Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egészséges

Te is érzed ezeket a tüneteket? Meglepő okai lehetnek az alkoholallergiának

Íme, az alkoholallergia főbb okai és tünetei /Fotó: Illusztrációs - Shutterstock
Manapság egyre gyakoribbak a különböző ételérzékenységek, ám azt kevesen gondolnánk, hogy akár az alkoholos italokra is lehetünk allergiások. Ez akkor fordulhat elő, amikor a szervezetünk úgy reagál az alkoholra, mintha az egy káros betolakodó lenne, és antitesteket termel, amelyek megpróbálják leküzdeni azt. Ez okozhat allergiás reakciót.

Bár igen ritka jelenség, de ha mégis jelen van, nem kell sokat innunk ahhoz, hogy rettenetesen rosszul érezzük magunkat. Akár néhány korty bor vagy sör is elég lehet.

Hiányzó enzimek

A legtöbb esetben, ha reakciót mutatunk az alkoholra, nem allergiások vagyunk rá, hanem intoleranciánk van. Nincsenek meg bennünk az alkohol feldolgozásához szükséges aktív enzimek egyike - az alkohol-dehidrogenáz (ADH) vagy az aldehid-dehidrogenáz (ALDH). Ezt gyakran okoz alkohol intoleranciát.

Kiütések és görcsök

Az alkoholallergia tünetei általában súlyosabbak. Ilyenek lehetnek a kiütések, légzési nehézségek, arcduzzanat, gyomorgörcsök, emellett jelentkezhetnek olyan tünetek, amelyek nagyon hasonlóak a részegséghez, mint például a kipirosodás, az összecsuklás, hányás, hasmenés és émelygés, de akár anafilaxia is felléphet, ami egy súlyos reakció. Ha erre gyanakszunk, vagy duzzanatot érzünk a torkunkban, légzési nehézségeket tapasztalunk, azonnal hívjuk a 112-es számot!

Az alkoholalleriga tünetei kipirosodás, összecsuklás, hányás, hasmenés és émelygés is lehet /Fotó: Illusztráció - Shutterstock
Az alkoholalleriga tünetei kipirosodás, összecsuklás, hányás, hasmenés és émelygés is lehet /Fotó: Illusztráció - Shutterstock

Hasonlít a másnaposságra

Ha alkohol-intoleranciában szenvedünk, akkor annak a jelei inkább a másnaposságra hasonlítanak. Ilyen lehet a fejfájás, rossz közérzet, émelygés, hasmenés, gyomorégés, forróságérzés, gyomorfájdalom, de előfordulhatnak enyhe légzési nehézségek is, ha asztmában szenvedünk, akkor felerősödhetnek a tüneteink.

Mi váltja ki?

Gyakran előfordul, hogy az alkoholos italokban található gyakori élelmiszer-allergének okozzák a kellemetlen tüneteket. Ilyenek lehetnek a gabonafélék, vegyi anyagok és tartósítószerek. A tüneteink akkor jelentkezhetnek, ha a szervezetünk ezeket nem tudja megfelelően lebontani. Az alkoholtartalmú italokban található gyakori allergének közé tartozik az árpa, búza, tojásfehérje, glutén, szőlő, hisztaminok, komló, rozs, szulfitok élesztő.

Nagyobb az esély rá

Nagyobb valószínűséggel alakulhat ki allergiás tünet, ha allergiások vagyunk a gabonafélékre vagy más ételféleségekre, esetleg Hodgkin-limfómánk van. Ha gyógyszert szedünk, mindig kérdezzük meg kezelőorvosunkat, hogy a tabletták szedése alatt ihatunk-e alkoholt. Mint minden allergia, ez is öröklődhet a családon belül. Az allergia kivizsgálása éppúgy történik, mint bármilyen más allergia gyanú esetén: bőrteszttel, esetleg az alkohol teljes megvonásával, újra fogyasztásával. Ha a reakció visszatér, akkor az bizonyítja az allergiát.

Fontos tudni!

Az alkohol tartalmú italok jelentősen növelik a szervezet hisztamin termelését. A vörösborban pedig elve magas a hisztamin. Így tehát, ha hisztamin érzékenyek vagyunk, akkor jobb, ha mindenféle alkoholt kerülünk!

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.