A kakukkfű száraz, füves helyeken élő kellemes illatú, kámforos ízű félcserje. Mindegyik fajtája gyógynövény. Sok fényre és melegre van szüksége így nem véletlen, hogy őshazája a Földközi-tenger térsége, közelebbről a sziklás legelők. A déli hőségben lilás-tarka virágzatából aromás illat árad. A kakukkfű júniustól augusztusig virágzik, ezekben a hónapokban és főleg a déli napsütésben érdemes szedned, mert ilyenkor a legjobb a gyógyhatása.
A kerti kakukkfű az egyik legősibb gyógynövény. Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az egyiptomiak balzsamozásra használták olaját. Az ókori görögöknél a vitézséget, bátorságot jelképezte. Háborúba készülő férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek az asszonyok. Ugyanakkor számos más illatos fűszernövényhez hasonlóan a kakukkfüvet is húsok tartósítására használták. Szertartási állataikat gyakran hintették be kakukkfűvel, hogy az istenek kedvezőbben fogadják az áldozatot.
A kakukkfű a világ minden táján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben. 1719-ben Neumann Caspar fedezte fel illóolajának fő hatóanyagát, a timolt, a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot. A timol népszerű fertőtlenítőszer volt egészen az első világháborúig, ami "kakukkfűválságot" okozott. A világ kakukkfűolajának a zömét ugyanis Németországban állították elő, így amikor Anglia és Franciaország hadat üzent a németeknek, a harctéri fertőtlenítőszer rendkívüli hiányával is szembe kellett néznie. Hatóanyagai között találunk még karvakolt, egy szintén fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású vegyület, valamint keserűanyagokat és cserzőanyagot.
A kerti kakukkfű pompás illata és íze miatt széles körben használt fűszernövény, de gyógyászati alkalmazása is hosszú múltra tekinthet vissza. Kutatások bizonyítják, hogy a kakukkfű és illóolaja segíti a szervezet működését, késlelteti az öregedést. Régen a fertőző betegségek egyik legfontosabb háziszere volt, de sokoldalúságát a meghűléses betegségek kezelésében és megelőzésében ma is nagyra értékeli a természetgyógyászat. A kakukkfű illóolajai erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó és görcsoldó hatásúak. A keserű- és cseranyagok élénkítőleg hatnak az emésztésre, mert fokozzák az emésztőnedvek termelődését.
A torokgyulladást a friss levelek rágcsálása csillapítja. Csökkentik az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása vagy az azzal történő gargarizálás, jó gyógyír köhögés, torokfájás esetén. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket.
Tea:
Egy csésze forró vízbe tegyél két kávéskanál kakukkfüvet, hagyd 5 percig állni, majd szűrd le, és a gőzét belélegezve lassan, kortyonként iszogasd. Teáját fogyaszthatod reggeli frissítő italként is.
Kakukkfűfürdő
A kakukkfűfürdő régóta ismert terápia, amellyel a meghűlést még a kezdeti stádiumban lehet kezelni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.