Kínai szezámmagos csirke
Körömpörkölt csülökkel
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék
Klasszikus stíriai metélt
Vadas marha
Dubarry-csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Csupacsokis brownie
Klasszikus kuglóf
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Epres blondie
Dödölle - az eredeti recept
Az igazi kenyér lukacsos, ruganyos, illatos, és még napokkal a sütés után is friss. De ilyen kenyeret elég nehéz vásárolni... Otthon viszont pikk-pakk elkészíthető!

A kenyérsütésről mindenki azt gondolja, hogy nagy macera. Mert ugye élesztőt kell futtatni, dagasztani, keleszteni, megint átdagasztani... De létezik egy bűvös recept, amely rengeteg változatban kering a világhálón. Azért bűvös, mert varázslatosan finom kenyeret lehet vele készíteni, és pofonegyszerű, akár egy 5 éves gyerek is el tudjakészíteni. Dagasztani nem kell, a munka kb. 3 perc. A kelesztési idő változó a különéle recepteknél, 1,5 órától 12 óráig tarthat a különféle változatokban.

DNK, vagyis dagasztás nélküli kenyér
DNK, vagyis dagasztás nélküli kenyér

Boribakter nevű kedves olvasónk most a leggyorsabb változattal örvendeztetett meg bennünket, így Titeket is! Következzen hát a 1,5 órás, dagasztás nélküli kenyér receptje és elkészítési módja - Boribakter tanácsaival!

DNK, avagy dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók:
75 dkg liszt (legalább 30% BL-55-ös liszt legyen benne)
1 evőkanál porélesztő
1 evőkanál édesítő (cukor, fruktóz vagy méz)
2,5 teáskanál só
6 dl folyadék (pl. 5 dl víz, 1 dl tej)

Elkészítés: A száraz összetevőket egy nagy keverőtálban összekutyulom, majd hozzáadom a nedves összetevőket, és 1 perc alatt gyors keverőmozdulatokkal masszát csinálok belőle. Ezt konyharuhával letakarva 1,5 órára állni hagyom állandó hőmérsékletű, langyos helyen (pl. sütő belseje). A 90 perc alatt kétszeresére nő, laza szerkezetű, szakadós, buborékos tésztává növi ki magát. Fakanállal a tészta szélén körbe-körbe járva behajtogatom a masszát, nem sokat tapicskolom, hogy ne tömörödjön össze. Letakarva újra félreteszem, de csak arra a 15 percre, amíg bemelegítem a sütőt.

A sütőbe - begyújtás előtt - beteszek alulra egy fél tepsi vizet, a rácsra pedig a sütőedényt, ami bármi lehet, ami bírja a hosszan tartó, nagy hőt és van fedele (legjobb az öntöttvas sütőlábos, de pl. egy jénai is megteszi). Atomtiszta kell, hogy legyen. :) Mikor bemelegedett a sütő (250 fok, gázsütő 8-as fokozat), kiveszem a forró sütőedényt (fontos, hogy nagyon forró legyen), és a keverőtálból beleöntöm a tésztát. 20-30 percig fedővel sütöm teljes hőfokon, majd 20 percig fedő nélkül teljes hőfokon, elkészülés előtt pár perccel takarékra veszem. A végeredmény egy aranybarna, repedezett tetejű, illatos, tűpróbát kiálló bucikenyér lesz.

A finom, puha, friss és ropogós kenyér - kolbászos rántottával
A finom, puha, friss és ropogós kenyér - kolbászos rántottával


Boribakter megjegyzései:

1. Nem tévedés: ha a sütőedény kellően tiszta és forró, a tészta nem ragad bele, így nem kell előre kivajazni-lisztezni.

2. A bucikenyeret egyébként szabadon formázhatjuk is, erősen lisztezett felületen nagyon kevés hozzányúlással, négyszer áthajtogatva, majd hajtással lefele téve, lisztes konyharuhán pihentetjük, megszórhatjuk búzakorpával a tetejét. Nem olyan ördöngös ám, mint ahogy leírtam! :)

3. Segítség a hajtogatáshoz... A videó az eredeti recept szerint 12 órás dagasztás nélküli kenyér (DNK)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.