Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egészséges

Ezek a szívbarát gesztenye lenyűgöző egészségőrző hatásai

Ezek a gesztenye lenyűgöző egészségőrző hatásai
Enyhén édes ízű finomság, amelyet számtalan módon fogyaszthatunk, de bárhogy is esszük, biztosak lehetünk benne, hogy egészségünkre válik!

A gesztenye számos vitamin és ásványi anyag forrása, de más kedvező tulajdonságai is vannak. Nézzük, miért érdemes ennünk!

1. Alacsony a zsírtartalma

Kiváló forrása a réznek, mangánnak, B6- és C-vitaminnak, tiaminnak, folsavnak, riboflavinnak és a káliumnak. A legtöbb más dióféléhez képest a gesztenye kevesebb kalóriát tartalmaz, mivel alacsony a zsírtartalma. Szénhidráttartalma is magasabb, mint a legtöbb diófélének, és rengeteg rost is van benne, ami számos előnnyel jár az egészségre nézve, hiszen segíti az emésztést és táplálja a hasznos bélbaktériumokat.

Bárhogy is esszük a gesztenyét, az csak a javunkra válhat /Fotó: Shutterstock
Bárhogy is esszük a gesztenyét, az csak a javunkra válhat /Fotó: Shutterstock

2. Szemünk is kívánja

Nagy mennyiségű és rengetegféle antioxidánst tartalmaz, köztük luteint és zeaxantint is, amelyek rendkívül fontos anyagok a szem egészsége szempontjából. Ezek ráadásul képesek felhalmozódni a retinában, és védelmet nyújtanak a kék fény okozta károsodástól. Így azoknak, akik monitor előtt dolgoznak, érdemes gyakran enniük ebből a finom csemegéből. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököknek nevezett instabil molekulák okozta károsodástól. A szabad gyökök magas szintje oxidatív stressznek nevezett állapotot okozhat. Ezek növelhetik a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések kockázatát.

3. Segítheti a szív egészségét

A gesztenye jó forrása a szívnek kedvező tápanyagoknak. Tanulmányok kimutatták, hogy a benne található különböző ásványi anyagok és nyomelemek, például a gallusz- és az ellagsav, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát, az inzulinrezisztenciát, valamint elnyomhatják a daganatok növekedését és terjedését. Emellett jó káliumforrás is, ami szintén jótékony hatással van a szívre.

4. Szabályozhatja a vércukorszint

A vércukorszint szinten tartása fontos az egészség szempontjából, de különösen akkor, ha valaki inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenved, ugyanis a tartósan magas vércukorszint növelheti az egészségügyi szövődmények kockázatát a cukorbetegeknél. E szövődmények közé tartozik az erek és a szervek károsodása.

5. Csökkentheti a gyulladást

Bár a gyulladás egy természetes folyamat, amely segít a testnek a gyógyulásban és a fertőzések elleni küzdelemben, de idővel igencsak megterheli a szervezetet, ezért érdemes gyulladáscsökkentő ételeket enni. Ilyen például a gesztenye, amely különböző antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek együttes erővel képesek csökkenteni a gyulladást.

+1 Sokoldalú alapanyag

Nem csak gesztenyepürét lehet készíteni belőle, hanem akár krémlevest, köretet, és más zöldségekkel vagy rizzsel keverve salátákhoz is lehet adni, vagy akár húsok töltelékeként is megállja a helyét. Ha pedig csak egyszerűen megsütjük a sütőben, akkor az esti tévézéshez is szuper csemege.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.