Klasszikus kuglóf
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal
Csupacsokis brownie
Mézes-mustáros csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Epres blondie
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mákos guba
Zsemlegombóc
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Körömpörkölt csülökkel
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tojásos nokedli fejes salátával
Barna színű a teljes kiőrlésű kenyér vagy csak színezik, hogy drágábban megvegyük? Miért és mióta divatos? Tényleg egészségesebb?
1. Fehérkenyér vs barnakenyér

Magyarország fehérkenyér-evő ország. Minden ételünkhöz, amihez kenyér illik, az fehér parasztkenyér. Nem mindenhol van ez így. Németországban például minél északabbra megyünk, annál sötétebb színekkel találkozunk.

Rengetegféle kenyér létezik
Rengetegféle kenyér létezik

2. Finomított és teljes kiőrlésű

A kenyér, ha búzából van, alapvetően kétféle lisztből készülhet: finomítottból és teljes kiőrlésűből. Eltarthatósága miatt, a finomított az elterjedtebb változat, így azonban a gabona elveszíti nagyjából összes jótékony hatását.

A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona összes ásványi anyag, nyomelem, vitamin és rost tartalmát, mivel a feldolgozás során a lisztben marad a gabonaszem héja és a csírakezdemény is.

A teljes kiőrlésű kenyér viszont, tartalmazza a gabonaszem minden részét, ezért sokkal darabosabb, így a belőle készült kenyér állaga sűrűbb. Hátránya, hogy sokkal hamarabb avasodni kezd, így nem lehet sokáig tárolni.

3. Fogyókúrába is beleillik

A teljeskiőrlésű kenyér tartósabban csökkenti az éhségérzetet, fogyasztásával csökken a kalóriadús tápanyagok felszívódása. Mindekettővel elősegíthetjük a fogyást, így a legtöbb diétába beleillik.

4. Kenyérszínezés

Vigyázzunk azonban a teljes kiőrlésű kenyér vásárlásánál. Ugyanúgy, ahogy a cukrot, a kenyeret is színezhetik, hogy teljeskiőrlésűnek nézzen ki, és drágábban el lehessen adni.

Nem csak búzából készül a kenyér>>>

Nem csak a búzából készül liszt
Nem csak a búzából készül liszt

5. Sütésnél

A teljes kiőrlésű péksütemények és kenyerek tésztája jóval sűrűbb és táplálóbb. Ha otthonra beszerzünk ilyen lisztet, mindenképpen keverjük a finomítottal, amíg nem tapasztaljuk ki új tulajdonságait.

Kenyérsütésre fel>>>
A világ kenyerei>>>
Így válasszunk kenyeret>>>

Nem is kell sokat visszarepülnünk az időben, hogy lássuk a régi trendek a mai ellentettjei voltak. Minél gazdagabb volt valaki, annál fehérebb kenyeret fogyasztott. A szegényeknek pedig a teljes kiőrlésű, lehetőleg minél sötétebb kenyér maradt.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.