Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A hideg idő beköszöntével előkerülnek a vastag pulcsik, sapkák, sálak és a téli kabátok. Télen azonban nemcsak vastag öltözékkel és forralt borral védekezhetünk a hideg ellen, hanem bizony étkezéssel is! Mutatjuk, melyek azok az ételek, melyek belülről fűtenek a hidegben.

A hidegben nagyon jól tud esni egy bögre meleg tea vagy forró csoki, egy finom húsleves vagy krémleves is, azonban vannak olyan élelmiszerek, melyek hidegen fogyasztva is arra ösztönzik a szervezetünket, hogy gyújtsa be a kályhát és belülről fűtsön fel minket. A kínai orvoslás szerint mindent áthat a jin és a jang, és ez alól az ételek sem képeznek kivételt.

A jin és jang áthatja az étkezést, az élelmiszereket is /Fotó: Shutterstock
A jin és jang áthatja az étkezést, az élelmiszereket is /Fotó: Shutterstock

E felfogás szerint egyes alapanyagokban a jin vagy a jang van túlsúlyban, és eszerint minden zöldségről és gyümölcsről, húsról és gabonáról megállapítható, hogy hűti vagy pedig fűti az emberi szervezetet. Azok az élelmiszerek, melyekben a jin erő a domináns, azok hűsítenek, frissítőek és magas a nedvességtartalmuk, ellentétben a jang típusú ételekkel, melyek segítenek melegen tartani minket és kissé szárítják a testet. Ezek azok, melyekből érdemes egy picivel többet fogyasztani télen, a hideg hónapokban.

Léteznek olyan ételek és élelmiszerek, amelyek belülről melegítik a testet /Fotó: Shutterstock
Léteznek olyan ételek és élelmiszerek, amelyek belülről melegítik a testet /Fotó: Shutterstock

Melegítő ételek, melyek belülről fűtik a testet
 

Télen rövidek a nappalok, nagyon hamar sötétedik, ilyenkor rengetegen betegek, fáradékonyak és a hideg, nyirkos idő is rányomja a bélyegét az ember hangulatára. A téli depresszió elkerülésében is segíthetnek az ételek, legyenek azok vidám sütemények vagy akárcsak olyan zöldségek és gyümölcsök, melyek színesek, magas a vitamintartalmuk és erősítik az immunrendszert.

A jang típusú, azaz melegítő élelmiszerek közé tartozik:

  • a paprika,
  • a bors,
  • a húsfélék (csirke, marha, bárány, sertés),
  • a fahéj,
  • a gyömbér,
  • a kakaó és a csokoládé,
  • a tojás,
  • a fokhagyma,
  • a vörös- és póréhagyma,
  • a sütőtök,
  • az olajos magvak
  • és a cseresznye is.
A téli időszakban érdemes hagymából is többfélét és többet fogyasztani /Fotó: Shutterstock
A téli időszakban érdemes hagymából is többfélét és többet fogyasztani /Fotó: Shutterstock

Az ízekre is érdemes odafigyelni

A kínai orvoslás nemcsak az élelmiszereket, hanem az ízeket is csoportosította, és úgy tartják, hogy az édes és csípős ízek jang tulajdonsággal bírnak, míg a sós, savanyú és keserű ízek a jin kategóriába sorolhatók. Mint minden területen, az étkezés során is fontos az egyensúlyra való törekvés, különösen azért, mert mindegyik íz egy adott szervre különösen jó hatással van

Az édes a gyomornak, a fanyar a tüdőnek, a sós a vesének, a savanyú a májnak, a keserű pedig a szívnek tesz jót – olvasható a Huffington Post cikkében.

Melegítő ételek receptjei

A téli hónapokban érdemes minél több levest vagy pörköltet fogyasztani, és nemcsak azért, mert melegen fogyasztva ténylegesen felforrósítanak bennünket, hanem azért is, mert ezekben könnyen vegyíthetjük a különféle, jang tulajdonsággal, azaz belső fűtőértékkel bíró alapanyagokat.

PHO LEVES

Pho leves marhahúsból recept
Pho leves marhahúsból recept

VÖRÖSBOROS MARHAPÖRKÖLT TARHONYÁVAL

Vörösboros marhapörkölt tarhonyával
Vörösboros marhapörkölt tarhonyával

SVÉD GYÖMBÉRES KEKSZ

Svéd gyömbéres keksz recept
Svéd gyömbéres keksz recept

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.