A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Barna színű a teljes kiőrlésű kenyér vagy csak színezik, hogy drágábban megvegyük? Miért és mióta divatos? Tényleg egészségesebb?
1. Fehérkenyér vs barnakenyér

Magyarország fehérkenyér-evő ország. Minden ételünkhöz, amihez kenyér illik, az fehér parasztkenyér. Nem mindenhol van ez így. Németországban például minél északabbra megyünk, annál sötétebb színekkel találkozunk.

Rengetegféle kenyér létezik
Rengetegféle kenyér létezik

2. Finomított és teljes kiőrlésű

A kenyér, ha búzából van, alapvetően kétféle lisztből készülhet: finomítottból és teljes kiőrlésűből. Eltarthatósága miatt, a finomított az elterjedtebb változat, így azonban a gabona elveszíti nagyjából összes jótékony hatását.

A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona összes ásványi anyag, nyomelem, vitamin és rost tartalmát, mivel a feldolgozás során a lisztben marad a gabonaszem héja és a csírakezdemény is.

A teljes kiőrlésű kenyér viszont, tartalmazza a gabonaszem minden részét, ezért sokkal darabosabb, így a belőle készült kenyér állaga sűrűbb. Hátránya, hogy sokkal hamarabb avasodni kezd, így nem lehet sokáig tárolni.

3. Fogyókúrába is beleillik

A teljeskiőrlésű kenyér tartósabban csökkenti az éhségérzetet, fogyasztásával csökken a kalóriadús tápanyagok felszívódása. Mindekettővel elősegíthetjük a fogyást, így a legtöbb diétába beleillik.

4. Kenyérszínezés

Vigyázzunk azonban a teljes kiőrlésű kenyér vásárlásánál. Ugyanúgy, ahogy a cukrot, a kenyeret is színezhetik, hogy teljeskiőrlésűnek nézzen ki, és drágábban el lehessen adni.

Nem csak búzából készül a kenyér>>>

Nem csak a búzából készül liszt
Nem csak a búzából készül liszt

5. Sütésnél

A teljes kiőrlésű péksütemények és kenyerek tésztája jóval sűrűbb és táplálóbb. Ha otthonra beszerzünk ilyen lisztet, mindenképpen keverjük a finomítottal, amíg nem tapasztaljuk ki új tulajdonságait.

Kenyérsütésre fel>>>
A világ kenyerei>>>
Így válasszunk kenyeret>>>

Nem is kell sokat visszarepülnünk az időben, hogy lássuk a régi trendek a mai ellentettjei voltak. Minél gazdagabb volt valaki, annál fehérebb kenyeret fogyasztott. A szegényeknek pedig a teljes kiőrlésű, lehetőleg minél sötétebb kenyér maradt.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.