A kenyérsütésről mindenki azt gondolja, hogy nagy macera. Mert ugye élesztőt kell futtatni, dagasztani, keleszteni, megint átdagasztani... De létezik egy bűvös recept, amely rengeteg változatban kering a világhálón. Azért bűvös, mert varázslatosan finom kenyeret lehet vele készíteni, és pofonegyszerű, akár egy 5 éves gyerek is el tudjakészíteni. Dagasztani nem kell, a munka kb. 3 perc. A kelesztési idő változó a különéle recepteknél, 1,5 órától 12 óráig tarthat a különféle változatokban.
Boribakter nevű kedves olvasónk most a leggyorsabb változattal örvendeztetett meg bennünket, így Titeket is! Következzen hát a 1,5 órás, dagasztás nélküli kenyér receptje és elkészítési módja - Boribakter tanácsaival!
Hozzávalók:
75 dkg liszt (legalább 30% BL-55-ös liszt legyen benne)
1 evőkanál porélesztő
1 evőkanál édesítő (cukor, fruktóz vagy méz)
2,5 teáskanál só
6 dl folyadék (pl. 5 dl víz, 1 dl tej)
Elkészítés: A száraz összetevőket egy nagy keverőtálban összekutyulom, majd hozzáadom a nedves összetevőket, és 1 perc alatt gyors keverőmozdulatokkal masszát csinálok belőle. Ezt konyharuhával letakarva 1,5 órára állni hagyom állandó hőmérsékletű, langyos helyen (pl. sütő belseje). A 90 perc alatt kétszeresére nő, laza szerkezetű, szakadós, buborékos tésztává növi ki magát. Fakanállal a tészta szélén körbe-körbe járva behajtogatom a masszát, nem sokat tapicskolom, hogy ne tömörödjön össze. Letakarva újra félreteszem, de csak arra a 15 percre, amíg bemelegítem a sütőt.
A sütőbe - begyújtás előtt - beteszek alulra egy fél tepsi vizet, a rácsra pedig a sütőedényt, ami bármi lehet, ami bírja a hosszan tartó, nagy hőt és van fedele (legjobb az öntöttvas sütőlábos, de pl. egy jénai is megteszi). Atomtiszta kell, hogy legyen. :) Mikor bemelegedett a sütő (250 fok, gázsütő 8-as fokozat), kiveszem a forró sütőedényt (fontos, hogy nagyon forró legyen), és a keverőtálból beleöntöm a tésztát. 20-30 percig fedővel sütöm teljes hőfokon, majd 20 percig fedő nélkül teljes hőfokon, elkészülés előtt pár perccel takarékra veszem. A végeredmény egy aranybarna, repedezett tetejű, illatos, tűpróbát kiálló bucikenyér lesz.
1. Nem tévedés: ha a sütőedény kellően tiszta és forró, a tészta nem ragad bele, így nem kell előre kivajazni-lisztezni.
2. A bucikenyeret egyébként szabadon formázhatjuk is, erősen lisztezett felületen nagyon kevés hozzányúlással, négyszer áthajtogatva, majd hajtással lefele téve, lisztes konyharuhán pihentetjük, megszórhatjuk búzakorpával a tetejét. Nem olyan ördöngös ám, mint ahogy leírtam! :)
3. Segítség a hajtogatáshoz... A videó az eredeti recept szerint 12 órás dagasztás nélküli kenyér (DNK)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.