Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Borsmustár a becsületes magyar neve, mégis sokkal többen ismerik rucolaként (a toszkán elnevezés terjedt el világszerte) a karakteres, önmagában is fűszeresen gazdag ízű salátafélét, melyet az utóbbi évtizedben fedezhettek fel idehaza is mind többen.

Közértekben műanyag dobozokban, piacokon ritkán kimérve is kapható ez a tavasztól őszig nálunk is megtermő zöldféle.

A Mediterráneumban már az ókorban is ismerték és fogyasztották – hosszú időre mégis szinte feledésbe merült Európa számos táján. A mind népszerűbb mediterrán étrend elterjedésével került ismét sok helyen az asztalokra. Jellegzetes dióaromákat idéző ízei összetéveszthetetlenné teszik – minél idősebb példánnyal van dolgunk, annál erősebb az ízhatás. További jellegzetessége a benne található mustármagolaj, de számos vitamint és ásványi anyagot is rejtenek a cakkos szélű levelek.

Talán kevéssé ismert, hogy magas jódtartalmának köszönhetően segít a pajzsmirigyproblémák leküzdésében, de folsav és béta-karotin is nagy mennyiségben van benne.

A keresztes virágzatúakhoz tartozó rucola vadon termő és nemesített fajtái is ismertek
A keresztes virágzatúakhoz tartozó rucola vadon termő és nemesített fajtái is ismertek

Ez a nagyszerű zöldségféle néhány éve nálunk teljesen ismeretlen volt. Az első rucolával készült salátát sok éve valahol Nyugat-Európában kóstoltam: kevés balzsamecettel és néhány szelet parmezánnal érkezett hatalmas tányéron. Az intenzív és gazdag ízélmény után alig vártam, hogy valahol szert tegyek némi rucclára. Azóta gyakori vendég a konyhámban: nem csupán a salátaszekcióban.

Rucolával kitűnő rizottó, lepény, pizza, sőt pesto is varázsolható az asztalra.

Most nagyobb mennyiségre sikerült szert tennem, így többféle izgalmas és egyszerűen megvalósítható fogás is kerekedett belőle.

Friss, zamatos eperrel különleges, szezonális előétel a pillanatok alatt elkészíthető, nem mindennapi ízvilágú ruccolás epersaláta. Benne a sós, mustáros, édes és savanykás ízek határozott, mégis nagyon harmonikus egységet alkotnak:

Rucolás epersaláta – narancsmustáros dresszinggel

Frissesség és ízharmónia egy különleges salátában!
Frissesség és ízharmónia egy különleges salátában!

Hozzávalók:
15 dkg friss rucola
20 dkg friss eper
néhány szem fekete olívabogyó

Az öntethez:
1 evőkanál narancsos mustár (ennek hiányában édeskés mustár néhány csepp frissen préselt narancslével és kevés reszelt narancshéjjal ízesítve)
1 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál dió vagy mogyoró olaj
½ mokkáskanál só

Elkészítés: Az öntet hozzávalóit csavaros tetejű üvegbe kanalazom, alaposan összerázom, tálalásig a hűtőszekrényben tartom.

Az átválogatott, megmosott, lecsepegtetett rucolát salátástálba halmozom. Az epreket hosszában félbe, majd a feleket nagyjából ½ cm vastag szeletekre, az olívát karikákra vágom.

Rucola, eper és fekete olíva…
Rucola, eper és fekete olíva…

Az epret és az olívát óvatosan összekeverem a rucolával, az öntetet csak tálaláskor adom a salátához.

Remek előétel, melyben a mustár gazdag ízeit az eper édessége és az olíva sóssága hozza különleges egyensúlyba!

Rucolából éppúgy, mint bazsalikomból, spenótból vagy petrezselyemzöldből nagyszerű pesto is varázsolható – ha nem kerülnek frissen salátába a levelek, remek alternatíva lehet a felhasználásukra!

Habliliom Könnyed Konyhájában ez is kevesebb olajjal készül, mint megszokott, és némi rafinéria sem hiányzik belőle:

Rucolapesto könnyedén

A rucolapesto tésztaételekhez, töltelékként is nagyszerű
A rucolapesto tésztaételekhez, töltelékként is nagyszerű

Hozzávalók kb. 2-2,5 dl mennyiséghez:
kb. 8-10 dkg rucola
3-4 dkg frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana padano)
4 dkg őrölt mandula
½ lime frissen facsart leve (1 teáskanál citromlével is helyettesíthető)
2-3 levél bazsalikom
2 evőkanál tökmagolaj
ízlés szerint: só, frissen őrölt színes bors

Elkészítés: Minden összetevőt a turmixgép poharába halmozom, 2-3 perc alatt erős fokozaton krémesítem. Jól záródó üvegben 4-5 napig is tárolható hűtőszekrényben!

A rucolapesto töltelékként is rég jól bevált – a könnyű burgonyás koszorúk kívül ropogós, belül puha tésztáját szinte új életre kelti a fűszeres töltelék:

Fekete szezámmaggal szórt burgonyás koszorúk – rucolapestóval töltve

Kívül ropogós, belül puha koszorúk
Kívül ropogós, belül puha koszorúk

Hozzávalók 6 db 10 cm átmérőjű koszorúhoz:

A tésztához:
15 dkg magas sikértartalmú kenyérliszt
5 dkg burgonyaliszt
2 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
½ kávékanál cukor
¾ teáskanál só
½ mokkáskanál citromlé
2 nagy csipet frissen őrölt bors
1 evőkanál olívaolaj

A töltelékhez:
6 teáskanál rucolapesto

A tetejére:
1 evőkanál fekete szezámmag

Elkészítés: Az élesztőt ½ dl cukorral elkevert langyos vízben 6-8 perc alatt felfuttatom. A kenyérlisztet tálba szitálom, hozzáadom a burgonyalisztet. Sóval, borssal fűszerezem. A háztartási robotgép dagasztókarjával keverni kezdem a kétféle lisztet a fűszerekkel, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Folyamatos keverés mellett beleöntöm a citromlevet, olajat, a maradék langyos vizet. Nagyjából 8-10 percig erős fokozaton dagasztom. A kissé ragacsos, fényes tésztát cipóvá formázom, enyhén lisztezett tálba helyezem, a tetejére frissen tartó fóliát teszek, konyharuhával lefedem. 1 órát pihentetem, amíg duplájára nő.

Lisztezett felületen 1 cm vastag téglalappá nyújtom. 6 részre vágom. Minden téglalapot megtöltök 1 teáskanálnyi pestóval úgy, hogy az egyik, kissé keskenyebb sarkot nagyjából a feléig kenek meg töltelékkel. Kifliszerűen feltekerem, a keskeny végüket összecsavarom. Sütőpapírral borított tepsire helyezem, letakarva újabb ½ órát pihentetem.

A sütőt előmelegítem 190 fokra. A megkelt koszorúkat néhány helyen bevagdosom, kevés hideg vízzel megspriccelem.

A sütés közben keletkező gőz hozzájárul a tökéletes végeredményhez!
A sütés közben keletkező gőz hozzájárul a tökéletes végeredményhez!

A tepsire egy másik tepsit helyezek – így a keletkező gőz nem illan el. A dupla tepsit a forró sütőbe tolom, 20 perc alatt pirosra sütöm.

A koszorúk megsültek!
A koszorúk megsültek!

A koszorúk frissen a legízletesebbek, de a burgonyának és az olajnak köszönhetően másnapra sem száradnak ki – ha néhány percre forró sütőbe tolom, visszanyerik frissességüket. Természetesen tölthetők bazsalikomos pestóval éppúgy, mint reszelt sajttal, sonkával vagy elkészíthetők töltelék nélkül is.

Egy tál rucola – mi készül belőle?
Egy tál rucola – mi készül belőle?

A sokoldalú rucola különböző tulajdonságai hangsúlyosak a friss salátában, megint mások a pestóban vagy egyéb fogásokban – érdemes minél több módon kipróbálni!

Rukkolás receptek a Mindmegettén >>>


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.