Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egészséges

Ezek a szívbarát gesztenye lenyűgöző egészségőrző hatásai

Ezek a gesztenye lenyűgöző egészségőrző hatásai
Enyhén édes ízű finomság, amelyet számtalan módon fogyaszthatunk, de bárhogy is esszük, biztosak lehetünk benne, hogy egészségünkre válik!

A gesztenye számos vitamin és ásványi anyag forrása, de más kedvező tulajdonságai is vannak. Nézzük, miért érdemes ennünk!

1. Alacsony a zsírtartalma

Kiváló forrása a réznek, mangánnak, B6- és C-vitaminnak, tiaminnak, folsavnak, riboflavinnak és a káliumnak. A legtöbb más dióféléhez képest a gesztenye kevesebb kalóriát tartalmaz, mivel alacsony a zsírtartalma. Szénhidráttartalma is magasabb, mint a legtöbb diófélének, és rengeteg rost is van benne, ami számos előnnyel jár az egészségre nézve, hiszen segíti az emésztést és táplálja a hasznos bélbaktériumokat.

Bárhogy is esszük a gesztenyét, az csak a javunkra válhat /Fotó: Shutterstock
Bárhogy is esszük a gesztenyét, az csak a javunkra válhat /Fotó: Shutterstock

2. Szemünk is kívánja

Nagy mennyiségű és rengetegféle antioxidánst tartalmaz, köztük luteint és zeaxantint is, amelyek rendkívül fontos anyagok a szem egészsége szempontjából. Ezek ráadásul képesek felhalmozódni a retinában, és védelmet nyújtanak a kék fény okozta károsodástól. Így azoknak, akik monitor előtt dolgoznak, érdemes gyakran enniük ebből a finom csemegéből. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák okozta károsodástól. A szabad gyökök magas szintje oxidatív stressznek nevezett állapotot okozhat. Ezek növelhetik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kockázatát.

3. Segítheti a szív egészségét

A gesztenye jó forrása a szívnek kedvező tápanyagoknak. Tanulmányok kimutatták, hogy a benne található különböző ásványi anyagok és nyomelemek, például a gallusz- és az ellagsav, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, az inzulinrezisztenciát, valamint elnyomhatják a daganatok növekedését és terjedését. Emellett jó káliumforrás is, ami szintén jótékony hatással van a szívre.

4. Szabályozhatja a vércukorszint

A vércukorszint szinten tartása fontos az egészség szempontjából, de különösen akkor, ha valaki inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenved, ugyanis a tartósan magas vércukorszint növelheti az egészségügyi szövődmények kockázatát a cukorbetegeknél. E szövődmények közé tartozik az erek és a szervek károsodása.

5. Csökkentheti a gyulladást

Bár a gyulladás egy természetes folyamat, amely segít a testnek a gyógyulásban és a fertőzések elleni küzdelemben, de idővel igencsak megterheli a szervezetet, ezért érdemes gyulladáscsökkentő ételeket enni. Ilyen például a gesztenye, amely különböző antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek együttes erővel képesek csökkenteni a gyulladást.

+1 Sokoldalú alapanyag

Nem csak gesztenyepürét lehet készíteni belőle, hanem akár krémlevest, köretet, és más zöldségekkel vagy rizzsel keverve salátákhoz is lehet adni, vagy akár húsok töltelékeként is megállja a helyét. Ha pedig csak egyszerűen megsütjük a sütőben, akkor az esti tévézéshez is szuper csemege.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.