A hidegben nagyon jól tud esni egy bögre meleg tea vagy forró csoki, egy finom húsleves vagy krémleves is, azonban vannak olyan élelmiszerek, melyek hidegen fogyasztva is arra ösztönzik a szervezetünket, hogy gyújtsa be a kályhát és belülről fűtsön fel minket. A kínai orvoslás szerint mindent áthat a jin és a jang, és ez alól az ételek sem képeznek kivételt.
E felfogás szerint egyes alapanyagokban a jin vagy a jang van túlsúlyban, és eszerint minden zöldségről és gyümölcsről, húsról és gabonáról megállapítható, hogy hűti vagy pedig fűti az emberi szervezetet. Azok az élelmiszerek, melyekben a jin erő a domináns, azok hűsítenek, frissítőek és magas a nedvességtartalmuk, ellentétben a jang típusú ételekkel, melyek segítenek melegen tartani minket és kissé szárítják a testet. Ezek azok, melyekből érdemes egy picivel többet fogyasztani télen, a hideg hónapokban.
Télen rövidek a nappalok, nagyon hamar sötétedik, ilyenkor rengetegen betegek, fáradékonyak és a hideg, nyirkos idő is rányomja a bélyegét az ember hangulatára. A téli depresszió elkerülésében is segíthetnek az ételek, legyenek azok vidám sütemények vagy akárcsak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyek színesek, magas a vitamintartalmuk és erősítik az immunrendszert.
A jang típusú, azaz melegítő élelmiszerek közé tartozik:
A kínai orvoslás nemcsak az élelmiszereket, hanem az ízeket is csoportosította, és úgy tartják, hogy az édes és csípős ízek jang tulajdonsággal bírnak, míg a sós, savanyú és keserű ízek a jin kategóriába sorolhatók. Mint minden területen, az étkezés során is fontos az egyensúlyra való törekvés, különösen azért, mert mindegyik íz egy adott szervre különösen jó hatással van
Az édes a gyomornak, a fanyar a tüdőnek, a sós a vesének, a savanyú a májnak, a keserű pedig a szívnek tesz jót – olvasható a Huffington Post cikkében.
A téli hónapokban érdemes minél több levest vagy pörköltet fogyasztani, és nemcsak azért, mert melegen fogyasztva ténylegesen felforrósítanak bennünket, hanem azért is, mert ezekben könnyen vegyíthetjük a különféle, jang tulajdonsággal, azaz belső fűtőértékkel bíró alapanyagokat.
VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT TARHONYÁVAL
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.