező azok számára, akiknek valamilyen emésztőrendszeri gyulladása van, ugyanis hasi fájdalmakat okoz. Én jó indikátornak szoktam nevezni, mert sokszor egy már régóta meglevő bélgyulladás sincs feltárva, viszont a xilitol rögtön megmutatja a valóságot. Sokaknál okoz puffadást, és hasmenést is. Ez esetben kerülni kell, nem szabad erőltetni a használatát.

Termékösszetevőknél E967 jelzést keress!

Felkészül: a sztívia!

Házigazdánk további cikkeit és receptjeit itt találod! >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.