Abban az esetben beszélhetünk erről az ételallergiáról, ha szervezetünk a tojásban található valamelyik fehérjét allergénként ismeri fel, emiatt az immunrendszert védekezésre készteti. A tojásban körülbelül negyvenféle fehérje van, ezek közül bármelyik előidézhet allergiás reakciókat, a legerősebb allergénhatást azonban az ovalbumin, a konalbumin, a lizozim, a vitellin, az ovomucoid és az ovoglobulin esetében figyelték meg.
A tojásallergia tünete – a legtöbb ételallergiához hasonlóan – lehet bőrkiütés, ekcéma, visszatérő köhögés, hányinger, felső légúti panaszok, emésztési problémák, hasmenés, asztma. Ha a tünetek összefüggésbe hozhatók tojástartalmú ételek fogyasztásával, próbaképpen el kell hagyni a tojást az étrendből. Ha ennek következtében elmúlnak a panaszok, néhány hét múlva érdemes újra tojásból készült ételt enni, mert ha a panaszok ismét megjelennek, egyértelmű, hogy tojásallergiáról van szó. Szükség esetén vérvizsgálatból is felállítható a diagnózis.
Mint minden ételallergiánál, ebben az esetben is figyelni kell a keresztallergiára: aki érzékeny a tojásra, nemcsak a tyúk tojásának fehérjét és sárgáját, de más szárnyasok tojását sem fogyaszthatja. A hasonló fehérjeszerkezet miatt előfordulhat keresztreakció csirkehúsra is, továbbá tanácsos kerülni a szárnyasok tollával való érintkezést, így például mellőzni kell a tollból készült paplan, párna, pehelykabát használatát.
A készen vásárolt termékek között az is kiválthatja az allergiás tünetek megjelenését, amelyik csak nyomokban tartalmaz tojást. Ezért kell mindig alaposan tanulmányozni a megvásárolni kívánt élelmiszer összetevőinek listáját. A legbiztosabb, ha a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank honlapján, a www.taplalekallergia.hu-n tájékozódunk, itt megtalálható a garantáltan tojásmentes termékek listája. Nem árt tisztában lenni azzal is, hogy egyes védőoltások (például az influenza, a veszettség és a sárgaláz elleni vakcinák) tojást tartalmaznak, ezért beadásuk előtt mindig konzultáljunk orvossal.
Nem elég azonban, ha az érintettek egyszerűen elhagyják étrendjükből a tojást, a benne lévő értékes tápanyagokat ugyanis más élelmiszerrel kell pótolni a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás érdekében. Ha elegendő tejet, tejterméket, húst, gabonát, növényi olajokat, zöldségfélét, gyümölcsöt, olajos magvakat eszünk, a tojás mellőzése ellenére sem alakulhatnak ki hiánybetegségek. Néhány ötlet a tojás és a belőle készült ételek helyettesítéséhez:
- A durumtészta durumbúzadara és víz felhasználásával, tojás hozzáadása nélkül készül, íze teljesen olyan, mint a tojásos száraztésztáké. Nem véletlen, hogy a tésztaimádó olaszok is ezt a típust főzik. Sokféle formában (spagetti, orsó, fodros nagykocka, penne, szarvacska, stb.) kapható már.
- Ha az ételrecept a hozzávalók összetapasztása miatt írja elő a tojást (például vagdaltak készítése során), helyette sűrítő és zselésítő hatása miatt jól alkalmazható a héjában főtt és melegen áttört, majd kihűtött burgonya, valamint a paradicsompüré is.
- A hagyományos süteménytészták esetében a tojás kötőanyagként funkcionál, hiszen a fehérliszt tojás nélkül nem áll össze megfelelő minőségű tésztává. Ám a tönkölybúzából, rozsból, árpából őrölt lisztekből kevés víz hozzáadásával tökéletes állagú tészta keverhető, illetve gyúrható. Kevert sütemények esetén annak érdekében, hogy a tészta összeálljon, a tojást kiválthatjuk alma- vagy banánpürével is: 1 tojást kb. 80 g banán- vagy almapürével helyettesíthetünk.
- Panírozásnál a tojást kiválthatjuk kukoricakeményítővel vagy tejjel, de az is jó megoldás, ha lisztből és vízből a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb masszát keverünk, és ezt használjuk a felvert tojás helyett.
- Lenmagból is készülhet tojáspótló. A magokat vízbe áztatjuk (esetleg megfőzzük), összeturmixoljuk, így zselés állagú, dióra emlékeztető ízű masszát kapunk. Egyes sütemények elkészítésénél 1 tojást körülbelül 1 evőkanál lenmag és 3 evőkanál víz összeturmixolt keverékével helyettesíthetünk.
- Bundáskenyér sütésénél a tojást kiválthatjuk vízzel és fűszerekkel kikevert csicseriborsóliszttel.
- A tojás nélkül készült ételeket, süteményeket sárgára színezhetjük kukoricaliszttel, sáfránnyal, kurkumával vagy párolt, reszelt sárgarépával.
- Különböző tojáshelyettesítő porok is bevethetők, amelyeket vízzel kell elkeverni, ezután használhatók sütéshez, főzéshez.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg cukor
fél csomag sütőpor
2 evőkanál kakaó
6 evőkanál olaj
2,5-3 dl víz
Elkészítés: A száraz alapanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk az olajat, majd fokozatosan a vizet. Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb tepsit, és beleöntjük a tésztát. Tűpróbáig sütjük.
Hozzávalók:
4 evőkanál kukoricakeményítő
csipetnyi só
ízlés szerint karfiol, cukkini, karalábé
hideg víz
étolaj a sütéshez
Elkészítés: A zöldségeket előpároljuk, szeleteljük, a karfiolt rózsáira szedjük. A kukoricakeményítőt összekeverjük a sóval és annyi hideg vízzel, hogy csomómentes, kissé híg, palacsintatésztához hasonló állagú masszát kapjunk. A zöldségeket megforgatjuk a keményítős tésztában, majd forró olajban kisütjük.
Hozzávalók:
30 dkg darált sertéshús
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb pritaminpaprika
1 evőkanál őrölt pirospaprika
1 szelet kenyér
petrezselyemzöld
só
bors
étolaj a sütéshez
Elkészítés: A kenyeret vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, hozzáadjuk a darált húshoz. Beleszórjuk az apróra vágott pritaminpaprikát, az összetört fokhagymát, a petrezselyemzöldjét, valamint a pirospaprikát, a sót és a borsot. Alaposan összekeverjük, fél órára állni hagyjuk, majd a masszából lapos korongokat formázunk, és olajban megsütjük.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 dl tej
víz (amennyit felvesz)
1 csipet só
3 kanál olaj
Elkészítés: A liszt felét tálba tesszük, apránként hozzáöntjük a tejet és a vizet, majd addig keverjük (robotgéppel gyorsabb), amíg nokedlitészta sűrűségű nem lesz. Ezután fokozatosan hozzáadjuk a maradék lisztet és még annyi vizet, hogy közepes sűrűségű tésztát kapjunk (ebből a tésztából nem lehet vékony palacsintát sütni, ezért ne legyen túl híg). Végül hozzáadjuk a sót, az olajat, illetve ha édesen szeretjük a palacsintát, akkor 1-2 kanál cukrot is tehetünk bele. Sütés előtt a palacsintasütőbe öntsünk kevés olajat. A tésztát célszerű aranybarnára, nem pedig világos színűre sütni, mert a tojás hiánya miatt a tészta a hagyományoshoz képest könnyebben szakad.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.