Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
A farsangi időszak szupersztárja egyértelműen a szalagos fánk, és hát ahány ház, annyi fánkrecept. Ha valakinek nem lennének szájról-szájra adott családi receptek a birtokában, vagy csak kíváncsi, mások hogyan csinálják, annak mutatunk néhány kipróbált, jól bevált variációt!

A nagyböjt előtti farsangi időszak kötelező eleme a fánk, aminek fontos jellemzője az úgynevezett szalag, azaz, hogy a középbarnára pirult sütemény oldalán, körben egy világosabb csík húzódik. A városi legendával ellentétben nem olyan nagy ördöngösség elérni ezt az állapotot, csupán néhány apró trükköt kell bevetni!

  • A sütéshez használt edénynek elég magas legyen az oldala, hogy a forró olaj ne fröccsenjen ki. Legjobb a zománcozott vagy rozsdamentes acélból
  • Az olajat 170-180 fokra kell felhevíteni. Ellenőrzésül tedd bele egy fakanál nyelét: ha buborékok jönnek fel mellette, a zsiradék elérte a megfelelő hőmérsékletet. Amennyiben nem elég forró az olaj, a tészta sok zsiradékot szív magába. Fontos: a fánkot és az édes tésztákat mindig friss olajban kell sütni!
  • Kis adagokat helyezz a forró zsiradékba! Ne rakd tele a lábost, mert a tészta lehűtheti az olajat, és azért sem, mert a fánkok a sütés közben megdagadnak.
  • A tészta egyik oldalának közepét kissé nyomd be, majd ezzel a felével lefelé tedd a lábosba. Az edényt fedd le, és a fánkalját süsd aranyszínűre. Ezután fordítsd meg, és fedő nélkül süsd meg a másik oldalát. A kész süteményt törlőpapírra vagy rácsra szedve csöpögtesd le.
  • Porcukorral megszórva, rummal vagy pálinkával ízesített baracklekvárral kínáld. Meghempergetheted vaníliás cukorban vagy kókuszreszelékben, de citromos mázzal megkenve is finom.

És most következzenek a kipróbált, bomba biztos fánk receptek!

FOSZLÓS FARSANGI FÁNK >>>

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

TÖLTÖTT SZALAGOS FÁNK (CSOKIS, VANÍLIÁS, LEKVÁROS) >>>

/Fotó: Mindmegette
/Fotó: Mindmegette

FÁNK, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI >>>

/Fotó: Mindmgette
/Fotó: Mindmgette

ELRONTHATATLAN SZALAGOS FÁNK >>>

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

KLASSZIKUS FARSANGI SZALAGOS FÁNK >>>

/Fotó: Mindmegette
/Fotó: Mindmegette

KÖNNYŰ SZALAGOS FÁNK >>>

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

NAGYMAMA FÉLE FÁNK >>>

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

TÖLTÖTT SZALAGOS FÁNK (BERLINER) >>>

/Fotó: Mindmegette
/Fotó: Mindmegette

FARSANGI SZALAGOS FÁNK >>>

/Fotó: Mindmegette
/Fotó: Mindmegette

PILLEKÖNNYŰ FÁNK >>>

/Fotó: Shutterstock
/Fotó: Shutterstock

MINDENFÉLE FÁNKOK arzenálja >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.