Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

Sült gesztenye air fryerben: gyorsan elkészül és nagyon finom!

Hűvös, nyálkás, ködös időben nincs jobb, mint egy fűszeres finomsággal kényeztetni a testet és a lelket. Az utcai gesztenyesütők illata, vagy otthon, a sütőből áradó aroma hozzátartozik a hideg évszakhoz, így egyszerűen muszáj gesztenyét sütni!

Az air fryert nem szabad túlzsúfolni gesztenyével / Fotó: Shutterstock

Így készül a sült gesztenye air fryerben

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg gesztenye

Elkészítés:

  1. Az air fryert előmelegítjük 190 fokra.
  2. A gesztenyét megmossuk és papírtörlővel megszárítjuk. Lapos oldalával lefelé egy vágódeszkára tesszük, és egy éles késsel húzunk egy nagy X-et a domború oldalára. Fontos, hogy a kés átmenjen a külső héjon és az alatta lévő barna rétegen. (Ettől könnyebb lesz eltávolítani sütés után a héjat.)
  3. A gesztenyéket a légsütő kosarába tesszük a vágott oldalukkal felfelé. (Ne zsúfoljuk túl a kosarat, hogy szépen átsüljenek a szemek.)
  4. A gesztenyéket 17 percig sütjük, miközben a kosarat egyszer-kétszer megrázzuk.
  5. Ha megsült, a forró gesztenyéket egy tiszta konyharuhára, majd onnan papírzacskóba tesszük. A zacskó tetejét lezárjuk, hogy a gőz beszoruljon. Hagyjuk így párolódni még legalább 5 percig. Ezután meghámozzuk és fogyaszthatjuk is.

Miért jó a gesztenye?

A gesztenye gazdag vitaminokban (C-vitamin, B-vitaminok) és ásványi anyagokban (magnézium, kálium). Alacsony a zsírtartalma, így egészséges nassolnivalónak számít.

Hogyan vásárolj gesztenyét?

  • Kerüld azokat a darabokat, amelyek repedtek, ráncosak vagy sérültek, mert ezek valószínűleg belül sem egészségesek.
  • A jó gesztenye kemény és feszes tapintású. Ha puha, az annak a jele lehet, hogy kiszáradt vagy beteg.
  • A friss gesztenye telített és gömbölyű. A lapos vagy könnyű darabok belül üresek.
  • Az érett és friss gesztenyének sima, fényes, sötétbarna héja van.
  • A gesztenyének nincs különösebben erős illata. Ha penészes vagy savanyú szagot érzel, ne vedd meg!
  • Tedd egy tál vízbe a gesztenyéket: amik felúsznak a felszínre, azokat nem érdemes megsütni.
A papír az otthoni sütésnél is elengedhetetlen / Fotó: Shutterstock

Így lesz tökéletes a sütőben sült gesztenye

A Mindmegette a budapesti karácsonyi vásárban, a Vörösmarty Classix Xmasen találkozott egy rutinos gesztenyeárussal, aki elárulta a tökéletes, könnyen megpucolható sült gesztenye titkát. Sokak számára meglepő lehet, de a néni szerint nem kell vizet tölteni a gesztenye alá, gőz sem kell, a titok az előkészítésben és a sütés módjában rejlik. A gesztenyéket nem elég csak bevágni, vagy keresztalakú vágást ejteni a tetején, hanem majdnem teljesen át kell metszeni a héjat a gesztenye kerületén az aljától az aljáig. Ehhez a legjobb eszköz egy éles sniccer. A gesztenyéket ezután az aljukkal lefele, tehát a vágással felfele egy tepsire kell tenni, majd behelyezni a jól előmelegített, 190-200 fokos sütőbe, hogy hirtelen magas hő érje a gesztenyéket. 10-15 perc alatt a gesztenyék héja kipattan, és ezután kell mérsékelni a hőt 160 Celsius-fokra és 20-25 perc alatt készre süthetjük a gesztenyét.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

 



 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.