A herbatea helyreállíthatja természetes egyensúlyunkat, ugyanakkor csillapítja a szomjunkat is. Kisebb bajainkat bátran orvosolhatjuk tehát a Teremtő patikájából. Nem mindegy azonban, mikor, hogyan és mennyi ideig alkalmazzuk őket!
A fejlett ipari országok gyógyszereinek mintegy 40%-a természetes forrásból származik, és a WHO becslése szerint a világon a betegek legalább 80%-át nagyrészt vagy kizárólag természetes szerekkel kúrálják. Hazánk az EU egyik legnagyobb gyógynövény-beszállítója, mintegy 40-50 ezer hektáron folyik gyógynövény-termesztés, amelynek nagy része exportra kerül. Itt az ideje, hogy mi is élvezzük hazánk gyógynövényeinek jótékony hatását!
Kizárólag akkor alkalmazzunk gyógyteákat, ha olyan tüneteink vannak, melyek nem igényelnek orvosi hozzáértést, és nem szenvedünk semmilyen szervi betegségben. Ha bizonytalanok vagyunk, forduljunk orvoshoz, gyógyszerészhez. A nem megfelelően kiválasztott és adagolt gyógytea káros is lehet.
A gyógynövény fajtájától függően naponta egyszer vagy többször igyunk egy-egy bögrével; étkezések előtt vagy között. Javulást már 2-3 nap alatt is elérhetünk, de egyes teákat - például a méregtelenítő gyógynövényeket - kúraszerűen 3-4 hétig szükséges inni ahhoz, hogy hatásukat kifejtsék. A gyógyteák fogyasztását a tünetmentesség után is érdemes folytatni, mivel a hosszabb ideig történő alkalmazással megelőzhető a betegség kiújulása.
Az elkészítés módját a gyógynövény állománya és hatóanyaga határozza meg.
Forrázat
Virágok, levelek, lágy, puha állományú, illetve illóolaj tartalmú gyógynövény esetén forrázatot készítünk a következőképpen: az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel leöntjük, fedett edényben 10-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Főzet
Durva, kemény, fás állományú növényekből, illetve a cseranyag tartalmú gyógynövényekből főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva a közben elpárolgott vizet. Készítés után rögtön leszűrjük.
Áztatás
A hideg vizes kivonatokat olyan gyógynövényeknél alkalmazzuk, amelyeknek hatóanyagai hőre érzékenyek (C-vitamin, nyálkaanyagok). Készítési mód: az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, fedett edényben úgy 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük. Egy csésze (nagyjából 3 deciliter) vízhez általában egy evőkanál (2-3 g) teakeveréket szoktak adni.
Általános szabályként az is elmondható, hogy egy gyógyteából 1 liternél ne igyunk többet naponta. Legjobb, ha a teákat langyosan, ízesítés nélkül fogyasztjuk. Aki azonban igényli, édesítse mézzel, vagy tegyen bele frissen csavart citromlevet, de csak a már ihatóan meleg teába, hogy vitamintartalmuk ne károsodjon.
A teázás szertartását a gyógyteáknál még inkább érdemes betartanunk: nyugodtan, kortyolva ízleljük jótékony teánkat, s közben gondoljunk a megújulásunkra...!
Horváth Réka
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.